Svrab kože u trudnoći i sve o PUPPP osipu u trudnoći

o PUPPP osipu u trudnoći

Sadržaj

Svrab kože u trudnoći je česta neprijatnost trudnica. Šta je PUPPP osip, kako se leči? Saznajte sve o PUPPP osipu u trudnoći. Oko 1 od 160 trudnica je pogođeno PUPPP-om. Važno je da odmah potražite pomoć od svog akušera ili dermatologa sa bilo kojim osipom tokom trudnoće.

Mnoge trudnice prijavljuju da im ruke, stopala, stomak i drugi delovi tela pocrvene i da ih svrbi. Do 40% trudnica oseća svrab tokom trudnoće.

Sve o PUPPP osipu u trudnoći

Mali svrab u trudnoći je sasvim normalan, ali ekstremni svrab može biti znak zabrinjavajućeg zdravstvenog problema. Koji je uzrok svraba koži tokom trudnoće i koje korake možete preduzeti da biste se osećali prijatnije.

Šta je uzrok svraba kože u trudnoći?

Da li imate mali svrab na raznim delovima tela koji je dosadan, ali podnošljiv? Za to su verovatno krivi hormoni trudnoće. Fluktuirajući nivoi progesterona i estrogena mogu privremeno pojačati aktivnost u nervnim putevima koji izazivaju svrab.

Zapamtite, da Vaša koža prolazi kroz pravi trening tokom trudnoće. Vaš stomak može da zasvrbi dok se koža rasteže da bi se prilagodila vašoj budućoj bebi. Tanja koža strija može biti osetljivija i može da svrbi.

Međutim, nekoliko drugih stanja takođe može dovesti do svraba kože tokom trudnoće. Razgovarajte sa svojim lekarom ako je Vaš svrab u trudnoći jak.  To može biti znak ozbiljnijeg stanja i da Vam je potrebna stručna pomoć da biste se osećali bolje.

Sve o PUPPP osipu u trudnoći

Intrahepatična holestaza u trudnoći

Ako imate jak svrab, mučninu, povraćanje, gubitak apetita, umor i eventualno požutelu kožu, odmah se obratite lekaru. Možda imate intrahepatičnu holestazu trudnoće (ICP), najčešći poremećaj jetre u trudnoći.

Prema March of Dimes, otprilike jedna do dve na svakih 1.000 trudnica u SAD će razviti ICP. Obično se javlja u trećem trimestru trudnoće. Nelečeni ICP izaziva nakupljanje žuči, što je povezano sa fetalnim distresom, prevremenim porođajem i mrtvorođenjem.

Pemphigoid Gestationis

Kada se bolni i svrbežni plikovi iznenada pojave tokom trudnoće, lekari mogu posumnjati na pemfigoid gestacioni (PG). Plikovi su u početku obično koncentrisani oko pupka. A onda se mogu proširiti na butine, dlanove i tabane.

PG je srećom retka, javlja se u oko 1 od 60.000 trudnoća. Doktori misle da je to povezano sa abnormalnom reakcijom imunog sistema na placentu. Bebe trudnica sa PG mogu biti pod većim rizikom od prevremenog porođaja ili niske porođajne težine. One mogu imati sopstvene plikove na koži prilikom porođaja.

Pruritične urtikarijske papule i plikovi u trudnoći

Poznatiji kao PUPPP , pruritične urtikarijalne papule i plikovi u trudnoći su osip koji svrbi. To je kvrgavi osip na stomaku, butinama, zadnjici ili rukama. PUPPP obično počinje u područjima sa strijama i širi se na druge delove tela. Otprilike 1 od 160 trudnica je pogođeno PUPPP-om. Najčešće pogađa trudnice koji prvi put rađaju i one koje nose blizance. PUPPP ne šteti bebi niti ima opasne neželjene efekte, ali može biti veoma neprijatno. Vaš lekar može da Vam prepiše lekove protiv svraba koji mogu pomoći.

Sve o PUPPP osipu u trudnoći

Prurigo trudnoće

Sitne, svrbežne kvržice koje izgledaju kao mali ugrizi insekata mogu biti prurigo trudnoće. Ove male brazde se mogu pojaviti bilo gde na Vašoj koži. Smatra se da preaktivan imuni sistem tokom trudnoće može dovesti do razvoja pruriga. Ove izbočine mogu doći i nestati mesecima tokom trudnoće. Ali čak i nakon što ste se porodili. Kao i PUPPP, prurigo neće naškoditi Vama ili Vašoj bebi, ali lekovi protiv svraba mogu pružiti olakšanje.

Kako lečiti svrab u trudnoći

Najbolji tretman za blagi svrab kože u trudnoći je da spoljašnjost i unutrašnjost Vašeg tela budu dobro hidrirani. Pošto Vaša koža može biti veoma osetljiva, izaberite nežan hidratantni losion bez mirisa. Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) preporučuje dodavanje nekuvane ovsene kaše ili sode bikarbone u mlaku kupku. Tako ćete umiriti svrab kože. Takođe možete da izbegnete tople tuševe i da ostanete hidrirani ako pijete puno vode.

Za PUPP ili prurigo, vaš lekar može preporučiti da koristite kremu protiv svraba bez recepta. Međutim, obavezno pratite savete svog lekara o lokalnim steroidnim kremama. Čini se da je blagi (1%) hidrokortizon bezbedan za upotrebu u trudnoći. Međutim, postoje neka istraživanja koja sugerišu da je velika upotreba topikalnih kortikosteroida visoke potencije povezana sa malom porođajnom težinom.

Vaš lekar može da Vam prepiše lekove koji pomažu u kontroli ICP i PG. Oba stanja, kao i mnoga tokom trudnoće, obično se poboljšavaju ubrzo nakon što se beba rodi.

Sve o PUPPP osipu u trudnoći

Pruritične utikarijalne papule i plikovi trudnoće (PUPPP) su stanje kože koje može biti prilično jadno. Ali da li je opasno? Saznajte simptome, faktore rizika i tretmane za ovaj uobičajeni osip u trudnoći.

Nije neuobičajeno da Vas malo svrbi kada ste trudni . Ali šta ako imate intenzivan svrab, zajedno sa prugastim koprivnjačama koje se šire preko Vašeg stomaka a možda i ostatka tela? To može biti PUPPP osip.

PUPPP, što označava pruritične urtikarije papule i plikove u trudnoći je najčešći osip u trudnoći. On  pogađa oko 1 od 200 trudnica. Srećom, PUPPP ne nanosi štetu Vašoj bebi i nema dugoročne ili opasne posledice po Vas. Ali i dalјe je važno razumeti stanje, kao i tretmane koji mogu učiniti da se osećate ugodnije dok ste trudni.

Sve o PUPPP osipu u trudnoći

Šta je PUPPP osip?

PUPPP osip je osip koji ekstremno svrbi, sa izdignutim izbočinama nalik košnicama i prugama na stomaku. Mogu se proširiti na druge delove tela. Ima tendenciju da se prvo pojavi na Vašem stomaku. Konkretno, na i oko razvijanja strij, tokom trećeg tromesečja prve trudnoće. Ali može uticati i na butine, noge, šake, ruke, grudi, leđa ili zadnjicu. To generalno štedi lice. PUPPP se obično javlјa u trećem tromesečju ili odmah nakon porođaja. Nestaje ubrzo nakon porođaja.

Uzroci PUPPP-a

Ako nije porast hormona trudnoće, šta je krivac za PUPPP? Neke studije ukazuju na vezu između distenzije kože (istezanja) i razvoja ovog stanja. Zato što osip obično počinje u strijama. Dok druge studije ukazuju na mogući imunološki odgovor na cirkulišuće fetalne antigene.

Drugi osip tokom trudnoće na koji treba obratiti pažnju

Važno je ne pretpostaviti da je osip koji svrbi tokom trudnoće PUPPP. Postoje i druga stanja kože u trudnoći koja mogu biti štetna za trudnice i bebe. Ekstremne abnormalnosti imunološkog sistema mogu dovesti do osipa nalik mehurićima od pustularne psorijaze ili pemfigoida gestacije. Stanja koja mogu dovesti Vašu bebu u opasnost od zdravstvenih problema ili prevremenog porođaja.

Još jedno osipno stanje koje se zove holestaza trudnoće. To je bolest jetre koja se obično razvija u trećem tromesečju trudnoće. Takođe izaziva intenzivan svrab. Holestaza trudnoće može povećati rizik od prevremenog porođaja, mrtvorođenog rođenja ili fetalnog stresa. Zato je važno da odmah potražite pomoć od svog akušera ili dermatologa sa bilo kojim osipom tokom trudnoće.

PUPPP faktori rizika od osipa

Stručnjaci nisu definitivno utvrdili šta uzrokuje PUPPP. On se razvija samo tokom trudnoće i najčešća teorija je da prekomerno istezanje vezivnog tkiva kože dovodi do upale na koži, što uzrokuje osip.

Neki faktori rizika za PUPPP su povezani sa istezanjem kože, dok drugi nisu. Evo nekih stvari koje mogu povećati verovatnoću da ćete razviti PUPPP osip u trudnoći:

  • Prva ili višestruka trudnoća: koža se u ovim slučajevima više rasteže, što je povezano sa osipom.
  • Genetika: Možda ste u opasnosti ako su druge žene u Vašoj porodici imali PUPPP.
  • Muška beba: Većina trudnica koje imaju PUPPP nose muškarce. Neke stručnjake navodi da veruju da razvoj PUPPP-a može biti povezan sa hormonima iz muškog fetusa.

Sve o PUPPP osipu u trudnoći

PUPPP Dijagnoza i lečenje osipa

Ginekolog ili dermatolog verovatno mogu dijagnostikovati stanje kliničkim pregledom. Ali nekim pacijentima može biti potrebna mala biopsija kože za konačnu dijagnozu. Oni takođe mogu naručiti neke testove krvi.

Ne postoji način da se predvidi ko će dobiti PUPPP, i ne možete ništa učiniti da to sprečite. Pošto ne postoji lek (osim porođaja bebe), sve što možete da uradite je da pokušate da ga kontrolišete  najbolјe što možete. Svrab može biti jak, ali obično nestaje u roku od nekoliko nedelјa nakon porođaja.

Kućni lekovi kao što je potapanje u mlaku kupku sa koloidnom ovsenom kašom i nanošenje hidratantne kreme bez mirisa mogu pomoći da se privremeno ublaži svrab. Neke trudnice koriste hladne obloge na osipu kako bi ublažili nelagodnost kože. Obavezno razgovarajte o svim tretmanima koje pokušavate kod kuće sa zdravstvenim radnicima.

Zdravstveni radnici mogu takođe predložiti jedan od sledećih tretmana za PUPPP

  • Ne-sedativni antihistaminici
  • Lokalni kortikosteroidi kao što su hidrokortizonske kreme bez recepta
  • Sistemski kortikosteroidi (na recept i koriste se samo u teškim slučajevima)

Dobre vesti: nema dugoročnih efekata PUPPP-a. Istraživanja sugerišu da je rizik od ponovnog pojavlјivanja u budućim trudnoćama nizak. Ubrzo nakon porođaja, trebalo bi da budete u mogućnosti da se fokusirate na svoju bebu, a ne na svrab.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...