Sve češće se srećemo sa terminom – artificijelne i funkcionalne vode. Koje su to vode za piće?
Šta su Artificijelne i Funkcionalne Vode?
Artificijalne vode u terminološkom smislu predstavljaju veštačke vode, odnosno vode gde se različitim tehničko-tehnološkim postupcima u toku njenog tretmana-proizvonje može postići željeni kvalitet kao i naknadnim dodavanjem različitih suplemenata.
U dokumentima EU koja se odnose na flaširane vode za piće, kao i američkim dokumentima, veštačke (artificijalne) vode nisu izdvojene kao posebna grupa flaširanih voda,već su u zavisnosti od primenjenih tehnoloških postupaka.
Podeljene na:
– prečišćene vode ili purifited water, a to su vode koje su proizvedene destilacijom, dejonizacijom, reverznom osmozom,
–prečišćene vode ili purifited water u koje je pod pritiskom ubačen ugljen dioksid koji izaziva iskričavost,
– prečišćene vode ili purifited water itd…
Artificijalne vode se po definiciji, tretmanu i po standardima kvaliteta razlikuju od prirodnih flaširanih i prirodnih mineralnih voda.
Šta su to Funkcionalne vode?
U svetu se takodje proizvode i koriste i takozvane funkcionalne vode, kojima se posle tretmana proizvodnje, dodaju suplementi ( naprimer kiseonik ) a koje zbog svojih posebnih svojstava imaju odredjenu namenu i koriste se selektivno.
O čemu voditi računa kada su flaširane vode u pitanju?
- Flaširanu vodu ne treba skladištiti u prostoru koji je izložen suncu i visokoj temperaturi. Veća pakovanja vode po otvaranju čepa treba skladištiti u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu.
- Voda se, po pravilu, pije između obroka. Unošenje vode sa hranom razređuje enzime potrebne za varenje hrane, što može da oslabi varenje i dovede do osećaja težine u stomaku i nadutosti. Voda se uzima pre jela ili sat vremena nakon jela.
- Flaširana voda je pogodna i u situacijama kada smo u prirodi, na sportskim aktivnostima, izletima ili u šetnji i na putovanju, gde je konfornije i higijenski bezbednije otvoriti flašicu i piti nego konzumirati vodu iz česme ili nekog sumnjivog bunara ili izvora.
- Idealna dnevna količina vode bila bi oko dve litre . Voće i povrće sastoje se od oko 90 odsto vode. Taj oblik vode organizam lako apsorbuje. Crni čaj i kafa, koje u trudnoći treba veoma redukovano konzumirati zbog očuvanja zdravlja trudnica, uzrokuju gubitak vode iz organizma.
- Trudnica sa šećernom bolešću mora uzimati dodatne količine tečnosti pre sportske aktivnosti. To znači: najmanje jedna čaša vode sat i po pre planiranog sporta, jedna čaša vode 30 minuta pre sporta, u toku sportske aktivnosti pola čaše vode svakih 15 minuta.