Šta ako Trudnica Dođe u Kontakt sa Varičelom?

Trudnoća i Varičela (Ovčije ili Vodene Boginje) – Šta Ako Ste Došli u Kontakt sa Varičelom

Šta ako trudnica dođe u kontakt sa virusom varičele  (ovčije ili vodene boginje)? Ovaj kontakt nije redak. Da li je rizičan za trudnoću?

Trudna sam a došla sam u kontakt sa varičelom?

Trudnice su u kontaktu sa malom decom, svojom ili svojih rođaka i prijatelja, koja najčešće i obolevaju. Infekcija varičelom u trudnoći nosi rizike kako za majku tako i za bebu; rizik za fetus i novorođenče zavisi od vremena infekcije majke. Infekcija u prvih dvadeset nedeljatrudnoće nosi rizike od fetalnog varičela sindroma (različitih anomalija fetusa), ali on je realno nizak i procenjen je na 1% ukoliko je infekcija trudnice nastala u prvih 12 nedelja, a oko 2% između 13. i 20.nedelje. Infekcija trudnice posle 20. nedelje obično nije praćena komplikcijama, mada može izazvati prevremeni porođaj.  Navodi se povećana sklonost ove dece za  pojavu herpes zostera kasnije u životu.

Šta ako Trudnica Dođe u Kontakt sa Varičelom

Kada je kontakt sa varičelom rizičan za trudnoću?

Veoma rizičan period za novorođenče je ukoliko se varičela kod majke javi nedelju dana pre porođaja do nedelju dana posle porođaja. U ovom slučaju dete će biti izloženo virusu, a majka još nije stigla da “napravi” antitela koja prolaze kroz posteljicu i štite novorođenče.

Šta treba preduzeti ako tokom trudnoće saznate da ste bili u kontaktu sa varičelom? 

Najvažnije je proveriti sa roditeljima da li ste preležali varičelu. Ukoliko jeste, rizik od infekcije je minimalan! Ako niste ili nema pouzdanog podatka, javite se odmah akušeru i konsultujte infektologa.

 Preporučuje se primene varičela-zoster imunoglobulina (VZIG) ukoliko od kontakta nije prošlo više od 96 sati.Obolela trudnica leči se aciklovirom u slučaju pojave komplikacija; neophodnan je detaljni ultrazvučni pregled fetusa i praćenje trudnoće da bi se otkrila infekcija fetusa i eventualne posledice.

Šta ako obolim od varičele a trudna sam?

Ukoliko trudnica oboli neposredno pre porođaja ili nekoliko dana posle porođaja novorođenče obavezno prima  varičela-zoster immunoglobulin. Ova deca, deca majki koje su u vreme porođaja u završnoj fazi varičele, kao i ona čije su majke još u inkubacionom periodu i ne zna se da li će oboleti moraju biti pod lekarskim nadzorom do završetka inkubacionog perioda (3-4 nedelje).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…