Šta ako Trudnica Dođe u Kontakt sa Varičelom?

0

Problem kontakta trudnica sa virusom varičele  (ovčije ili vodene boginje)nije redak.

Trudnice su u kontaktu sa malom decom, svojom ili svojih rođaka i prijatelja, koja najčešće i obolevaju. Infekcija varičelom u trudnoći nosi rizike kako za majku tako i za bebu; rizik za fetus i novorođenče zavisi od vremena infekcije majke. Infekcija u prvih dvadeset nedelja trudnoće nosi rizike od fetalnog varičela sindroma (različitih anomalija fetusa), ali on je realno nizak i procenjen je na 1% ukoliko je infekcija trudnice nastala u prvih 12 nedelja, a oko 2% između 13. i 20.nedelje. Infekcija trudnice posle 20. nedelje obično nije praćena komplikcijama, mada može izazvati prevremeni porođaj.  Navodi se povećana sklonost ove dece za  pojavu herpes zostera kasnije u životu.

Kada je kontakt sa varičelom rizičan?

Veoma rizičan period za novorođenče je ukoliko se varičela kod majke javi nedelju dana pre porođaja do nedelju dana posle porođaja. U ovom slučaju dete će biti izloženo virusu, a majka još nije stigla da “napravi” antitela koja prolaze kroz posteljicu i štite novorođenče.

Trudnoća i Varičela (Ovčije ili Vodene Boginje) – Šta Ako Ste Došli u Kontakt sa Varičelom (2)

Šta treba preduzeti ako tokom trudnoće saznate da ste bili u kontaktu sa varičelom? 

Najvažnije je proveriti sa roditeljima da li ste preležali varičelu. Ukoliko jeste, rizik od infekcije je minimalan! Ako niste ili nema pouzdanog podatka, javite se odmah akušeru i konsultujte infektologa.

 Preporučuje se primene varičela-zoster imunoglobulina (VZIG) ukoliko od kontakta nije prošlo više od 96 sati. Obolela trudnica leči se aciklovirom u slučaju pojave komplikacija; neophodnan je detaljni ultrazvučni pregled fetusa i praćenje trudnoće da bi se otkrila infekcija fetusa i eventualne posledice.

Ukoliko trudnica oboli neposredno pre porođaja ili nekoliko dana posle porođaja novorođenče obavezno prima  varičela-zoster immunoglobulin.

Ova deca, deca majki koje su u vreme porođaja u završnoj fazi varičele, kao i ona čije su majke još u inkubacionom periodu i ne zna se da li će oboleti moraju biti pod lekarskim nadzorom do završetka inkubacionog perioda (3-4 nedelje).

Share.

About Author

Comments are closed.