Šta ako trudnica dođe u kontakt sa varičelom?

trudnica dođe u kontakt sa varičelom

Sadržaj

Ako trudnica dođe ukontakt sa varičelom (ovčije ili vodene boginje) da li je to opasno po plod? Ovaj kontakt nije redak. Da li je rizičan za trudnoću?

Šta ako trudnica dođe u kontakt sa varičelom

Trudnice su u kontaktu sa malom decom, svojom ili svojih rođaka i prijatelja, koja najčešće i obolevaju. Infekcija varičelom u trudnoći nosi rizike kako za majku tako i za bebu; rizik za fetus i novorođenče zavisi od vremena infekcije majke. Infekcija u prvih dvadeset nedelja trudnoće nosi rizike od fetalnog varičela sindroma (različitih anomalija fetusa), ali on je realno nizak i procenjen je na 1% ukoliko je infekcija trudnice nastala u prvih 12 nedelja, a oko 2% između 13. i 20.nedelje. Infekcija trudnice posle 20. nedelje obično nije praćena komplikcijama, mada može izazvati prevremeni porođaj.  Navodi se povećana sklonost ove dece za  pojavu herpes zostera kasnije u životu.

trudnica dođe u kontakt sa varičelom
Susreti sa prijateljima koji imaju decu su česti.

Kada je kontakt sa varičelom rizičan za trudnoću?

Veoma rizičan period za novorođenče je ukoliko se varičela kod majke javi nedelju dana pre porođaja do nedelju dana posle porođaja. U ovom slučaju dete će biti izloženo virusu, a majka još nije stigla da “napravi” antitela koja prolaze kroz posteljicu i štite novorođenče.

trudnica dođe u kontakt sa varičelom
Ako ste bili u kontaktu sa decom za koju ste čuli da su neposredno posle susreta sa vama obolela, javite se lekaru.

Šta preduzeti ako trudnica sazna da je bila u kontaktu sa varičelom? 

Najvažnije je proveriti sa roditeljima da li ste preležali varičelu. Ukoliko jeste, rizik od infekcije je minimalan! Ako niste ili nema pouzdanog podatka, javite se odmah akušeru i konsultujte infektologa. Preporučuje se primene varičela-zoster imunoglobulina (VZIG) ukoliko od kontakta nije prošlo više od 96 sati. Obolela trudnica leči se aciklovirom u slučaju pojave komplikacija; neophodnan je detaljni ultrazvučni pregled fetusa i praćenje trudnoće da bi se otkrila infekcija fetusa i eventualne posledice.

trudnica dođe u kontakt sa varičelom
Preporučuje se primene varičela-zoster imunoglobulina (VZIG) ukoliko od kontakta nije prošlo više od 96 sati.

Šta ako trudnica oboli od varičele?

Ukoliko trudnica oboli neposredno pre porođaja ili nekoliko dana posle porođaja novorođenče obavezno prima  varičela-zoster immunoglobulin. Ova deca, deca majki koje su u vreme porođaja u završnoj fazi varičele, kao i ona čije su majke još u inkubacionom periodu i ne zna se da li će oboleti moraju biti pod lekarskim nadzorom do završetka inkubacionog perioda (3-4 nedelje).

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...