Trudnoća posle carskog reza – Koliko dugo treba da čekam?

Trudnoća posle carskog reza

Sadržaj

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih rezova pre nego što pokušate ponovo da zatrudnite. Možda želite VBAC (drugi porođaj na prirodan način)? Da li postoji maksimalan broj carskih rezova? Unapred saznajte više o ponovnoj trudnoći nakon carskog reza. Zajedno sa rizicima koje treba imati na umu i o čemu treba da razgovarate sa zdravstvenim radnicima.

Trudnoća posle carskog reza

Većina stručnjaka preporučuje da sačekate 18 do 24 meseca da biste zatrudnjeli nakon carskog reza. Saznajte zašto i saznajte o rizicima trudnoća nakon carskog reza. Ako se porodite carskim rezom, možda ćete se naći sa pitanjima o budućim trudnoćama i porođajima. I ne biste bili sami. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 32% svih porođaja u SAD se završi carskim rezom.

Iako carski rez ne garantuje nužno bilo kakva specifična iskustva na ovaj ili onaj način u narednim trudnoćama, postoje određene stvari koje treba uzeti u obzir kada se porodite ovom procedurom.

Trudnoća posle carskog reza

Kako carski rez utiče na novu trudnoću?

Carski rez je hirurška procedura koja se izvodi za vađenje bebe kada vaginalni porođaj nije moguć. To se može desiti iz različitih razloga. Kao što su medicinski problemi kod majke ili fetusa, komplikacije u trenutku porođaja, a ponekad i po ličnom izboru majke. Postoje slučajevi u kojima je carski rez zakazan, a drugi u kojima se radi hitno, zbog neposrednog rizika po zdravlje majke ili fetusa.

Obično je ožiljak horizontalan, a carski rez segmentalan, ali postoje slučajevi u kojima je rez u materici okomit. Kada se odlučite za carski rez, važno je da budete svesni posledica za buduću trudnoću i kako to može uticati na naredne trudnoće.

Nakon operacije, na materici ostaje ožiljak koji je slaba tačka u zidu materice. Zbog toga je toliko važno ostaviti materici dovoljno vremena da se oporavi pre nego što se podvrgne rastu koji se javlja tokom trudnoće.

Trudnoća posle carskog reza

Tokom trudnoće nakon carskog reza, akušer treba da nadgleda zid materice ultrazvukom i da prati debljinu ožiljka. Takođe je preporučljivo proceniti ovaj ožiljak pre nego što tražite sledeću trudnoću. Trenutno postoje i dokazi da bi šansa za trudnoću mogla biti malo niža nakon carskog reza. Zarastanje materice je nezavisno od ožiljka na koži, odnosno izgleda stomaka i traje mesecima nakon porođaja. Postoperativna nega je neophodna za pravilan oporavak, kako stomaka, tako i ostatka tela.

Kada smatramo da je prerano zatrudneti nakon carskog reza?

Zarastanje materice zavisi od mnogo faktora: prethodne anatomije, operacije, načina na koji svaka žena leči… Zato je ključno pre traženja nove trudnoće ultrazvukom proceniti matericu kako bi se isključili problemi u ožiljku materice.  Kao opšte pravilo, preporuka je da ne tražite trudnoću najmanje godinu dana nakon carskog reza. Međutim, ovo vreme će možda morati da se produži u slučajevima kada je zid materice i dalje slab, ako se tečnost primećuje u zoni ožiljaka (istmocela) ili u slučajevima patologije majke.

Ako želimo da uskoro tražimo trudnoću, početna procena se može obaviti šest meseci nakon carskog reza , tako da možemo mirno planirati sledeću trudnoću. Iako mnogi lekari savetuju ženama da sačekaju 18 do 24 meseca pre nego što ponovo pokušaju da zatrudne, ovo je posebno tačno ako ste rodili carskim rezom. Ovaj tajm-aut daje Vašem telu šansu da se izleči i oporavi od operacije.

Razmišljajući kada je bezbedno ponovo zatrudnjeti, posmatramo interval između trudnoće (interpregnancy interval- IPI). IPI je vreme od rođenja do početka sledeće trudnoće. Postoje dokazi koji ukazuju na to da kratak IPI, kraći od 18 meseci, ima veći rizik od komplikacija trudnoće u narednim trudnoćama.

Međutim, neke žene mogu i zatrudneti ranije. Ako se nadate da ćete proširiti svoju porodicu i nedavno ste imali carski rez, trebalo bi da se konsultujete sa ginekologom  za dalje smernice.

Trudnoća posle carskog reza

Trudna posle carskog reza, šta da radim?

Iako je preporuka da se sačeka neko vreme pre nego što ponovo zatrudnite, nema razloga za uznemirenost ako trudnoća nastupi pre prve godine. U većini slučajeva, materica će pravilno zarasti i trudnoća će teći bez komplikacija. Prvo što treba da uradite je da zakažete pregled kod akušera čim se pojave prvi znaci trudnoće i ako je test na trudnoću pozitivan. Akušer će moći da proceni rizik od ove nove trudnoće, a takođe će Vam reći kako da se brinete o sebi.

Istraživanja pokazuju da zatrudneti manje od šest meseci nakon carskog reza može povećati rizik od komplikacija, kao što je ruptura materice ili pogoršanje hirurških ožiljaka. Zajedno sa rizicima za Vašu bebu kao što su niska porođajna težina ili prevremeni porođaj. Ako sledeći put želite da pokušate sa vaginalnim porođajem posle carskog reza  (poznat i kao VBAC), imate još više razloga da razmislite o odlaganju trudnoće. Studije su otkrile da je stopa rupture materice veća tokom VBAC-a kada je između porođaja prošlo manje od dve godine.

Međutim, mnoge žene koji brzo ponovo zatrudne posle carskog reza imaju potpuno zdrave trudnoće i bebe. Izbor je na kraju na Vama i savetu lekara.

Rizik od drugog carskog reza

Akušerski rizici povezani sa prethodnim carskim rezom su ruptura materice (kao što je pomenuto, materica koja je podvrgnuta carskom rezu ima slabiju zonu u predelu ožiljka od reza). Što je noviji carski rez, veći je rizik od rupture materice:

  • 5% kod žena koje su imale manje od 18 meseci između carskih reza;
  • 2% kada je vreme između 18 i 23 meseca;
  • 1% kada je prošlo više od 24 meseca.

Posebno je važno da se uverite da vam je ožiljak potpuno zalečen ako sledeći put želite da pokušate vaginalni porođaj. To je zato što je moguće da se ožiljak malo otvori. Ovo je poznato kao dehiscencija materice. Možda neće izazvati ozbiljne probleme, ali može povećati šansu za rupturu materice (pukotina u zidu materice), što može izazvati ozbiljne probleme i za mamu i za bebu. Šanse za rupturu materice su veće ako sledeći put imate vaginalni porođaj, ali je i dalje retko.

Takođe postoji povećan rizik od placente acreta (koja se vezuje duboko za zidove materice), placente praevia (koja pokriva otvor materice), kao i od prevremenog porođaja.

Nakon prvog carskog reza, postoji povećan rizik da će i drugi porođaj biti na ovaj način. Ovo zavisi od razloga za prvi carski rez. Na primer, ako je prvi carski rez bio zato što je fetus bio karličan, a druga trudnoća ima cefalični fetus, vaginalni porođaj može biti moguć. To će takođe zavisiti od razvoja trudnoće i veličine bebe. I naravno, zavisiće od toga da li majka želi da ima vaginalni porođaj ili više voli da ima planirani carski rez.

Da li treba da sačekate sa trudnoćom nakon carskog reza ako ste zabrinuti za svoju plodnost?

Ako ste starija od 35 godina, možda nećete želeti da čekate još godinu dana da dobijete još jednu bebu jer problemi sa plodnošću imaju tendenciju da rastu sa godinama. Ako zbog godina ili iz drugih razloga želite da se trudnoća ubrza, razgovarajte sa lekarom. Ako ste imali zdravu trudnoću, može biti prilično bezbedno da počnete da pokušavate da ponovo zatrudnite ranije.

Trudnoća posle carskog reza

Da li postoji maksimalan broj carskih rezova?

Nije preporučljivo raditi više od tri carska reza, jer se rizik od komplikacija povećava sa svakom novom trudnoćom. Sa svakim novim carskim rezom, materica je sve slabija, pošto je ožiljak uvek na istom mestu. Opet, važno je naglasiti da je svaka žena drugačija i da se ova opšta preporuka može razlikovati od pacijenta do pacijenta. Na akušeru ili ginekologu je da proceni da li je preporučljivo ponovo zatrudneti, za dobro majke i buduće bebe.

Šta da pitam svog lekara?

Imali ste carski rez. Čekali ste nekoliko meseci ili godina i sada ste spremni da zatrudnite. Nadate se da ćete proširiti svoju porodicu. Dakle, šta treba da uradite i kažete? Koja pitanja treba da postavite svom lekaru?

Važno je da razgovarate o svim Vašim opcijama i rizicima koji ih prate. Da li je VBAC moguća? Da li će biti dodatnih pregleda i ultrazvuka za Vašu sledeću trudnoću? Svaki ginekolog ili lekar je drugačiji i nivoi udobnosti variraju. Takođe možete pitati koliko dugo Vam preporučuju da čekate, ako već niste. Pružalac zdravstvenih usluga će Vam moći dati najtačnije informacije na osnovu Vaših godina, zdravlja i drugih faktora rizika.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...