Vaginalni sekret – 6 grupa – Koji sekret je opasan? – Sekret u trudnoći

Vaginalni sekret

Sadržaj

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru.

Šta je normalan vaginalni sekret?

Normalan vaginalni sekret luče sekretorne žlezde grlića materice. On je beličast ili proziran i bez neprijatnog mirisa. Ovakav sekret je normalna pojava i pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje žene. Vaginalni sekret oblaže sluznicu vagine, uklanja mrtve ćelije i bakterije. Na taj način održava vaginu čistom i zdravom. Sluz koja se luči iz žlezda bogata je glikogenom. On se u vagini pretvara u mlečnu kiselinu omogućavajući  da je  njena unutrašnjost  kisele pH vrednosti. Kiseli pH vagine ima veliku zaštitnu ulogu od prekomernog umnožavanja patogenih bakterija i gljivica. Samim tim i stvaranja različitih infekcija.

Vaginalni sekret

Od čega zavisi kiselost vagine

Kiselost vagine menja se usled različitih faktora. I to, tokom trudnoće, promene hormona, korišćenja određenog vida kontracepcije, nakon menstrualnog ciklusa ili tokom seksualnog odnosa. Tada su žene  podložnije infekcijama i razmnožavanju štetnih bakterija.  Kiselost takođe zavisi od starosne dobi žene, i od opšteg zdravstvenog stanja organizma.

Kako prepoznati problem sa sekretom?

Problem nastaje ukoliko dođe do promena u količini, boji i mirisu sekreta. Tada govorimo o vaginitisu/kolpitisu. Do vaginalne infekcije može doći usled poremećaja Ph vagine, neadekvatne intimne higijene, trudnoće, menopauze, korišćenja antibiotika. Stres, prekomerna konzumacije slatkiša, učestale promene partnera, takođe mogu dovesti do vaginalne infekcije i poremećaja pH vagine.

6 grupa vaginalnog sekreta i koji sekret je opasan?

Postoji ukupno 6 grupa vaginalnog sekreta.

I grupa vaginalnog sekreta

Prva grupa je uredan nalaz.Sekret je providan i bez mirisa. Uglavnom se sreće kod devojčica pre puberteta i žena koje još uvek nisu stupile u seksualne odnose.

II grupa vaginalnog sekreta

Druga grupa je takođe uredan nalaz. Sekret je beo ili providan i bez mirisa. Javlja se kod seksualno aktivnih žena.

Vaginalni sekret

III grupa vaginalnog sekreta

Treću grupu karakteriše povećan broj bakterija i leukocita. Sekret je obilan, promenjene boje i neprijatnog mirisa. Ovu grupu vaginalnog sekreta karakteriše prisustvo mikroorganizama koji su sastavni deo crevne flore. Usled pada imuniteta, stresa i promene Ph vagine, dolazi do razmnožavanja ovih bakterija. Lečenje je obavezno.

IV grupa vaginalnog sekreta

Ovu grupu sekreta izaziva bakterija gonokok. Oboljenje je poznato pod nazivom gonoreja. Sekret je obilan i mutno žut. Karakteriše ga peckanje pri mokrenju. Gonokok se prenosi seksualnim kontaktom pa je obavezno lečenje oba partnera.

V grupa vaginalnog sekreta

Petu grupu sekreta izaziva bakterija Trihomonas vaginalis. Simptomi ove infekcije su žuto-zeleni penušavi sekret, neprijatnog mirisa na pokvarenu ribu. Takođe, svrab i bol prilikom odnosa.  Neophodno lečenje oba partnera.

VI grupa vaginalnog sekreta

Ovu grupu sekreta izaziva gljivica Candida. Sekret je gust, bele boje, siraste strukture i bez mirisa. Praćen je izrazitim svrabom, peckanjem i iritacijom vaginalne sluzokože. Neophodno lečenje oba partnera.

Vaginalni sekret

Sekret u trudnoći

Tokom trudnoće zbog pada imuniteta dolazi do češćih vaginalnih infekcija. Zato se preventivno proveravaju brisevi. I to, na početku, sredini i na samom kraju trudnoće. U trudnoći je normalno da je sekret blago povećan i malo gušće konzistencije. Glavni uzrok su hormonske promene u telu trudnice. Ukoliko dođe do promene boje, mirisa ili pojave svraba ili peckanja neophodno je uzeti vaginalni bris na analizu. I sprovesti adekvatno lečenje. Komplikacije nelečene vaginalne infekcije u trudnoći mogu biti prevremeni porođaj, pobačaj i infekcija majke i ploda.

Dijagnostikovanje infekcije u početnoj fazi podrazumeva lakše i uspešnije lečenje. Lečenje podrazumeva ispiranje sluzokože vagine, oralnu terapiju i korišćenje vaginaleta prema grupi sekreta. Korisete se antibiotici I/ili antimikotici. Terapija obično traje 7-10 dana i neophodno je lečenje oba partnera. Tokom terapije savetuje se suzdržavanje od seksualnih odnosa.

Vaginalni sekret

Saveti ginekologa 

– Održavajte vaginu čistom, tako što ćete koristiti gel za intimnu negu koji neće promeniti pH vagine.

– Nosite pamučni donji veš.

– Obratite pažnju da se pravilno brišete prilikom odlaska u toalet. Brišite se od spreda ka pozadi, da biste sprečili da bakterije uđu u vaginu.

-Koristite zaštitu (prezervativ) prilikom seksualnih odnosa.

-Izbegavajte upotrebu tampona.

NAPOMENA : Određene infekcije mogu biti bez ikakvih simptoma. Zato su  redovni ginekološki pregledi od izuzetne važnosti u njihovom otkrivanju.

avatar
Završila je školu perinatološkog ultrazvuka, nacionalnu školu za patologiju grlića, vagine, vulve i kolposkopiju kao i školu ginekološke citologije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...