Kako sačuvati zdrav razum u moru informacija

Kako sačuvati zdrav razum u moru informacija

Sadržaj

Kako sačuvati zdrav razum u moru informacija  danas, pošto postoji  TV i Internet (forumi i društvene mreže),  majke i trudnice ne mogu izbeći brojne neželjene, oprečne podatke i savete kako da budu majke i kako da se vladaju u trudnoći…

Ranije, kada su majke imale neke nedoumice u vezi sa zdravljem i vaspitanjem deteta, mogle su da potraže savet u knjizi čuvenog pedijatra Spoka ili nekim drugim knjigama o trudnoći i bebama koje su se čuvale u kućnim bibliotekama. Mogle da se obrate za savet majci, starijoj sestri ili rođakama, ili su mogle da pitaju pedijatra. I to je bilo to.

Kako sačuvati zdrav razum u moru informacija

Majke su, već samom činjenicom da imaju bebu koja zavisi od njih, opterećene osećanjem krivice za mnoge stvari koje urade ili ne urade. Mediji umnogome to osećanje krivice pojačavaju kada dobijaju savete u vezi sa vakcinisanjem, fizičkim kažnjavanjem, dojenjem i slično, bez obzira da li se zalažu za ili protiv.

Kako sačuvati zdrav razum u moru informacija

Kako ostati na zemlji u moru tih oprečnih mišljenja?

Informacije prezentuju igrajući psihološke igre sa roditeljskom ljubavlju prema detetu („Roditelji moraju da razumeju šta se krije iza toga“, „Ne budite naivni“, „ …posledice po dete kasnije u životu“).

Lako je izaći na kraj sa napadima ostrašćenih pristalica suprotnog mišljenja. Njihove reči su samo oštre, ali nas ne dodiruju jer nemaju težinu. Ali je vrlo verovatno da ćemo se osetiti obeshrabreno ili uplašeno kada nam druga strana ponudi zaista uverljiv argument.

Tada je važno da znamo da će stručnjaci bilo koje oblasti, bez obzira na stav koji zastupaju, ponekad imati zaista dobre argumente. Nijedna strana nije potpuno pogrešna, već je problem u isključivosti i ekstremima. Da druga strana ne zna šta priča ne bi se ni vodile rasprave, ne bi ni postojala dva mišljenja o toj temi.

Kako sačuvati zdrav razum u moru informacija

Kome verovati? 

Prvo, mala je verovatnoća da ćemo pogrešiti koji god stav zastupali, ako smo se dobro informisali o prednostima i manama obe strane. Činjenica da nam je danas dostupno mnogo više informacija jeste zbunjujuće, ali nam to pruža mogućnost i obavezu da saznajemo što više.

Zatim, postoji nešto što se zove intuicija. To nije ništa drugo nego znanje koje smo tokom života prikupili, ali koje nismo osvestili. Važno jeda razmislimo zbog čega nas naša intuicija upozorava na nešto ili vodi ka nečemu. Ako nam razum govori da je jedna odluka dobra, ali intuicija govori nešto drugo, važno ju je saslušati. Šta je to što nam poručuje? Da li nam je ideja odbojna ili nam je samo odbojan stručnjak koji je zastupa? Da li bismo možda trebali potražiti neke druge stručnjake koji govore o toj temi, da to proverimo?

Ponekad smo uvereni da smo doneli pravu odluku, a i dalje osećamo nesigurnost kada o tome razmišljamo, naročito kada čujemo uverljiv argument protiv. Važno je da znamo da je danas veoma teško ostati čvrsto uveren u bilo šta, i da naša povremena nesigurnost ne znači da smo doneli pogrešnu odluku.

Kako sačuvati zdrav razum u moru informacija

Sve više sigurni u sebe

Jednom kada smo porazgovarali sami sa sobom, treba da shvatimo da će nas u našem uverenju učvrstiti ako postanemo eksperti za ono u šta verujemo. Što više budemo saznavali, bićemo sigurniji u sebe. Razumećemo i argumente suprotnih mišljenja, znaćemo odakle potiču i, bez obzira na to što mogu biti tačni, neće nam više biti ugrožavajući, jer ćemo znati da obe strane mogu biti u pravu.

Nismo dužni da bilo kome objašnjavamo i pravdamo svoj stav, ali će biti ljudi koji su nam dragi, a koji će želeti da nas upozoravaju da grešimo. Oni zaista to rade jer nas vole i brinu za nas. Njima možemo pokušati da objasnimo, možemo im pažljivo izneti naše razloge. Ali, ako ne žele da ih čuju ili jednostavno misle drugačije, ne moramo tu temu otvarati sa njima. U redu je da im ljubazno odgovorimo: “Znam da brineš, ali ja sam se odlično informisala i ovo je moj stav. Ja ću tako da radim“, nasmešiti se i preći na neku drugu temu.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...