Osećanja Prema Drugom Detetu

Osećanja prema drugom detetu

Mnogi roditelji, naročito majke, dok čekaju drugo dete, osećaju strah da ga neće moći voleti onoliko snažno koliko vole prvo.

Osećanja prema drugom detetu (3)

 

Zašto tako pretpostavljaju?

Sa prvim detetom imaju izgrađen veoma blizak odnos i čvrstu emotivnu vezu. Mnogim majkama je teško da zamisle da sa novom bebom mogu imati nešto slično i zbog toga su zabrinute i neretko osećaju krivicu i stid. O ovom strahu žene retko govore jer taj strah može odagnati jedino dokaz da on nije opravdan, a taj dokaz se nalazi u budućnosti. Sama činjenica da je već izgradila čvrst emotivni odnos sa prvim detetom je garancija da će zavoleti i drugo dete.

Kako ulažiti taj strah?

Ipak, taj strah možemo ublažiti tako što ćemo razumeti odakle on dolazi. Majka sa prvim detetom ima blizak odnos i oseća veoma intenzivne emocije prema njemu. Njih dvoje imaju svoje vreme koje provode zajedno, svoje rituale, svoje tajne, majka poznaje odlično svoje dete, njegov karakter i osobenosti. Kada  očekuje drugo dete, njeno prvo dete je najčešće staro od godine do nekoliko godina. Za to vreme, njih dvoje su imali mnogo zajedničkih doživljaja, imali su vremena da se dobro upoznaju i izgrade blizak odnos. Bliskost se izgrađuje kada provodimo vreme zajedno, kada u nečemu zajedno učestvujemo, kada stvaramo zajednička sećanja. Bliskost se posebno intenzivno gradi kada se zajedno prođe kroz neke posebno emotivno jake događaje, kao što su povrede i bolesti deteta i slično. Sve to postoji u iskustvu majke sa prvim detetom i sve to je uticalo da njihov odnos bude takav kakav je sada.

Osećanja prema drugom detetu (1)

Mame mogu da sebi pomognu

Ukoliko i dalje oseća strah da neće voleti dete, majka može mnogo sebi da pomogne  vizualizacijijom,  jogom  za trudnice, gledanjem  starih porodičnih fotografija, pravljenjem detetovog rodoslova, razgovorom  sa bebom svaki dan od po nekoliko minuta.  Sve ovo i  još mnogo toga može da pomogne da majka oseti da počinje da izgrađuje vezu sa detetom. Sa svakim novim detetom majčinska ljubav se umnožava, ona se ne deli. I prema svakom detetu se osećaju različita osećanja jer je svako dete jedinstveno.

Neke majke se ne plaše da neće osetiti emocije prema novom detetu, nego su zabrinute da će se njihov odnos sa prvim detetom promeniti nakon rođenja bebe. One tada tokom trudnoće posebno intenziviraju zajedničko vreme sa prvim detetom, iz straha da više neće imati vremena kada se beba rodi.

Čega se još plaše neke mame?

Neke mame se plaše da će rođenje deteta naneti trajnu povredu prvom detetu, koje je dotle bilo svojim roditeljima centar sveta i koje je dobijalo nedeljenu ljubav i pažnju. Kao i prvi, i ovi strahovi su neosnovani, iako lako razumljivi. Roditelji nakon rođenja drugog deteta postaju intenzivno svesni koliko je prvo dete poraslo. Tek kada mogu da ga uporede sa bebom, postaju svesni koliko je ono u mnogo čemu samostalno i koliko pokazuje svoje specifične osobine ličnosti i karakter i često otkriju da sada više poštuju starije dete, da mu više veruju i da žele da mu daju više slobode.

Starije dete će svakako jedno vreme patiti kada se beba rodi i kada mama i tada više ne budu samo njegovi. Ali ta patnja će biti zdrava patnja i iz nje će ono izrasti u boljeg i jačeg čoveka. Naravno, sama činjenica da majka brine da li će imati osećanja prema novom detetu i činjenica da je već izgradila čvrst emotivni odnos sa prvim detetom je dokaz da je itekako sposobna da jednako zavoli drugo dete.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…