Zadovoljna Sobom, Lepa Posle Trudnoće

Zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće

Razne promene koje su normalne u trudnoći, posle trudnoće mogu da doprinesu da mamino samopouzdanje opadne. O čemu mama razmišlja?

Takvi „okidači“ su najčešće: koliko se ugoji na mestima van stomaka (lice, butine itd), ukoliko joj je teško da kupi odeću  u kojoj se oseća lepo, kada neko trapavo prokomentariše da se ugojila ili joj da savet u vezi sa izgledom koji nije tražila.

Kako biti zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće?

Period trudnoće može da bude period rasterećenja za ženukada je u pitanju fizički izgled. Ako je ranije uvek pazila na to šta i koliko jede, koliko kalorija unosi, a koliko troši, sada ona može dati sebi slobodu da razmišlja o drugim, bitnijim i interesantnijim stvarima od svoje telesne težine ( ali da ipak ostane u okvirima preporučenog povećanja telesne težine ). Međutim, kod mnogih žena se dešava upravo suprotno. Period trudnoće, ako su  njeno samopouzdanje u njen fizički izgled već prethodno bili poljuljani, može predstavljati izazov.

zadovoljna sobom i lepa posle trudnoce

Posle porođaja je „izazovan period“?

Za mnoge žene je, opet, poseban izazov period nakon porođaja, kada postoji manje-više definisan vremenski rok u kojem se očekuje od žene da vrati svoj izgled kakav je imala pre trudnoće.

Mediji prave zbrku?

Mediji su prepuni dvostrukih poruka kada je ova tema u pitanju. U „ženskim“ rubrikama u isto vreme poručuju da je normalno da naše telo sada izgleda malo drugačije od onoga kako je izgledalo pre trudnoće, ali i savete i preparate kako da što pre vratimo prvobitni izgled. Cilj svih industrija zaduženih za popravljanje ženskog samopouzdanja (kozmetičke kuće, fitnes centri, mediji…) je da nam zauvek pomažu i nikada zaista ne pomognu. Jer kada bi sve žene vratile samopouzdanje, sve te multimilionske industrijske kuće bi propale. Zbog toga se mediji svesrdno trude da normalizuju nezadovoljstvo fizičkim izgledom.

„Atribuiranje“ je jedan vrlo efikasan način da se to postigne, tako što se podrazumeva da smo nezadovoljne izgledom. Kada dete želite da napravite glupim, vi mu nećete reći da je glupo, već ćete se prema njemu ponašati kao da je glupo. To ima mnogo veći efekat. Isto to se dešava i kada dobijamo netražene savete kako da „postanemo“ zadovoljne izgledom, kako da prikrijemo „mane“ itd. Naše navodno nezadovoljstvo izgledom se ne dovodi u pitanje i na taj način proročanstvo samo sebe ispunjava.

Kako povratiti samopouzdanje posle porođaja?

Da bismo povratili samopouzdanje potrebni su nam zdraviji uzori. To svakako nisu manekenke i sportistkinje koje se hvale slikama svog mišićavog tela nakon porođaja. (U redu je, naravno, da neko ima i takvo telo nakon porođaja, ali nije u redu da se to nameće kao ideal).

Potrebni su nam uzori u realnim ženama koje volimo, u našim drugaricama, rođakama, majkama, bakama.

Ranije, dok nije bilo televizije, žene su se ugledale na svoje majke i bake i želele su da izgledaju kao one. Takvi uzori su bili mnogo zdraviji, realniji i većina žena je uspevala da se približi tom idealu, i bile su zadovoljne sobom.

Nađite svoje jato!

Okružite se realnim ženama, dragim prijateljicama, rođakama, ženama koje znate samo iz priča ili iz literature. Podržavajte i volite svoje ljude, setite se njima važnih datuma, napravite im kolače, iznenadite ih sitnim pokolina, pozovite ih u šetnju. To će vam podići samopouzdanje bolje od bilo kakvog kozmetičkog proizvoda.

Biti zadovoljan i zdrav!

Birajte namirnice koje su zdrave i ukusne, a ne koje goje ili ne goje. Probajte nove recepte. Setite se da kada smo bili deca o hrani nismo razmišljali u terminima kalorija. Hrana se delila na ukusnu i na bljak. Jeli smo koliko smo želeli, a nismo se nikada prejedali. Prejedanje je posledica našeg patološkog odnosa sa hranom, gde hrana služi za utehu i da pobudi osećanje krivice. Budite fizički aktivne– ali ne da biste smršale. Budite aktivne jer je to prirodno stanje našeg tela. Šetajte, vozite bicikl, nađite dobro društvo (ljudsko ili društvo ljubimca).

Današnjim načinom života, kada većina ljudi previše vremena provodi sedeći, od svog tela smo se odvojili debelim zidom. Kada decu pitate gde se nalazi „Ja“, ona će vam sa jednakom verovatnoćom pokazati na bilo koji deo svog tela. Odrastao čovek uvek pokaže na glavu. Svoje telo smo instrumentalizovali i načinili od njega sredstvo za dopadanje, privlačenje pažnje, postizanje uspeha u poslu itd.

A telo je „instrument, a ne ornament“, sredstvo, a ne ukras. Telo je tu da nam pruži raznorazna zadovoljstva, da nam omogući da živimo ispunjen dan, a ne da ga se stidimo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…