Zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće

Zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće

Zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće, da mama bi trebalo tako da se oseća.  Razne promene koje su normalne u trudnoći, posle trudnoće mogu da doprinesu da mamino samopouzdanjeopadne. O čemu mama razmišlja? Takvi „okidači“ su najčešće: koliko se ugoji na mestima van stomaka (lice, butine itd), ukoliko joj je teško da kupi odeću  u kojoj se oseća lepo, kada neko trapavo prokomentariše da se ugojila ili joj da savet u vezi sa izgledom koji nije tražila.

Zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće

Period trudnoće može da bude period rasterećenja za ženu kada je u pitanju fizički izgled. Ako je ranije uvek pazila na to šta i koliko jede, koliko kalorija unosi, a koliko troši, sada ona može dati sebi slobodu da razmišlja o drugim, bitnijim i interesantnijim stvarima od svoje telesne težine ( ali da ipak ostane u okvirima preporučenog povećanja telesne težine ). Međutim, kod mnogih žena se dešava upravo suprotno. Period trudnoće, ako su  njeno samopouzdanje u njen fizički izgled već prethodno bili poljuljani, može predstavljati izazov.

Zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće

Posle porođaja je „izazovan period“?

Za mnoge žene je, opet, poseban izazov period nakon porođaja, kada postoji manje-više definisan vremenski rok u kojem se očekuje od žene da vrati svoj izgled kakav je imala pre trudnoće.

Mediji prave zbrku?

Mediji su prepuni dvostrukih poruka kada je ova tema u pitanju. U „ženskim“ rubrikama u isto vreme poručuju da je normalno da naše telo sada izgleda malo drugačijeod onoga kako je izgledalo pre trudnoće, ali i savete i preparate kako da što pre vratimo prvobitni izgled. Cilj svih industrija zaduženih za popravljanje ženskog samopouzdanja (kozmetičke kuće, fitnes centri, mediji…) je da nam zauvek pomažu i nikada zaista ne pomognu. Jer kada bi sve žene vratile samopouzdanje, sve te multimilionske industrijske kuće bi propale. Zbog toga se mediji svesrdno trude da normalizuju nezadovoljstvo fizičkim izgledom.

„Atribuiranje“ je jedan vrlo efikasan način da se to postigne, tako što se podrazumeva da smo nezadovoljne izgledom. Kada dete želite da napravite glupim, vi mu nećete reći da je glupo, već ćete se prema njemu ponašati kao da je glupo. To ima mnogo veći efekat. Isto to se dešava i kada dobijamo netražene savete kako da „postanemo“ zadovoljne izgledom, kako da prikrijemo „mane“ itd. Naše navodno nezadovoljstvo izgledom se ne dovodi u pitanje i na taj način proročanstvo samo sebe ispunjava.

Kako povratiti samopouzdanje posle porođaja?

Da bismo povratili samopouzdanje potrebni su nam zdraviji uzori. To svakako nisu manekenke i sportistkinje koje se hvale slikama svog mišićavog tela nakon porođaja. (U redu je, naravno, da neko ima i takvo telo nakon porođaja, ali nije u redu da se to nameće kao ideal).

Potrebni su nam uzori u realnim ženama koje volimo, u našim drugaricama, rođakama, majkama, bakama.

Ranije, dok nije bilo televizije, žene su se ugledale na svoje majke i bake i želele su da izgledaju kao one. Takvi uzori su bili mnogo zdraviji, realniji i većina žena je uspevala da se približi tom idealu, i bile su zadovoljne sobom.

Zadovoljna sobom i lepa nakon trudnoće

Nađite svoje jato!

Okružite se realnim ženama, dragim prijateljicama, rođakama, ženama koje znate samo iz priča ili iz literature. Podržavajte i volite svoje ljude, setite se njima važnih datuma, napravite im kolače, iznenadite ih sitnim pokolina, pozovite ih u šetnju. To će vam podići samopouzdanje bolje od bilo kakvog kozmetičkog proizvoda.

Biti zadovoljan i zdrav!

Birajte namirnice koje su zdrave i ukusne, a ne koje goje ili ne goje. Probajte nove recepte. Setite se da kada smo bili deca o hrani nismo razmišljali u terminima kalorija. Hrana se delila na ukusnu i na bljak. Jeli smo koliko smo želeli, a nismo se nikada prejedali. Prejedanje je posledica našeg patološkog odnosa sa hranom, gde hrana služi za utehu i da pobudi osećanje krivice. Budite fizički aktivne – ali ne da biste smršale. Budite aktivne jer je to prirodno stanje našeg tela. Šetajte, vozite bicikl, nađite dobro društvo (ljudsko ili društvo ljubimca).

Današnjim načinom života, kada većina ljudi previše vremena provodi sedeći, od svog tela smo se odvojili debelim zidom. Kada decu pitate gde se nalazi „Ja“, ona će vam sa jednakom verovatnoćom pokazati na bilo koji deo svog tela. Odrastao čovek uvek pokaže na glavu. Svoje telo smo instrumentalizovali i načinili od njega sredstvo za dopadanje, privlačenje pažnje, postizanje uspeha u poslu itd.

A telo je „instrument, a ne ornament“, sredstvo, a ne ukras. Telo je tu da nam pruži raznorazna zadovoljstva, da nam omogući da živimo ispunjen dan, a ne da ga se stidimo.

Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…