Kupovina i osećaj sreće

Kupovina i osecaj srece

Sadržaj

Kupovina i osećaj sreće, da povenai su! Više ne kupujemo garderobu, torbe samo zato što su nam potrebni, već je u to upleteno mnogo drugih psiholoških potreba.

Nije poželjno da se vezujemo za odeću koju kupimo, nije predviđeno da je zavolimo, jer svakako neće dugo trajati. To je tako zamišljeno, da je danas sve jeftino i zamenljivo, da se novac obrće, da se troši.

Kada najviše kupujemo?

Kupujemo kada se osećamo usamljeni, da napunimo, natrpamo prazninu u svojoj duši. Isto tako jedemo kada smo tužni. Dok jedemo (ili kupujemo), tih desetak minuta, mi ne razmišljamo o brigama koje nas muče. Dobijamo kratki predah od svog života. Kada smo razočarani, uplašeni, zabrinuti, kupujemo da se utešimo, da se osokolimo, da se nagradimo.

Kupovina i osecaj srece

U tom načinu da sebe utešimo leži opasnost po nas?

Da, neće ta uteha da traje duže od nekoliko sati i da, potrošićemo novac koji smo mogli potrošiti na nešto mnogo lekovitije, na poklon za dragu osobu, vrlo ličan i pažljivo biran, ili na neke skupe zdrave namirnice, ako nam je zdrava hrana važna vrednost u životu, ili na pametne i zabavne knjige koje zaista želimo da pročitamo. Da smo na takve stvari potrošili novac, to bi ojačalo naše samopoštovanje i osećali bismo se dobro, i taj osećaj bi trajao mnogo duže.

Kupovina i osećaj sreće – Impulsivna kupovina i planirano…

To tako bude kada kupujemo planirano, za nekoga koga volimo ili za sebe, ono što zaista dugo želimo. Ali kada kupujemo ishitreno, impulsivno, nešto na šta smo tek tog trenutka ili tog dana pomislili, tada urušavamo poverenje u sebe. Svaki put kada kupimo nešto impulsivno jer se osećamo loše, okrnjimo parče svog samopoštovanja. Svaki put kada odolimo takvoj kupovini ojačamo ga.

Predivan je osećaj kada volimo i cenimo stvari koje imamo

Kada sa ljubavlju i pažnjom mažemo svoje stare kožne čizme voskom ili vraćamo svoj lepo očuvani vuneni kaput u orman, ili ogrćemo svilenu maramu koju čuvamo za posebne prilike, ili vadimo iz kutije nasleđene bakine minđuše. U takve komade odeće utkane su i lepa sećanja na naše pretke i mi kakvi smo nekada bili.

Imam mnogo otvorenih krema i šminke u kupatilu, kao i većina žena. Međutim, mnogo volim osećaj kada iscedim poslednji sadržaj tube neke kreme za ruke, na primer. Ili kad potrošim labelo do kraja. Dobro se osećam, jer kao da smo moje labelo i ja proživeli jedno parčence života zajedno, neki osećaj bliskosti, i sada je vreme da se rastanemo. Tada je i kupovina novog proizvoda pravi užitak. To se retko dešava jer obično novi proizvod zameni stari pre nego što se ovaj potroši. Zato je osećaj kad do kraja potrošimo proizvod dobar.

Kupovina i osecaj srece

Izazov – dobar osećaj!

Na društvenim mrežama je pre nekoliko godina kružio „izazov“. Ko bi ga prihvatio ne bi smeo da godinu dana kupuje nijedan novi kozmetički proizvod. Ili je trebao da potroši jedan da bi mogao da kupi novi, pa na svaki novi dođe jedan potrošeni od onih koje već imamo. Tako nešto. Ja sam jednom sebi dala u zadatak da ne kupujem ništa od novih namirnica dve nedelje i bilo mi je odlično. Potrošila sam sve načete kesice pirinča i polupotrošene palente, iskoristila sam brašno, suve šljive, smokve i sve meso iz zamrzivača. Osećala sam se sjajno, moćno, samopoštovanje mi se vinulo u visine, a kuvanje mi je postalo mnogo maštovitije i zabavnije. Verovatno sam se i hranila zdravije jer je hrana bila raznovrsna.

Ako imate neki komad koji ste nasledili od bake, pazite ga. Dajte da ga popravi neko ko se time bavi, da mu vrati sjaj, i nosite ga sa ljubavlju. Nove stvari koje kupite pazite, vodite računa o njima. Štitite svoje cipele od vlage i popravljajte ono što se pokvarilo. Pokušajte da ukombinujete garderobu koju već imate, a koju dugo niste nosili. To ste svakako vi, jer ta garderoba vam se nekada veoma dopadala kada ste je kupovali. I potrošite zalihe iz kuhinje i kupatila pre nego što kupite nove. Videćete, vratiće vam se osećaj ponosa i ono osećanje ušuškanosti za kojim pogrešno tragamo među novim kolekcijama.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...