Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

trudnice posebno privlačne komarcima

Sadržaj

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno zdravlje svima – posebno trudnicama.

Ako ste ikada bili napolju tokom leta dok ste bili trudni, verovatno ste se zapitali zašto Vas više vole od drugih. Ispostavilo se da svi ti dodatni, svrbežni ujedi nisu Vaša mašta. Komarce definitivno više privlače trudnice. Trudnoća Vas može učiniti posebno privlačnim za komarce zahvaljujući promenama u Vašem telu u vezi sa trudnoćom.

trudnice posebno privlačne komarcima

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima

Komarci će možda  više voleti trudnice u odnosu na žene koji nisu trudne. I to zato što su u stanju da lakše pronađu i ciljaju trudnice. Komarci se oslanjaju na brojne stvari da bi pronašli svoje mete. Da, mogu da nas vide. Ali njihova sposobnost je da detektuju stvari poput ugljen-dioksida koji izdišemo. Takođe, i određene komponente našeg znoja i toplote našeg tela im pomaže da se izoštre na nas.

Postoje brojne promene u respiratornom sistemu tokom trudnoće. To uključuje povećanje količine vazduha koji udišete i izdišete. Ovo povećanje dovodi do veće količine ugljen-dioksida. To trudnicu čini  privlačnijom za komarce jer komarce privlači ugljen-dioksid. Pored toga, trudnoća znači da imate telesnu temperaturu topliju od prosečne i potencijal za više znojenja. Ovo su znaci za praćenje, sletanje i griženje.

trudnice posebno privlačne komarcima

Pošto komarci mogu da otkriju višu telesnu temperaturu i povećanje ugljen-dioksida, trudnice postaju laka meta. A to što su laka meta takođe znači da trudnice mogu biti izložene većem riziku od bolesti koje prenose komarci, a koje mogu direktno uticati na njihovo zdravlje i zdravlje njihove bebe koja raste.

Rizik od bolesti koje prenose komarci

Postoji oko 200 različitih vrsta komaraca  ali je poznato da samo 12 širi bolest. Ali pošto je nemoguće otkriti koja vrsta komaraca Vas ujede, najbolje je da preduzmete mere da se zaštitite od svih ujeda komaraca.

Prema CDC-u, ima nekoliko bolesti koje prenose komarci na koje treba obratiti pažnju. To su virus zapadnog Nila, virus Zika i istočni konjski encefalitis. A sve to može biti štetno i za trudnicu i za njihov fetus.

trudnice posebno privlačne komarcima

Kako se zaštititi od ujeda komaraca

Znamo da komarci neće nestati uskoro. Dobro je znati da mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike za trudnu osobu i fetus koji raste. Ali samo zato što ste možda laka meta ne znači da morate preskočiti uživanje u sopstvenom dvorištu. Dakle, šta možete učiniti da ostanete bezbedni i sprečite ujede komaraca? Evo pet saveta za čuvanje komaraca dok ste trudni.

Nosite odeću svetlih boja

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature , komarce privlače crvene i narandžaste boje. Izgledaju kao infracrvene boje koje emituju ljudska koža. Zanimljivo je da su u eksperimentu komarci ignorisali istraživače kada su nosili zelene, ljubičaste, plave i bele rukavice.

Nosite duge rukave i dugačke pantalone kada je to moguće

Razumemo: letnja vrućina i vlaga mogu učiniti da se osećate gotovo mučno nošenjem dugih rukava i pantalon. A posebno kada ste trudni i već Vam je vruće i neprijatno. Ali ako se nalazite u oblasti gde ima mnogo komaraca, mudra je ideja da preduzmete sve mere predostrožnosti.

trudnice posebno privlačne komarcima

Nosite široku odeću

Komarci mogu da ugrizu kroz usku odeću, uključujući teksas farmerke. Ako morate da nosite usku odeću, uverite se da je tkanina veoma čvrsta. U suprotnom, pokušajte da se držite široke odeće koja će smanjiti sposobnost komarca da ubode u Vas.

Koristite repelent sa DEET-om (diethyl-meta-toluamide)

Koristite repelent koji je testiran i registrovan kod Agencije za zaštitu životne sredine (EPA). Proizvodi sa DEET-om treba da budu efikasni i bezbedni za trudnice u razumnim količinama. U studiji koju je objavila Obstetrics & Ginecology, otkriveno je da je DEET bezbedan za lokalnu upotrebu tokom trudnoće. Ne smatra se toksikantom za razvoj ili reprodukciju.

Ali DEET ne treba koristiti kod beba mlađih od 2 meseca. Nakon toga samo u koncentraciji manjoj od 10%. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što upotrebite bilo kakvo sredstvo protiv insekata na Vašoj bebi.

Ako ste napolju i ne koristite DEET, možete isprobati druge repelente protiv komaraca, kao što su sveće sa citronelom, koje mogu pružiti određenu zaštitu. Takođe možete probati tiki baklje ili dim od logorske vatre. Pomaže i ruzmarin, zasađen u bašti.

Kupanje u belom luku bi takođe moglo pomoći, ali to bi moglo odbiti više od komaraca, šalim se.

trudnice posebno privlačne komarcima

Isprobajte alternative za DEET repelent

Iako je DEET temeljno proučen i proglašen bezbednim, ne osećaju se svi uzbuđeni da prskaju hemikalije po sebi. Jedna uobičajena pritužba na sprejeve protiv insekata je miris i osećaj masti koji može ostaviti na koži. Za borbu protiv toga, neki DEET repelenti sada dolaze u “suvoj” formuli sa minimalnim mirisom.

EPA napominje da su neki repelentni proizvodi na bazi eteričnog ulja generalno bezbedni za upotrebu. Ali, da nisu testirani na efikasnost. Međutim, pošto predstavljaju minimalne zdravstvene rizike, EPA ne zahteva da ovi proizvodi budu registrovani kao drugi lokalni repelenti.

Ako ste tip koji preferira prirodniji pristup sprečavanju ujeda komaraca, možete isprobati proizvode za odbijanje sa esencijalnim uljima. Poput citronele, kedra, ili geranijuma.

Samo budite sigurni da izbegavate proizvode sa esencijalnim uljima kao što su pepermint, ruzmarin i žalfija dok ste trudni. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koja eterična ulja su bezbedna za upotrebu tokom trudnoće.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...