Hrana za uživanje tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova

Crna čokolada u ishrani, 20 top namirnica plus

Hrana za uživanje tamna čokolada – svakako! Tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova posle obimnih stručnih ispitivanja ušla je na velika vrata preporučene zdrave hrane – ali u umerenim količinama!  Čokolada svakodnevno donosi zadovoljstvo milionima ljudi. Ova namirnica, bogata energijom, sadrži i neke značajne nutriente.

Tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova, veoma zdrava ali treba je jesti umereno?

U svakoj zdravoj ishrani, neophodno je održati ravnotežu u unosu pojedinih sastojaka, tako da je umerenost  jedna od glavnih vrlina u ishrani. Nijedna namirnica sama po sebi ne dovodi do gojaznosti, već celokupan način ishrane u kombinaciji sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

Hrana za Uzivanje – Tamna Cokolada!

Crna (tamna) čokolada i dobro osećanje

Teobromin – Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu. Feniletilamin (PEA) Ova supstanca oslobađa endorfine u  mozgu. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!

Za tamnu (crnu čokoladu – od 70 i više % kakao delova) može se reći da :

  • Smanjuje zdravstvene rizike kod srčanih bolesnika;
  • Deluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala;
  • Snižava krvni pritisak a neutralna je u odnosu na holesterol;
  • Poboljšava cirkulaciju jer pozitivno deluje na  funkciju endotelijalnih ćelija.
  • Poboljšava varenje;
  • Stimuliše bubrege;
  • Pozitivno deluje na regulaciju lučenja insulina kod dijabetičara;
  • Korisna je u ishrani osoba koje boluju od anemije, kamena u bubregu i osoba koje imaju loš apetit;

Magnezijum, bakar gvožđe… Baš je zdrava ova slasna čokolada!

Proverite na ambalaži da li tamna čokolada sadrži kakao buter ili je dodata biljna masnoca… Kakao buter je veoma poželjan sastojak u crnoj cokoladi! Čokolada sa kakao buterom ne dovodi do povećanja nivoa holesterola. Kakao i čokolada sadrže i brojne minerale od kojih bismo izdvojili: kalijum,  magnezijum, bakar i gvožđe.

Čokolada je i pravi rudnik magnezijuma, oligoelementa neophodnog za normalno funkcioniranje svih životnih metaboličkih procesa. Nedovoljan unos magnezijuma je značajan faktor rizika za pojavu hipertenzije i srčane aritmije. Odličan je izvor bakra, oligolelementa koji stimuliše delovanje pojedinih enzima. Nedovoljan unos bakra tokom razvoja organizma dovodi do abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu, a kasnije tokom života utiče na razvoj vaskularnih oboljenja. Kalijum utiče na osmotski pritisak, tako da odnos K/Na ima direktnog uticaja na krvni pritisak. U čokoladi ga ima koliko i u jabuci.

tamna čokolada

I ako niste ljubitelj crne čokolade, možda ste ljubitelj poslastica u kojima dominira crna čokolada! Samo oprezno sa količinom! Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada ima kalorije. Tamna ili crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Možda je 40 grama dovoljna mera – povremeno…

Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…
Trešnje, slatko i zdravo voće
Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta
Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.Trešnje, slatko i zdravo voćeTrešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je…