Hrana za uživanje tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova

Crna čokolada u ishrani, 20 top namirnica plus

Hrana za uživanje tamna čokolada – svakako! Tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova posle obimnih stručnih ispitivanja ušla je na velika vrata preporučene zdrave hrane – ali u umerenim količinama!  Čokolada svakodnevno donosi zadovoljstvo milionima ljudi. Ova namirnica, bogata energijom, sadrži i neke značajne nutriente.

Tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova, veoma zdrava ali treba je jesti umereno?

U svakoj zdravoj ishrani, neophodno je održati ravnotežu u unosu pojedinih sastojaka, tako da je umerenost  jedna od glavnih vrlina u ishrani. Nijedna namirnica sama po sebi ne dovodi do gojaznosti, već celokupan način ishrane u kombinaciji sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

Hrana za Uzivanje – Tamna Cokolada!

Crna (tamna) čokolada i dobro osećanje

Teobromin – Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu. Feniletilamin (PEA) Ova supstanca oslobađa endorfine u  mozgu. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!

Za tamnu (crnu čokoladu – od 70 i više % kakao delova) može se reći da :

  • Smanjuje zdravstvene rizike kod srčanih bolesnika;
  • Deluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala;
  • Snižava krvni pritisak a neutralna je u odnosu na holesterol;
  • Poboljšava cirkulaciju jer pozitivno deluje na  funkciju endotelijalnih ćelija.
  • Poboljšava varenje;
  • Stimuliše bubrege;
  • Pozitivno deluje na regulaciju lučenja insulina kod dijabetičara;
  • Korisna je u ishrani osoba koje boluju od anemije, kamena u bubregu i osoba koje imaju loš apetit;

Magnezijum, bakar gvožđe… Baš je zdrava ova slasna čokolada!

Proverite na ambalaži da li tamna čokolada sadrži kakao buter ili je dodata biljna masnoca… Kakao buter je veoma poželjan sastojak u crnoj cokoladi! Čokolada sa kakao buterom ne dovodi do povećanja nivoa holesterola. Kakao i čokolada sadrže i brojne minerale od kojih bismo izdvojili: kalijum,  magnezijum, bakar i gvožđe.

Čokolada je i pravi rudnik magnezijuma, oligoelementa neophodnog za normalno funkcioniranje svih životnih metaboličkih procesa. Nedovoljan unos magnezijuma je značajan faktor rizika za pojavu hipertenzije i srčane aritmije. Odličan je izvor bakra, oligolelementa koji stimuliše delovanje pojedinih enzima. Nedovoljan unos bakra tokom razvoja organizma dovodi do abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu, a kasnije tokom života utiče na razvoj vaskularnih oboljenja. Kalijum utiče na osmotski pritisak, tako da odnos K/Na ima direktnog uticaja na krvni pritisak. U čokoladi ga ima koliko i u jabuci.

tamna čokolada

I ako niste ljubitelj crne čokolade, možda ste ljubitelj poslastica u kojima dominira crna čokolada! Samo oprezno sa količinom! Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada ima kalorije. Tamna ili crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Možda je 40 grama dovoljna mera – povremeno…

Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…