Hrana za uživanje tamna čokolada – svakako! Tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova posle obimnih stručnih ispitivanja ušla je na velika vrata preporučene zdrave hrane – ali u umerenim količinama! Čokolada svakodnevno donosi zadovoljstvo milionima ljudi. Ova namirnica, bogata energijom, sadrži i neke značajne nutriente.
Tamna čokolada sa 70 i više % kakao delova, veoma zdrava ali treba je jesti umereno?
U svakoj zdravoj ishrani, neophodno je održati ravnotežu u unosu pojedinih sastojaka, tako da je umerenost jedna od glavnih vrlina u ishrani. Nijedna namirnica sama po sebi ne dovodi do gojaznosti, već celokupan način ishrane u kombinaciji sa nedostatkom fizičke aktivnosti.
Crna (tamna) čokolada i dobro osećanje
Teobromin – Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu. Feniletilamin (PEA) Ova supstanca oslobađa endorfine u mozgu. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!
Za tamnu (crnu čokoladu – od 70 i više % kakao delova) može se reći da :
- Smanjuje zdravstvene rizike kod srčanih bolesnika;
- Deluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala;
- Snižava krvni pritisak a neutralna je u odnosu na holesterol;
- Poboljšava cirkulaciju jer pozitivno deluje na funkciju endotelijalnih ćelija.
- Poboljšava varenje;
- Stimuliše bubrege;
- Pozitivno deluje na regulaciju lučenja insulina kod dijabetičara;
- Korisna je u ishrani osoba koje boluju od anemije, kamena u bubregu i osoba koje imaju loš apetit;
Magnezijum, bakar gvožđe… Baš je zdrava ova slasna čokolada!
Proverite na ambalaži da li tamna čokolada sadrži kakao buter ili je dodata biljna masnoca… Kakao buter je veoma poželjan sastojak u crnoj cokoladi! Čokolada sa kakao buterom ne dovodi do povećanja nivoa holesterola. Kakao i čokolada sadrže i brojne minerale od kojih bismo izdvojili: kalijum, magnezijum, bakar i gvožđe.
Čokolada je i pravi rudnik magnezijuma, oligoelementa neophodnog za normalno funkcioniranje svih životnih metaboličkih procesa. Nedovoljan unos magnezijuma je značajan faktor rizika za pojavu hipertenzije i srčane aritmije. Odličan je izvor bakra, oligolelementa koji stimuliše delovanje pojedinih enzima. Nedovoljan unos bakra tokom razvoja organizma dovodi do abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu, a kasnije tokom života utiče na razvoj vaskularnih oboljenja. Kalijum utiče na osmotski pritisak, tako da odnos K/Na ima direktnog uticaja na krvni pritisak. U čokoladi ga ima koliko i u jabuci.
I ako niste ljubitelj crne čokolade, možda ste ljubitelj poslastica u kojima dominira crna čokolada! Samo oprezno sa količinom! Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada ima kalorije. Tamna ili crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Možda je 40 grama dovoljna mera – povremeno…