Hrana za Uživanje – Tamna Čokolada!

Crna čokolada u ishrani, 20 top namirnica plus

Čokolada svakodnevno donosi zadovoljstvo milionima ljudi. Ova namirnica, bogata energijom, sadrži i neke značajne nutriente.

Tamna čokolada sa 70 i više procenata kakao delova, veoma zdrava ali treba je jesti umereno?

U svakoj zdravoj ishrani, neophodno je održati ravnotežu u unosu pojedinih sastojaka, tako da je umerenost  jedna od glavnih vrlina u ishrani. Nijedna namirnica sama po sebi ne dovodi do gojaznosti, već celokupan način ishrane u kombinaciji sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

Crna cokolada u ishrani 20 top namirnica plus 3

TAMNA ČOKOLADA I DOBRO OSEĆANJE :

Teobromin – Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu. Feniletilamin (PEA) Ova supstanca oslobađa endorfine u  mozgu. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!

Za tamnu (crnu čokoladu – od 70 i više % kakao delova) može se reći da :

  • Smanjuje zdravstvene rizike kod srčanih bolesnika;
  • Deluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala;
  • Snižava krvni pritisak a neutralna je u odnosu na holesterol;
  • Poboljšava cirkulaciju jer pozitivno deluje na  funkciju endotelijalnih ćelija.
  • Poboljšava varenje;
  • Stimuliše bubrege;
  • Pozitivno deluje na regulaciju lučenja insulina kod dijabetičara;
  • Korisna je u ishrani osoba koje boluju od anemije, kamena u bubregu i osoba koje imaju loš apetit;

Magnezijum, bakar gvožđe…baš je zdrava ova slasna čokolada!

Proverite na ambalaži da li tamna čokolada sadrži kakao buter ili je dodata biljna masnoca…Kakao buter je veoma poželjan sastojak u crnoj cokoladi! Čokolada sa kakao buterom ne dovodi do povećanja nivoa holesterola. Kakao i čokolada sadrže i brojne minerale od kojih bismo izdvojili: kalijum,  magnezijum, bakar i gvožđe.

Crna cokolada u ishrani 20 top namirnica plus 2

Čokolada je i pravi rudnik magnezijuma, oligoelementa neophodnog za normalno funkcioniranje svih životnih metaboličkih procesa. Nedovoljan unos magnezijuma je značajan faktor rizika za pojavu hipertenzije i srčane aritmije.

Odličan je izvor bakra, oligolelementa koji stimuliše delovanje pojedinih enzima. Nedovoljan unos bakra tokom razvoja organizma dovodi do abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu, a kasnije tokom života utiče na razvoj vaskularnih oboljenja.

Kalijum utiče na osmotski pritisak, tako da odnos K/Na ima direktnog uticaja na krvni pritisak. U čokoladi ga ima koliko i u jabuci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…