Savet Oftamologa za Letovanje sa Bebom/Detetom – Šta Sve Može da se Dogodi na Plaži?

0

Duža i nekontrolisana izloženost suncu u letnjem periodu, pogotovo na plaži moze uz kožu izloženu suncu da “opeče “ i kožu kapaka. Pri tome same oči uglavnom ne stradaju zbog refleksnog žmurenja ali ipak može da se javi crvenilo oba oka sa blagim osećajem pečenja i suzenjem očiju. Uz ovo termičko delovanje i treperavi odsjaj svetla na vodi može iritirati oči.

U ovakvim slučajevima najčešće nije potrebna nikakva posebna terapija. Dovoljno je samo prespavati. Značajnije je delovanje ultraljubičastih zraka. Oštećenja se uglavnom javljaju u spoljnjem delu očiju, proporcionalno jačini svetla i dužini trajanja. Smetnje se javljaju nakon nekoliko sati crvenilom, fotobobijom, pojačanim suzenjem , bolom i žuljanjem u očima.

Najčešće pomaže primena antibiotičke masti ili uljnog rastvora , ali ukoliko ubrzo ne dodje bar do smanjenja subjektivnih simptoma koji su inače vrlo burni, preporučuje se da potrazite pomoć oftalmologa.

savet-oftamologa-za-letovanje-sa-bebom-detetom-sta-sve-moze-da-se-dogodi-na-plazi-clanak-1

Kako se zaštititi?

Najbolje kapom sa širokim obodom. Razne sunčane naocare uglavnom su izradjene od plastike ili nekvalitetnog stakla i ne sadrze zaštitni UV filter. Mogu poslužiti za igranje na plaži ali za duže nošenje nisu ni preporučljive niti delotvorne.

Kupanje, plivanje, ronjenje, gledanje u vodi, prskanje : dozvolite detetu  ali samo ako je voda čista. Plitka voda na javnim plažama blizu obale najčešće je najprljavija, često zagadjena.

savet-oftamologa-za-letovanje-sa-bebom-detetom-sta-sve-moze-da-se-dogodi-na-plazi-clanak-2

Zato mnoga letovanja znaju biti “pokvarena” upalama očiju, najčešće konjuktivitima. Počinju sa inkubacijom od par dana, uglavnom najpre na jednom , a onda i na drugom oku. Karakteriše ih crvenilo, svrab, žarenje, grebanje i pojačana sekrecija. Moguća je infekcija i ostalih članova porodice npr. rukama ili  peškirom.

savet-oftamologa-za-letovanje-sa-bebom-detetom-sta-sve-moze-da-se-dogodi-na-plazi-clanak-3

Šta uraditi?

Potrudite se da imate čiste ruke, ispirajte svež i sasušen sekret iz oka i sa korena trepavica npr. mlakom vodom ili 3% rastvorom borne vode  i posetite oftalmologa. Neadekvatna terapija može produžiti lečenje, ponekad i dugo nakon vašeg povratka sa letovanja.

Duži boravak na otvorenom, u prirodi povećava i mogućnost mehaničkog  povredjivanja. Šta preporučiti? Klonite se oštrih predmeta.

Igre loptom, pored toga što su vrlo zabavne vrlo su i korisne, pored ostalog i za oči.

savet-oftamologa-za-letovanje-sa-bebom-detetom-sta-sve-moze-da-se-dogodi-na-plazi-clanak-4

A ako se neka nezgoda i dogodi ne dozvolite detetu da trlja oči, isperite oči  i potražite lekara.

Share.

About Author

Comments are closed.