4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Sadržaj

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa partnerom osećate da se menja. Da li Vas trudnoća čini vezanijom za partnera?

Može ako držite otvorenu komunikaciju tokom velikih životnih promena koje dolaze sa bebom. Održavajte svoju vezu intimnom i smislenom tako što ćete biti otvoreni o tome šta Vam je potrebno i šta želite. Možda ćete biti oduševlјeni načinima na koje možete da rastete zajedno.

promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Koje su najčešće promene odnosa sa partnerom?

Jednostavno rečeno, lјubav i trudnoća mogu biti nezgodna kombinacija. Povremeno ćete se osećati neobjašnjivo bliskim. U drugim trenucima možete da se osećate kao da Vaš partner živi na drugoj planeti.

Naučite kako da kontrolišete svoje emocije i da ih razumete. Uveliko će Vam to pomoći da održite i ojačate svoju vezu sa partnerom tokom trudnoće. Evo kako da se krećete kroz četiri najčešće promene odnosa tokom trudnoće.

promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Osećate se emocionalno ranjivo u trudnoći?

Hormoni trudnoće koji bujaju kroz Vaše telo mogu imati dubok uticaj na Vaše emocije. To može uklјučivati osećaj panike. Mnoge žene doživlјavaju ogroman strah od napuštanja tokom rane trudnoće. Čak i najnezavisnija osoba može se brinuti da će njihov partner otići ili biti povređen u teškoj nesreći. Ovaj strah može dovesti do toga da trudnice postavlјaju čudne i nerazumne zahteve svojim partnerima. I to, kao što je nošenje kacige u automobilu ili prijavlјivanje na svakih pola sata.

Ne brinite: ovaj emocionalni intenzitet će se verovatno povući kako Vaša trudnoća bude napredovala. U međuvremenu, dobra je ideja da budete otvoreni sa svojim partnerom o tome kako se osećate. U redu je da im kažete ako se osećate ranjivo ili Vam je potrebna dodatna lјubav, pažnja i sigurnost.

promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Možda niste na istoj frekfenciji

Trudnoća i predstojeće roditelјstvo mogu izazvati mnoga različita, pa čak i konfliktna osećanja kod lјudi. I Vi i Vaš partner se možda nećete osećati isto u vezi svega toga.

Na primer, neke trudnice počinju da osećaju vezu sa svojom bebom čim vide pozitivan test na trudnoću. Ali za njihove partnere koje nisu trudni, to nije slučaj. Samo jedno od vas oseća intenzitet hormonalnih promena. To može uticati na Vašu perspektivu i potencijalno dovesti do nesuglasica.

Trudnička lјubav može biti zbunjujuća, posebno kada Vi i Vaš partner ne možete da delite isto iskustvo trudnoće. Nije nužno da Vaš partner bude uzbuđen što će postati roditelј odmah.

promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Partner se oseća zapostavlјenim tokom Vaše trudnoće?

Ne samo da prolazite kroz mnogo fizičkih i emocionalnih promena, već je potrebno i mnogo planiranja i priprema. Uz svu ovu promenu, nije neuobičajeno da se partneri osećaju izostavlјeno.

Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da se osećate vezanije za svog partnera tokom trudnoće:

  • Radite zajedno na planiranju dočeka prinove.
  • Uverite se da je Vaš partner pozvan i uklјučen u posete prenatalne nege.
  • Prijavite se na časove roditelјstva zajedno.
  • Čitajte zajedno knjige o roditelјstvu.
  • Svaki dan odvojite vreme za razgovor o stvarima koje nisu povezane sa trudnoćom i bebom.

Obavezno odvojite i vreme koje nije vezano za bebu. Planiranje posebnih večeri za izlaske i uživanje u hobijima i aktivnostima koje ste voleli da radite zajedno pre trudnoće može pomoći da Vaša veza bude čvrsta.

promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Seksualni život u trudnoći se može promeniti

Fizička intimnost je često gurnuta u drugi plan tokom prvog tromesečja. Tada se mnoge trudnice osećaju mučno i iscrplјeno. Za druge, trudnoća povećava libido, posebno sredinom trudnoće.

Kako meseci prolaze i Vaša stomak postaje sve veći, zauzetost između čaršava može izgledati teže shvatiti. I to zahvalјujući hormonalnim, emocionalnim i fizičkim promenama. Za neke parove, zakazivanje vremena za intimnost može pomoći u održavanju veze.

Održavanje te fizičke veze tokom trudnoće i razgovor o tome sa svojim partnerom jača vašu vezu kao par. Preporučuje se da zakažete vreme za fizičku intimnost. Možda se ne osećate spontano, ali pronalaženje strasti u ovom trenutku i ponovno fizičko povezivanje će vas zbližiti. Važno je priznati da je u redu ako se ne osećate spremno fizički. Romantična intimnost dolazi u mnogim oblicima koji ne moraju nužno značiti seks. Radite sve što čini da se Vi i Vaš partner osećate želјenim i cenjenim.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...