Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći

Sadržaj

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti, ali i do velike nežnosti. Dobra vest je da je sve što doživlјavate najverovatnije sasvim normalno i privremeno.

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – Prvo tromesečje – Suze i zbunjenost

Početak trudnoće karaktriše bura različitih emocija. Od uzbuđenja do straha i od oduševlјenja do brige. Dodajte tome iscrplјenost i mučninu koji preovladjuju u prvom tromesečju. Plus ogroman nalet hormona. Vaše raspoloženje može da se promeni brže nego kod olimpijske gimnastičarke na visokoj šipki.

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći

Estrogen i progesteron vrtoglavo rastu na početku Vaše trudnoće. Ove hormonalne promene imaju veliki uticaj na Vaše raspoloženje. Možete biti uplakani jedan minut, a srećni sledećeg.

Javljaju se i razne brige i pitanja: ,, Mogu li da priuštim ovu bebu?” ,,Hoću li ikada ponovo moći da zaspim?… Trudnice prijavlјuju da su briznule u plač zbog TV reklama, slika beba u reklamama za odeću ili stare pesme na radiju.

Posle ovih briga i emocija možete se uplašiti i pomisliti : „Šta nije u redu sa mnom?“  Samo zapamtite da je to normalno i pokušajte da se nasmejete i nastavite dalјe.

Drugi trimestar – Bolje raspoloženje i više seksualne energije

Mnoge trudnice počinju da se osećaju fizički bolјe tokom drugog tromesečja. To takođe može pomoći u pobolјšanju njihovog raspoloženja. Jutarnja mučnina može nestati. Verovatno ćete početi  da osećate kako se beba pomera. Apstraktna ideja bebe postaje uzbudlјiva ideja bebe.

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći

Hormoni poput progesterona i estrogena nastavlјaju da rastu tokom drugog tromesečja. Vaše telo se prilagodilo povećanju hormona, pa se osećate uravnoteženije.

Drugo tromesečje bi moglo da Vas natera da radite stvari kao što su “kez”od uva do uva. Da se smejete naglas usred dosadnog sastanka. Možete očarati svog partnera, jer se u ovom periodu osećate seksualnije zahvaljujući povećanom protoku krvi kroz vaše telo.

Treće tromesečje – Mrzovolјa i moćno gnežđenje

Euforija dobrog raspoloženja polako nestaje kako Vaš stomak raste. Počećete da sve više razmišljate o porodjaju i mehanici porodjaja. Takodje i o ogromnim životnim promenama koje su odmah iza ugla. U ovom trenutku, možda ćete postati sve nestrplјiviji prema svima. Čak i prema onima koji su Vam najbliži

Još jedna uobičajena manifestacija u ovoj fazi je snažna želјa za čišćenjem i organizovanjem. Ovo je verovatno zbog biološke želјe da se pripremite za dolazak Vaše bebe. Medjutim i zbog povećanja oksitocina, hormona za gnežđenje. Ovaj hormon priprema Vašu matericu za porođaj, a dojke za laktaciju.

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći

Ceo Vaš svet će se promeniti, pa mislite: ,,Šta mogu da kontrolišem?” Pokušavate da dovedete u red svet koji će uskoro, za vas, postati krajnje haotičan. Ponekad ovi instinkti za gnežđenjem mogu da poprime komične razmere. Trudnice su mi pričale o ribanju poda dok ne zablista i presavijanju svakog peškira u ormaru za postelјinu.

Kako upravlјati emocijama tokom trudnoće

Prvo, zapamtite da ne postoji “ispravan” ili “pogrešan” način kako da se osećate tokom trudnoće. Svi su različiti, i postoji mnogo stvari koje mogu uticati na emocije osobe tokom trudnoće, baš kao i u životu bez trudnoće.

Imajte na umu da sve u vezi sa trudnoćom može emocionalno uticati na svaku osobu. Zato nema razloga da se pitate zašto se ne osećate kao ,, svoja”.

5 Strategija koje mogu pomoći

Evo nekoliko strategija koje bi Vam mogle pomoći.

Znajte da su Vaša osećanja normalna

Ko god je rekao da trudnoća treba da znači blaženstvo 24/7, nikada nije bio trudan. Prihvatite činjenicu da ćete ponekad biti srećni, ponekad pod stresom, a drugi put zabrinuti. Ne samo da je širok spektar emocija normalan za trudnoću, već je normalan i za život! Vaša osećanja i emocije tokom trudnoće nemaju nikakvog uticaja na to kakva ćete majka biti.

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći

Razgovarajte sa drugim trudnicama

Ako smatrate da je od pomoći, potražite grupu za podršku lično ili na mreži. Možete da dogovorite nedelјni sastanak uz ručak sa drugom trudnom prijatelјicom i razmenite iskustva. Slušanje iskustava drugih trudnica tokom trudnoće može Vam pomoći da se osećate manje usamlјeno.

Prepustite se brizi o sebi

Možda bi bilo od pomoći da ispunite vreme za opuštanje čitanjem omilјene knjige, odlaskom kod kozmetičara ili masažom za trudnice. Naravno, briga o sebi izgleda drugačije za svakoga. Ako Vaša briga o sebi podrazumeva putovanje, odlazak na koncert ili radionicu keramike, nastavite.

Pomozite svom partneru da Vam pomogne

Nemojte da budete lјuti ili frustrirani ako Vaš partner instinktivno ne zna šta da radi. Oboma bi moglo biti od pomoći da navedete konkretne načine na koje bi mogao da Vas podrži. Na primer: “Dušo, kada plačem, donesi mi šolјu bilјnog čaja”…

Potražite pomoć kada je potrebno

Nikada ne oklevajte da razgovarate sa lekarom ako Vaša osećanja utiču na Vaš kvalitet života. Prijavite mu ako stalno plačete i osećate se loše duže od dve nedelјe bez ikakvih prijatnih trenutaka između. Takođe, ako se osećate bezvredno ili beznadežno, zamolite svog lekara za pomoć. Kod nekih mame mogu da počnu simptomi postporođajne depresije pre nego što se beba rodi.

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći

Imajte na umu, takođe, da se već postojeća depresija ili anksioznost mogu pogoršati tokom trudnoće. Lekovi koji rešavaju ove probleme možda će morati da se menjaju tokom trudnoće.

Zapamitite da je Vaše mentalno zdravlјe klјučni deo Vašeg ukupnog zdravlјa tokom trudnoće. Zato obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o svim ozbilјnim promenama koje možda doživlјavate. Nema potrebe da patite u tišini.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...