5 predloga kako smanjiti tegobe sa venama leti

kako smanjiti tegobe sa venama leti

5 predloga kako smanjiti tegobe sa venama leti pomoći će vam da ublažite tegobe sa venama u godišnjem dobu, koje ne pogoduje proširenim venama.

Predlozi su namenjeni svim ženama sa tegobama proširenih vena bez obzira da li su trudne ili ne. Osim predloga br. 5 koji nije namenjen trudnicama.

Leti se pogoršavaju simptomi proširenih vena?

Da, letnja temperatura i duži boravak na otvorenom pogoršavaju simptome proširenih vena. Kako nam se telo prirodno zagreva, vene se šire da bi omogućile bolji protok krvi. Kod osoba sa proširenim venama, čiji zalisci ne vraćaju krv ka srcu kako bi trebalo, ovo dovodi do otoka. A otoci čine, da osećate bol, težinu ili umor u nogama. Čak i ako zanemarimo ovako drastične simptome, leti su noge izložene većoj toploti, što dovodi do toga da proširene, takozvane, paukolike vene postaju vidljivije na koži.

kako smanjiti tegobe sa venama leti
Noge možete rashladiti tuširanjem ili oblogama.

Proširene vene su često oboljenje?

Da, proširene vene su često oboljenje, a prvi simptomi se javljaju već između 20 i 40 godine. Podaci govore da oko 40 odsto ljudi starijih od trideset godina ima proširene vene, a da otečene, bolne i umorne noge s proširenim venama muče čak 45 odsto žena i 20 odsto muškaraca.

5 predloga kako smanjiti tegobe sa venama leti

Ukoliko imate proširene vene, a želite ispunjeno leto puno aktivnosti:

1. Pijte dovoljno tečnosti. Ukoliko je vaše telo pravilno hidrirano, veća je verovatnoća da ćete smanjiti osećaj nelagode u nogama, izazvane proširenim venama. Ne zaboravite da dehiratacija dovodi i do oticanja nogu i grčeva u mišićima.

kako smanjiti tegobe sa venama leti
Kvalitetna hidracija je veoma važna, već znamo da je negazirana voda piće br. 1 leti!

2. Da biste ublažili otok i umor, prilegnite i podignite noge iznad nivoa srca 15 minuta, tri puta dnevno i pravite česte pauze ukoliko se bavite aktivnostima koje iziskuju neko veće naprezanje.

3. Nosite laganu odeću, u svetlim bojama. Teške tkanine, pripijene pantalone ili tamne helanke, dodatno zagrevaju noge i pogoršavaju simptome. Nosite pantalone sa širokim nogavicama, midi ili maski haljine. Ne samo što ćete prikriti odećom izgled nogu s proširenim venama, nego će ovakva odeća omogućiti i bolji protok vazduha i hlađenje nogu, a manje zagrevanja, znači manje oticanja.

kako smanjiti tegobe sa venama leti
Ukoliko imate ozbiljne simptome proširenih vena, lekar će vam savetovati kompresivne čarape i leti!

4. Razgovarajte sa specijalistom za vene o nošenju kompresivnih čarapa kako biste poboljšali cirkulaciju u nogama. Suština upotrebe čarapa za vene jeste uspostavljanje pritiska na sistem dubokih vena. Time se nadoknađuje oslabljena funkcija zida krvnog suda i time se pospešuje krvotok, odnosno vraćanje krvi u srce. Elastične čarape sa graduisanom kompresijom deluju po principu padajućeg pritiska. Pritisak u njima je strogo definisan. Najjači je u predelu članka i idući nagore postepeno opada. Kao rezultat te kompresije, zaostala krv se lakše vraća ka srcu. Nošenje elastičnih kompresivnih čarapa ima svoju ulogu, ali bitno je reći da su to pomagala, time se ne mogu izlečiti proširene vene. U ranim stadijumima, njihovo nošenje može znatno olakšati tegobe. Kasnije, ove čarape imaju svoju ulogu u sprečavanju komplikacija neposredno nakon intervencije i olakšavanju oporavka. Sam oporavak ne traje dugo i pacijenti se vrlo brzo vraćaju svojim redovnim aktivnostima.

kako smanjiti tegobe sa venama leti
            Oblačite se udobno i uživajte u letu!

5. Na kraju, jedini način da se zaista reše problemi sa venama je kroz lečenje. Iako bi to moglo zvučati zastrašujuće, operacija proširenih vena u 21. veku je potpuno drugačije iskustvo nego pre samo par decenija. U zavisnosti od lokacije i ozbiljnosti vaših problematičnih vena, lečenje minimalno invanzivnim hiruškim metodama je brz proces sa jako kratkim periodom oporavka. Zapravo, većina operisanih može da se vrati na posao istog dana. Trudnoća je jedina medicinska kontraindikacija za operaciju vena. Ako imate tegobe sa venama u trudnoći, sačekajte period oporavka od porođaja.  Konsultujte se sa lekarom specijalistom, kada je za vas pravo vreme za operaciju.

Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…