6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

zašto dete treba voditi u kupovinu

Sadržaj

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu u kupovinu ili ne. Kreću potom razmišljanja, da li će ih to usporiti u kupovini. Zatim, da li će dete biti mirno. Da li će uspeti da kupe sve što im je potrebno? Često se dešava da ukoliko imaju tu mogućnost roditelji svoje dete radije ostave babi ili dedi da ih pričuva dok su oni u prodavnici. Roditelji često razmišljaju: ”Brže ću i lakše ja to obaviti sam”. Međutim, kupovina je bitan deo svakodnevnice sa kojom i deca treba da budu upoznata.

zašto dete treba voditi u kupovinu

Zašto dete treba voditi u kupovinu?

Gledajući roditelje u prodavnici dete uči puno toga. Ono stiče utisak kako se treba ponašati u prodavnici i u kupovini. Ukoliko dete na vreme, a to je od najranijih dana krenemo da vodimo u kupovinu sa nama, dete će naučiti šta se tamo radi. Sarađivaće, učestvovaće, samim tim će kupovina biti lep deo vaše svakodnevice.

Šta sve dete može da nauči tokom kupovine?

Najpre dete uči kako se u prodavnici ponaša, tako što posmatra svoje roditelje šta rade i uči po njihovom modelu.

zašto dete treba voditi u kupovinu

Dete uči da ne može da ima sve što trenutno poželi

Uči šta se tokom kupovine radi. Uviđa da su i drugi ljudi prisutni i iz tog kontakta razvija socijalnu inteligenciju, kao i emocije. Deca koja od prvog dana idu u kupovinu neće imati tantrume kada nešto ne dobiju. Jer su kroz posete i posete prodanici, naučili već da neće uvek sve dobiti. Samim tim lakše reaguju kada im smireno kažemo da to nešto nećemo kupiti sada, jer nam nije potrebno. Upravo tantrumi su i najveći strah roditelja koji se javlja pri odlasku u prodavnicu i često traže savet kako da reaguju u tim situacijama. Ali pre svega hajde da naučimo kako da do tantruma ne dođe, tako što ćemo dete voditi od prvog dana sa nama.

zašto dete treba voditi u kupovinu

Šta ako ipak do tantruma dođe?

Šta ukoliko ipak do tantruma i dođe ili ukoliko niste vodili do sada dete sa sobom? I nastupi epizoda tantruma. Nikako nemojte reagovati burno! Ne obraćajte pažnju na okolinu, ni na poglede upućeni ka vama, što se često dešava. Mirno dete sklonite sa strane ili izvedite napolje gde je mirno. Čučnite da budete u istoj visini i zagrlite dete kako biste ga utešili i umirili svojim mirnim disanjem. Tek kada dete shvati da je bezbedno, smiriće svoju burnu reakciju. Sve što tada tokom zagrljaja možete da kažete je da ste tu i da ga razumete. A kada se smiri, onda mu mirno i staloženo recite da to nešto vama sada nije potrebo. Jer imate već to, kod kuće i slično. Takođe mu mirno objasnite da to nije lepo ponašanje. Kada dete ima tantrum, njega obuzmu jake emocije. Ukoliko vi na njegove jake emocije imate burnu reakciju, tantrum će samo biti još snažniji. Takođe dete vas u tim situacijama i ne čuje. Obuzeto je jakim emocijama, ljutnja, bes i slično. Samo ćete se nervirati i umatrati ukoliko imate bilo kakvi burnu reakiju. Ako vičete, govorite mu da se odmah smiri i slično.

zašto dete treba voditi u kupovinu

Sve je učenje

Kako je sve učenje, kao i ponašanje u prodavnici, najbolje je da dete od prvog dana vodite sa sobom. Kad god imate priliku za to. Do ovih burnih detetovih reakcija neće zapravo ni dolaziti.

Dete se uči strpljenju i učestvuje u porodičnim obavezama

Ono što deca još uče tokom kupovine je strpljenje. Dok recimo čekate u redu na kasi ili dok čekate u redu na mesari i slično. Zato čekajte  sa detetom svoj red, jer će se ovako dete naučiti strpljenju. Isto tako će čekati i na drugim mestima, ne samo u prodavnici i neće biti nervozno u tim situacijama.

Nikako nemojte insistirati da vas puste preko reda, jer ste vi sa detetom. Osim kada je dete iz nekog raloga nervozno. Jer nije svaki dan isti i nije svakog dana istog raspoloženja. Kako bi učili kroz igru i učili da budu strpljivi, dajte im da stavljaju namirnice u korpu. Potom i da ih ređaju na traku na kasi i stavljaju u kesu. Jer, deca vole da rade sve što rade odrasli, tako se osećaju važno i lakše će usvojiti poželjno ponašanje kada i sami učestvuju.

Dete uči o svetu oko sebe

Pored toga, učite kroz igru tokom kupovine. Tako, što ćete im pričati šta sve radite. Imenujte povrće, voće i namirnice koje kupujete. Učite boje, oblike, šta se od čega pravi i brojite zajedno. Tako dete razvija svoje mišljenje, govor i uči nove stvari, reči i pojmove.

zašto dete treba voditi u kupovinu

Dete bira, razmisli i  samo donosi odluku

Ono što ih učimo još tokom kupovine, to je da biraju, da razmisle i sami donesu odluku. I tako izaberu šta im se sviđa. Ovo je takođe posebno važno, zato dozvolite detetu da recimo od više majica izabere onu koja mu se najviše dopada. Tako će naučiti da razdvaja bitno od nebitnog. Razvijaće svoju estetiku i naučiće da bira i donosi odluke. Ali i naučiće na ovaj način da ne može da ima sve. Već da od svega izabere samo jednu stvar koju ćete i kupiti.

Dete uči o novcu, uči da štedi i da se dogovara

Kada je kupovina deo i detetove rutine, ono uči o novcu. Uči da štedi, takođe uče da nekad nešto može da se kupi, ali da nekad nešto i ne može. Sve su ovo vrlo poželjna ponašanja i bitne stavke detetovog učenja i razvoja. Takođe, uče se disciplini i uče da se dogovaraju. Zato se dogovarajte sa detetom. O tome šta je to što ćete kupiti i zašto vam je to nešto potrebno. Dete će ovako naučiti da planira, razviće maštu i mišljenje. Naučiće da pravi izbore. Naučiće i da razlikuje bitno od nebitnog. Ovo će mu kasnije pomoći i pri raznim drugim izborima i odlukama u životu.

Zato uvek kada imate priliku, birajte da dete vodite sa sobom u kupovinu. Omogućite mu da od najranijih dana uči i razvija se na pravilan način.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...