7 razloga opadanje kose i kako osnažiti folikule?

opadanje kose

Sadržaj

Opadanje kose je problem koji muči i žene i muškarce. Kako možemo zaustaviti proces opadanja kose i osnažiti folikule? Jer, sve dok je folikul dlake živ, stanje se može popraviti adekvatnom negom i odgovarajućim terapijama. Normalni ciklus rasta dlake podrazumeva rast, odmor i opadanje. Osobe koje imaju zdravu kosu gube između 70 i 100 dlaka dnevno. Gubitak veći od ovoga može izazvati proređivanje kose ili ćelavost.

opadanje kose

Šta utiče na opadanje kose?

Dugačak je spisak uzroka opadanja kose, a najčešći su:

  1. Hormon DTH – (muški polni hormon – dihidrotestosteron), koji je glavni „krivac“ opadanja kose kod muškaraca (gubljenje kose u frontalnom i središnjem delu glave) i žena u starijem dobu (proređivanje kose po većoj površini).
  2. Nasledni faktor – Nasledni, genetski faktor gde se sa godinama gubi kosa koja postaje i tanja.
  3. Druge hormonske promene – Hormoni štitne žlezde i seksualni hormoni, policistični ovarijumi, period prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula. Sa uspostavljanjem balansa hormona, zaustavlja se proces opadanja kose.
  4. Stres – opadanje i proređivanje kose posle stresa je česta pojava. Kosa opada najčešće 2-4 meseca nakon većeg stresa (fizičkog ili emotivnog) ali ponovo počinje da izrasta nakon izvesnog vremena.
  5. Neadekvatna ishrana i određene bolestiNedovoljno kvalitetna balansirana ishrana, sa smanjenom količinom proteina, i potrebnih vitamina i minerala i drugih esencijalnih nutrijenata je čest razlog opadanja kose (najčešće deficit vitamina B grupe, D3, minerala poput cinka, bakra i gvožđa). Anemija, dijabetes, sistemske bolesti, alopecija, perut i psorijaza, infekcije kože glave, korona, karcinomi mogu biti uzrok opadanja kose, kao i određene medicinske procedure.
  6. Hemijski tretmani kose i agresivno četkanje (češljanje) – Mogu dovesti do ozbiljnog gubitka kose čak i trajno.
  7. Psihološki problemi – Kada osoba čupa svoju kosu uvek na određenom području, kao rezultat nerešenih psiholoških problema (najčešće kod dece i mladih).

opadanje kose

Kako osnažiti folikule?

Sredstva koja se koriste u svrhu osnaživanja folikula dlake i time smanjenja opadanja kose inhibiraju delovanje DHT, deluju protivupalno, ishranjuju dodatno folikul i povećavaju prokrvljenost i ishranu kože glave.

opadanje kose

Važan je izbor šampona za kosu

Šamponi za kosu čija je primarna uloga čišćenje kose i kože glave mogu imati i dodatno dejstvo. Svakako je važno da to budu sredstva za pranje kose bez sulfata, parabena i drugih često pratećih i agresivnih hemijskih jedinjenja prisutnih u šamponima za kosu. Kao zamena sulfata u šamponima dobrodošli su saponini (prirodne supstance – deterdženti,  koje se nalaze u biljkama). Pogodni su za osetljivu kožu, manje su iritantni. Ekstrakti biljaka koje sadrže puno saponina se koriste kao antioksidansi i regenerativne supstance. One imaju i antimikrobno delovanje. Šamponi za kosu koji sadrže pantenol, cink i aminokiselinu glicin, su dobrodošli u osnaživanju i oživljavanju folikule.

opadanje kose

Serumi za negu kose

Serumi za oporavak i ponovni rast kose se sve češće koriste u kozmetici kose i kože glave. Ako izaberete odgovarajući, kvalitetnog sastava, i pravilno ga koristite, može biti od ogromne koristi. Serumi se koriste tako što se pažljivo utrljavaju u koren kose (teme), i to tako što se ukapaju na više mesta na koren kose i zatim pažljivo utrljaju.

Kvalitetan serum treba da bude bez parabena, sulfata i silikona, da hidrira dlaku i kožu glave, da ima antioksidativno dejstvo i aktivne supstance koje će delovati i dopunjavati ono što je šampon za kosu započeo u borbi za obnavljanje i oživljavanje folikula.

Izbor četke za kosu

Odabir dobrog preparata za negu kose je ključan za zdrav i prirodan izgled kose, ali treba voditi računa i izabrati kvalitetnu četku za kosu i kosu četkati (češljati) nežno bez grubih i naglih poteza. Ukoliko vam se kosa proređuje, ili je nežna i krhka, izaberite prirodnu četku sa dodatno mekšim čekinjama.

Osim što čisti kosu, dobro izabrana četka stimuliše cirkulaciju kože glave, masira kožu glave i čisti je od mrtvih ćelija, podstiče lučenje sebuma koji vašu kosu čini hidriranom, raspoređuje prirodna ulja skalpa kroz kosu i dodaje vašoj kosi sjaj i volumen.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...