7 razloga opadanje kose i kako osnažiti folikule?

opadanje kose

Opadanje kose je problem koji muči i žene i muškarce. Kako možemo zaustaviti proces opadanja kose i osnažiti folikule? Jer, sve dok je folikul dlake živ, stanje se može popraviti adekvatnom negom i odgovarajućim terapijama. Normalni ciklus rasta dlake podrazumeva rast, odmor i opadanje. Osobe koje imaju zdravu kosu gube između 70 i 100 dlaka dnevno. Gubitak veći od ovoga može izazvati proređivanje kose ili ćelavost.

opadanje kose

Šta utiče na opadanje kose?

Dugačak je spisak uzroka opadanja kose, a najčešći su:

  1. Hormon DTH – (muški polni hormon – dihidrotestosteron), koji je glavni „krivac“ opadanja kose kod muškaraca (gubljenje kose u frontalnom i središnjem delu glave) i žena u starijem dobu (proređivanje kose po većoj površini).
  2. Nasledni faktor – Nasledni, genetski faktor gde se sa godinama gubi kosa koja postaje i tanja.
  3. Druge hormonske promene – Hormoni štitne žlezde i seksualni hormoni, policistični ovarijumi, period prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula. Sa uspostavljanjem balansa hormona, zaustavlja se proces opadanja kose.
  4. Stres – opadanje i proređivanje kose posle stresa je česta pojava. Kosa opada najčešće 2-4 meseca nakon većeg stresa (fizičkog ili emotivnog) ali ponovo počinje da izrasta nakon izvesnog vremena.
  5. Neadekvatna ishrana i određene bolestiNedovoljno kvalitetna balansirana ishrana, sa smanjenom količinom proteina, i potrebnih vitamina i minerala i drugih esencijalnih nutrijenata je čest razlog opadanja kose (najčešće deficit vitamina B grupe, D3, minerala poput cinka, bakra i gvožđa). Anemija, dijabetes, sistemske bolesti, alopecija, perut i psorijaza, infekcije kože glave, korona, karcinomi mogu biti uzrok opadanja kose, kao i određene medicinske procedure.
  6. Hemijski tretmani kose i agresivno četkanje (češljanje) – Mogu dovesti do ozbiljnog gubitka kose čak i trajno.
  7. Psihološki problemi – Kada osoba čupa svoju kosu uvek na određenom području, kao rezultat nerešenih psiholoških problema (najčešće kod dece i mladih).

opadanje kose

Kako osnažiti folikule?

Sredstva koja se koriste u svrhu osnaživanja folikula dlake i time smanjenja opadanja kose inhibiraju delovanje DHT, deluju protivupalno, ishranjuju dodatno folikul i povećavaju prokrvljenost i ishranu kože glave.

opadanje kose

Važan je izbor šampona za kosu

Šamponi za kosu čija je primarna uloga čišćenje kose i kože glave mogu imati i dodatno dejstvo. Svakako je važno da to budu sredstva za pranje kose bez sulfata, parabena i drugih često pratećih i agresivnih hemijskih jedinjenja prisutnih u šamponima za kosu. Kao zamena sulfata u šamponima dobrodošli su saponini (prirodne supstance – deterdženti,  koje se nalaze u biljkama). Pogodni su za osetljivu kožu, manje su iritantni. Ekstrakti biljaka koje sadrže puno saponina se koriste kao antioksidansi i regenerativne supstance. One imaju i antimikrobno delovanje. Šamponi za kosu koji sadrže pantenol, cink i aminokiselinu glicin, su dobrodošli u osnaživanju i oživljavanju folikule.

opadanje kose

Serumi za negu kose

Serumi za oporavak i ponovni rast kose se sve češće koriste u kozmetici kose i kože glave. Ako izaberete odgovarajući, kvalitetnog sastava, i pravilno ga koristite, može biti od ogromne koristi. Serumi se koriste tako što se pažljivo utrljavaju u koren kose (teme), i to tako što se ukapaju na više mesta na koren kose i zatim pažljivo utrljaju.

Kvalitetan serum treba da bude bez parabena, sulfata i silikona, da hidrira dlaku i kožu glave, da ima antioksidativno dejstvo i aktivne supstance koje će delovati i dopunjavati ono što je šampon za kosu započeo u borbi za obnavljanje i oživljavanje folikula.

Izbor četke za kosu

Odabir dobrog preparata za negu kose je ključan za zdrav i prirodan izgled kose, ali treba voditi računa i izabrati kvalitetnu četku za kosu i kosu četkati (češljati) nežno bez grubih i naglih poteza. Ukoliko vam se kosa proređuje, ili je nežna i krhka, izaberite prirodnu četku sa dodatno mekšim čekinjama.

Osim što čisti kosu, dobro izabrana četka stimuliše cirkulaciju kože glave, masira kožu glave i čisti je od mrtvih ćelija, podstiče lučenje sebuma koji vašu kosu čini hidriranom, raspoređuje prirodna ulja skalpa kroz kosu i dodaje vašoj kosi sjaj i volumen.

Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…