Deficit nekog nutrijenta moze dovesti do opadanja kose

Deficit nekog nutrijenta može dovesti do opadanja kose

Da li deficit nekog nutrijenta moze dovesti do opadanja kose? Da, u trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa. Ovaj nedostatak prati pojačano opadanje kose koje prestaje primenom preparata koji sadrže gvožđe. I drugi vitamini i minerali utiču na opadanje kose ali i na sam kvalitet kose.

Studije dokazuju vezu između nedostataka hranljivih materija i hroničnog gubitka kose kod žena. Takođe i alopecije areate i androgene alopecije. Stoga, pre nego što razmotre opcije transplantacije kose, mnogi pacijenti traže preporuke o ishrani. Kao i vitaminskim suplementima kako bi se suprotstavili gubitku kose.

Brojni faktori mogu uticati na gubitak kose. To su geni (porodična istorija), medicinska stanja poput hormonske neravnoteže i imunoloških poremećaja Često i emocionalne traume i još mnogo toga. Međutim, ono što većina ljudi ne shvata je da je gubitak kose povezan sa njihovom ishranom. Za zdrav rast kose neophodni su hranljivi sastojci, vitamini i minerali. Ako vaše telo ne dobija ništa od ovoga putem ishrane, verovatno ćete doživeti gubitak kose.

Deficit nekog nutrijenta može dovesti do opadanja kose

Opadanje kose i anemije

Američki institut za medicinu potvrđuje potvrdu suplementacije gvođa,  da se jedino potrebe za gvožđem u trudnoći ne mogu postići balansiranom ishranom.  Preporučen je unos od 30 mg gvožđa dnevno u toku drugog i trećeg trimestra. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos od 60 mg gvožđa svim ženama tokom čitave trudnoće i tri meseca nakon porođaja.  Indikacija za primenu preparata gvožđa je nivo hemoglobina <110 mg/l u drugom trimestru i <105 mg/l u trećem trimestru.

Koji su znaci da nam nedostaje vitamin C?

Suva koža, sporo zarastanje rana i nastanak modrica, upala desni, lomljiva kosa u samo neki od znakova da nam nedostaje vitamin C.

Koji su simptomi nedostatka Bakra?

Ukoliko imate nedostatak bakra simptomi su:  izmenjeni srčani ritam, opadanje i gubitak kvaliteta kose, osećaj slabosti  i umora organizma, pojava anemije, zadržavanja vode u organizmu (otoci), razdražljivost, zujanje u ušima…

Cink je važan je i za lepotu žene?

Cink je važan i za lepu kožu, zdravu i lepu kosu, zdrave nokte…

Značajni vitamini B grupe

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

Deficit nekog nutrijenta može dovesti do opadanja kose
Za zdrav rast kose neophodni su hranljivi sastojci, vitamini i minerali. Ako vaše telo ne dobija ništa od ovoga putem ishrane, verovatno ćete doživeti gubitak kose.

Posle porođaja i kosa se oporavlja

Kosa nakon porođaja može da opada u pramenovima, zato što je organizam majke tokom devet meseci trudnoće iscrpeo svoje zalihe minerala, vitamina i amino kiselina i organizam kalkuliše  potrošnju tih materija. Opadanje kose je prolazno i kada se završi i dojenje, dolazi do ponovnog rasta kose i normalizuje se ciklus rasta dlake. Opadanje kose čak do 15 meseci nakon porođaja je fiziološki (normalan) proces povezan sa hormonskim statusom.

U toku trudnoće i u periodu dojenja, pravilnom i adekvatnom ishranom, primerenom za ta stanja organizma, unosite potrebnu količinu vitamina, minerala i amino kiselina.

Šta može biti uzrok opadanja kose

Ukoliko se u toku trudnoće javi problem opadanja kose, da bi se on svrstao u jedan normalan proces koji kod nekih trudnica može da prati “drugo stanje”, neophodno je isključiti faktore koji bi do ovog problema mogli dovesti. Prvo treba pažnju obratiti na ishranu – da li je dovoljna, da li je adekvatna? Sledeći uzrok opadanja i proređivanja kose može biti stres. Stres i strahove u trudnoći treba prevazići ukoliko je to ikako moguće. Na kraju ne treba zanemariti ni uticaj nepravilne primene ili upotrebe neadekvatnih kozmetičkih proizvoda za kosu.

Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu u VMŠ. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože.
Preporučujemo vam...