Deficit nekog nutrijenta moze dovesti do opadanja kose

Deficit nekog nutrijenta može dovesti do opadanja kose

Sadržaj

Da li deficit nekog nutrijenta moze dovesti do opadanja kose? Da, u trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa. Ovaj nedostatak prati pojačano opadanje kose koje prestaje primenom preparata koji sadrže gvožđe. I drugi vitamini i minerali utiču na opadanje kose ali i na sam kvalitet kose.

Studije dokazuju vezu između nedostataka hranljivih materija i hroničnog gubitka kose kod žena. Takođe i alopecije areate i androgene alopecije. Stoga, pre nego što razmotre opcije transplantacije kose, mnogi pacijenti traže preporuke o ishrani. Kao i vitaminskim suplementima kako bi se suprotstavili gubitku kose.

Brojni faktori mogu uticati na gubitak kose. To su geni (porodična istorija), medicinska stanja poput hormonske neravnoteže i imunoloških poremećaja Često i emocionalne traume i još mnogo toga. Međutim, ono što većina ljudi ne shvata je da je gubitak kose povezan sa njihovom ishranom. Za zdrav rast kose neophodni su hranljivi sastojci, vitamini i minerali. Ako vaše telo ne dobija ništa od ovoga putem ishrane, verovatno ćete doživeti gubitak kose.

Deficit nekog nutrijenta može dovesti do opadanja kose

Opadanje kose i anemije

Američki institut za medicinu potvrđuje potvrdu suplementacije gvođa,  da se jedino potrebe za gvožđem u trudnoći ne mogu postići balansiranom ishranom.  Preporučen je unos od 30 mg gvožđa dnevno u toku drugog i trećeg trimestra. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos od 60 mg gvožđa svim ženama tokom čitave trudnoće i tri meseca nakon porođaja.  Indikacija za primenu preparata gvožđa je nivo hemoglobina <110 mg/l u drugom trimestru i <105 mg/l u trećem trimestru.

Koji su znaci da nam nedostaje vitamin C?

Suva koža, sporo zarastanje rana i nastanak modrica, upala desni, lomljiva kosa u samo neki od znakova da nam nedostaje vitamin C.

Koji su simptomi nedostatka Bakra?

Ukoliko imate nedostatak bakra simptomi su:  izmenjeni srčani ritam, opadanje i gubitak kvaliteta kose, osećaj slabosti  i umora organizma, pojava anemije, zadržavanja vode u organizmu (otoci), razdražljivost, zujanje u ušima…

Cink je važan je i za lepotu žene?

Cink je važan i za lepu kožu, zdravu i lepu kosu, zdrave nokte…

Značajni vitamini B grupe

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

Deficit nekog nutrijenta može dovesti do opadanja kose
Za zdrav rast kose neophodni su hranljivi sastojci, vitamini i minerali. Ako vaše telo ne dobija ništa od ovoga putem ishrane, verovatno ćete doživeti gubitak kose.

Posle porođaja i kosa se oporavlja

Kosa nakon porođaja može da opada u pramenovima, zato što je organizam majke tokom devet meseci trudnoće iscrpeo svoje zalihe minerala, vitamina i amino kiselina i organizam kalkuliše  potrošnju tih materija. Opadanje kose je prolazno i kada se završi i dojenje, dolazi do ponovnog rasta kose i normalizuje se ciklus rasta dlake. Opadanje kose čak do 15 meseci nakon porođaja je fiziološki (normalan) proces povezan sa hormonskim statusom.

U toku trudnoće i u periodu dojenja, pravilnom i adekvatnom ishranom, primerenom za ta stanja organizma, unosite potrebnu količinu vitamina, minerala i amino kiselina.

Šta može biti uzrok opadanja kose

Ukoliko se u toku trudnoće javi problem opadanja kose, da bi se on svrstao u jedan normalan proces koji kod nekih trudnica može da prati “drugo stanje”, neophodno je isključiti faktore koji bi do ovog problema mogli dovesti. Prvo treba pažnju obratiti na ishranu – da li je dovoljna, da li je adekvatna? Sledeći uzrok opadanja i proređivanja kose može biti stres. Stres i strahove u trudnoći treba prevazići ukoliko je to ikako moguće. Na kraju ne treba zanemariti ni uticaj nepravilne primene ili upotrebe neadekvatnih kozmetičkih proizvoda za kosu.

avatar
Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu u VMŠ. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...