8 pravila i 6 principa za vežbanje u trudnoći

8 pravila i 6 principa za vežbanje u trudnoći

Sadržaj

Koja su to 8 pravila i 6 principa za vežbanje u trudnoći? Ukoliko vaš ginekolog smatra da je vežbanje dobro za vas, uvrstite ga u svakodnevne aktivnosti. Imaćete brojne koristi i vi i beba.

8 pravila i 6 principa za vežbanje u trudnoći

Naravno, prvo proučite navedena pravila i nijedno od njih nemojte zanemariti, čak i ako ste se ranije bavili pilatesom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.

Sve vežbe treba izvoditi s lakoćom i bez jakog naprezanja. Telo će vam uvek najbolje reći šta mu prija i koliko u nekom trenutku može da vam pruži.

8 Važnih pravila za vežbanje u trudnoći

  1. vežbajte sa instruktorom koji ima iskustvo u radu s trudnicama;
  2. ne jedite sat i po do dva pre vežbanja (a ne vežbajte ni na prazan stomak);
  3. uvek pored sebe imajte vodu;
  4. pre vežbanja ispraznite bešiku;
  5. vežbajte najviše sat do sat i petnaest minuta (zajedno sa za grevanjem i istezanjem na kraju časa), a kako trudnoća odmiče, smanjujte trajanje vežbanja na 35 do 45 minuta; Ukoliko se ne osećate ugodno kada izvodite neku vežbu, pređite na lakšu varijantu ili tog dana preskočite vežbu.
  6. prostorija u kojoj vežbate treba da bude čista, provetrena, ni pretopla ni prehladna i, po mogućnosti, osvetljena prirodnim svetlom;
  7. vežbajte bosi ili u čarapama koje se ne klizaju, a ne u patika- ma koje sprečavaju aktiviranje mišića stopala;
  8. vežbajte u prikladnoj pamučnoj odeći koja vas nimalo ne steže; kvalitetan sportski grudnjak dodatno će doprineti udobnosti.

8 pravila i 6 principa za vežbanje u trudnoći

 6 principa pilatesa

Vežbe ćete mnogo uspešnije izvoditi ako primenite principe pilatesa. Zato se upoznajte s njima! Početnicama može biti teško da se usredsrede na sve elemente vežbe, ali s vremenom ili uz podršku instruktora sve će doći na svoje mesto.

KONCENTRACIJA

Kada izvodite vežbu, koncentrišite se na ono što radite. Tokom celog treninga aktivno koristite um.

KONTROLA

U svakom trenutku pratite izvođenje pokreta, pazeći pritom da ono što niste u stanju da izvedete ne nadoknađujete nekim drugim delom tela.

CENTRIRANJE

Budite svesni da u rad uključujete mišiće kora. Pupak nemojte uvlačiti kao što ste to radili u periodu pre trudnoce, već pažnju usmerite na aktivaciju  mišića karličnog dna.

FLUIDNOST

Svaki pokret treba da se sjedinjuje sa sledećim i da bude usaglašen s disanjem.

DISANJE

Budite svesni svakog udisaja i izdisaja i usaglasite ih s potrebama vežbe.

PRECIZNOST I ISTRAJNOST

Pokrete izvodite precizno, od početne pozicije, pa sve do krajnje.

8 pravila i 6 principa za vežbanje u trudnoći

Istezanje je ravnopravno sa vežbanjem?

Razna istraživanja dokazala su da je istezanje ravnopravan i veoma važan segment svakog vežbanja. Kvalitetnim istezanjem povećava se elastičnost, što smanjuje mogućnost povreda tetiva, ligamenata i mišićnih vlakana. Istezanje, uz to, pojačava pokretljivost unutar zgloba i obezbeđuje mišićima koji su u dodiru s njim pun intenzitet delovanja.

U poslednjoj fazi trudnoće posebno je važno da se u vežbe istezanja uključe i one kojima ćete dodatno istegnuti mišiće nogu, listova i leđa. Ukoliko su mišići dovoljno elastični, lakše se nose s povećanjem težine u toku trudnoće.

avatar
Vodi aerobik i fitnes klub Star, namenjen ženama koje uživaju u toj tehnici i koje žele više od samih vežbi – telo što ih služi, pokretno i funkcionalno.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Gojaznost i fizička aktivnost u trudnoći utiču na zdravlje trudnice, ali i na „brzinu metabolizma“ bebe, kaže stručna studija. Gojaznost i fizička aktivnost u trudnoći Kako mi skladištimo visak energije...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...