Druženje Kada Postanete Mama

Druženje Kada Postanete Mama

Sadržaj

Druženje kada postanete mama se često menja. Okolina pretpostavlja da mamama ne nedostaje društvo,  prijateljice i da su previše okupirane bebom da bi želele da pričaju o bilo čemu drugom.

Druženje kada postanete mama – Prijateljstvo na novi ili stari način?

Često to i jeste istina. Dešava se da mlada mama poželi da priča o nekoj drugoj temi, koja nema veze sa bebama, ali njen život je sada toliko obojen bebom da ubrzo sama otvara temu koja se tiče deteta.

Može li mladim mamama da nedostaje društvo?

Međutim, mladim mamama itekako može da nedostaje društvo. Koliko god da su umorne, nenaspavane, željne tišine i odmora, one su i dalje ljudska bića koja su takođe željna kontakta sa drugim ljudima, potvrda, pametnih razgovora, zabavnih razgovora itd. Željne su da budu ponekad, na kratko, i u nekoj drugoj ulozi, ne samo da budu mama. A mnoge prijateljice, iz obzira prema njima, ne nude svoje društvo, ne želeći da se nameću, misleći da time, nenametanjem i neiniciranjem, pokazuju obzir. Postoje, naravno, i one prijateljice koje žele i dalje da se druže nakon što njihova prijateljica dobije bebu, ali traže da to druženje izgleda isto kao nekada, u istom sastavu, bez dece, o istim temama da se priča, na ista mesta da se ide.

Druženje Kada Postanete Mama

Da li mame žele da se druže samo sa drugim mamama?   

Naravno da je to zabluda, prija društvo ljudi koje prolaze kroz isto i koje mogu da normalizuju naša osećanja, da kažu da su se i one tako osećale, i da ponude poneki dobar savet. Ali ipak mame koje imaju malu decu žele i druge ljude u svom okruženju, ne samo druge mame, ali ih okolnosti po inerciji navedu u uvek isto društvo. Mala deca prirodno povezuju ljude, pa se mame druže uglavnom sa mamama detetovih drugara i rođacima koji imaju malu decu. A sasvim je moguće da im te žene možda uopšte ne prijaju i da bi želele drugačije društvo.

Prijateljstvo na novi ili stari način?

Kada se desi tako velika životna promena kao što je rođenje deteta, teže je nastaviti sa prijateljstvima na stari način. Važno je da razumemo da to što ne možemo ili ne želimo da se družimo na isti stari način, ne znači da ne možemo da pronađemo novi, ukoliko nam je i dalje stalo do tog prijateljstva. Možda više ne možemo računati na staru rutinu i spontanost, ali možemo se potruditi da pronađemo novi način.

Ne možemo se možda spontano nalaziti nakon posla ili uveče i ćaskati o svemu i svačemu satima, ali to samo znači da razgovori, koji su sada ređi, mogu da postanu bolji, dublji, važniji i emotivniji.

Kako se održava prijateljstvo?

Bez obzira na to da li ste majka koja je nedavno dobila bebu ili ona kojoj nedostaje prijateljica koja se nedavno porodila, prijateljstva možete održavati na mnogo načina koji ne traže vreme. Ako vas grize savest što zapostavljate prijateljicu, a zaista nemate vremena za nju u ovom trenutku, pošaljite joj poruku da mislite na nju. Kupite joj neku sitnicu, lepu razglednicu u knjižari, minđuše kod uličnog prodavca, knjigu koju biste voleli da ona pročita, mirišljavu sveću, lep sapun i slično, i pošaljite joj poštom.

Druženje Kada Postanete Mama

Šta ojačava prijateljstvo?

Prijateljstva ne ojačava vreme koje provodimo zajedno, nego događaji kojima smo zajedno prisustvovali, razgovori koje smo vodili, zajednička iskustva. Sa nekim možemo da se znamo i družimo decenijama, ali ako se uvek vidimo u istom kontekstu, u istom kafiću, pričamo iste razgovore na iste teme, mi nećemo biti sa njim ništa bliži nakon deset godina nego što smo bili nakon mesec dana poznanstva.

Zajedničko iskustvo gradi bliskost, a ne dužina prijateljstva. Otvaranje različitih tema, duboki razgovori, zajednički doživljaji u različitim situacijama (na primer, zajedno ste pokisli kad ste se vraćali iz prodavnice, pobegao vam je autobus pa ste tražili prevoz, prisustvovali ste zajedno nekoj smešnoj ii tužnoj sceni itd), sve to gradi bliskost. Zato se kaže da su prijateljstva u ratu i prijateljstva na terapijskim grupama najdublja, jer ste zajedno prošli kroz neke emotivne događaje.

Nazovite prijateljicu

Zato slobodno nazovite prijateljicu samo jednom u dva meseca, iako ste se ranije čule svaki dan, ali potrudite se da joj kažete kako se osećate, da joj objasnite, da budete iskrene, da razgovor bude više od običnog ćas kanja jer tako se ojačava prijateljstvo.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...