Budite Mama Koja Ne Kuva Sama

Budite mama koja ne kuva sama

Kuvanje je nešto što radimo skoro svakodnevno. Ne kuvajte sami, kuvajte sa mališanom/mališanima, jer tada kuvanje postaje zabava i pravi praznik!

Bilo da ste lekar, advokat, trudnica, mama koja radi od kuće, mama koja radi van kuće, ili mama koja je stalno sa decom i nema pomoć oko njih, treba nahraniti porodicu! Kada na svet dođu deca, ova aktivnost postaje zanimljivija, ali i napornija, jer deca stalno traže vašu pažnju. Često je majka primorana da se ponaša kao “hobotnica“ sa 100 ruku, dok meša ručak, seče salatu, postavlja sto i drži dete u naručju. Taman spustite dete da se igra, pomislite mirno je, sad ću uraditi više stvari, kad ono baš tad kreće da place i traži vašu pažnju i prisutnost. Deca vole igranje na podu, ali čim krene kuvanje sve postaje zanimljivije od igranja. Poznato? Ili, kuvate ručak, dete lepo i slatko spava, kad odjednom se čuju koraci i “Mama, uzmi me, budan sam“. Primera je mnogo i sami znate kako sve to funkcioniše i koliko zna da bude naporno i umarajuće.

2 2

Zato uključite dete i kuvajte

Jer deca vole da učestvuju u svemu što rade mama i tata. Deca se tako osećaju kao veliki i lakše će pojesti to što su i oni napravili.

Kako bi sve bilo još zanimljivije, pravite kreativna jela, palačinke u obliku medvedića, ili drugih životinja, uz malo mašte od ove uobičajene radnje možete napraviti lepu porodičnu zabavu. Nedelja ujutru, svi ste kući, ustajete i posle jutarnje kafe cela porodica pravi keksiće od cimeta, miriše cela kuća, ore se smeh i dečije pesmice, prelepa slika zar ne?

Na ovaj način podstičete kreativnost kod dece?

Da, učite ih porodičnim vrednostima i stvarate im uspomene za ceo život. Ne samo nedeljom, svakog dana kada kuvate uvek možete uključiti svoje dete, neka sa vama meša, dodaje povrće koje čistite pri pripremi supe, dekoriše, stavlja sastojke, postavlja sto i to će biti jedna lepa zabava za sve. Omiljeni deo je da se hvale tati kad se vrati s posla. Uključite i tatu u svoje kreativno stvaranje, danas i očevi sve više kuvaju i pripremaju hranu. Potrebno je malo da sve za tili čas postane zanimljivo, kako deci, tako i vama, jer svi smo mi deca u duši.

7

Haos u kuhinji!

Da će nakon toga haos u kuhinji biti veći, hoće! Ali da li je to važnije od nasmejanog i srećnog deteta? Uključite dete i u čišćenje tog haosa. Pokvasiće ruke i biće mokro? Presvucite ga, ništa strašno. Neće se razboleti od malo vode, ne perete sudove na Dunavu po kiši i vetru.

Igrajte se sa svojom decomi kuvanje može da bude svakodnevna igra ako ga takvim učinite. Sem toga, na ovaj način i kuhinju približavate detetu od malih nogu. Sve će shvatati kao igru i zabavu i kada dođe njegov red da se pokaže u kulinarstvu, svemu će pristupiti lakše. Kuvanje neće biti teška svakodnevna i dosadna obaveza koju mora odraditi, već porodična tradicija koju će vaše dete preneti i na svoju decu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...