Buve u kući i Lečenje Ujeda Buva

Buve u kući, kako se leči od ujeda buve

Ujedi buva su vrlo neprijatni, jer izazivaju reakcije kao što su iritacije, izražen svrab, crvenilo i alergijski dermatitis.

Ukoliko postoji izražena alergija na pljuvačku buve, onda se javljaju ozbiljne promene na koži.

Mogu li buve preneti bolesti?

Buve mogu biti prenosioci različitih bakterijskih i virusnih oboljenja (poznato je da su buve davno u 14. veku izazvale epidemiju kuge u Evropi od koje je umrla četvrtina tadašnjeg stanovništva).Čak i ako ne prenose nikakvu bolest, ubod buve je neprijatan i za čoveka i za životinje, tako da je dobro znati na koji način možemo da zaštitimo svoje ukućane i kućne ljubimce i da reagujemo, ako se buve pojave u kući i krenu da „napadaju“.

Buve u kući (4)

Vrste buva 

Buve su mali beskrilni insekti koje se hrane krvlju sisara i ptica. Od svih buva (2000 vrsta) koje su se nastanile na zemlji, samo jedna vrsta živi na ljudima. Jedino se ova vrsta hrani ljudskom krvlju. Ona takođe živi i na psima i mačkama. Njihova boja je od crne do tamnosmeđe, veoma su sitne (1,5-3mm), a imaju oblik tela u obliku suze.

Buve se hrane krvlju životinja ili čoveka. U proseku, hrane se dva ili tri puta dnevno; jedna buva može popiti i do 15 puta više krvi nego što je njena težina. Kada ugrize čoveka, to čini najčešće u predelu glave i na intimnim delovima. Ujed buve je karakterističan, jer se najčešće javljaju tri ili više ujeda na jednom mestu, u nizu.

Da li su pseće buve opasne za ljude?

One buve koje napadaju pse i hrane se njihovom krvlju ne mogu da prežive na ljudskoj jedinki, jer ne sisaju ljudsku krv. Ipak, one izazivaju brigu i neprijatnost, jer se neretko mogu videti na garderobi, pa čak i na nameštaju. Pseće buve su opasne, ali samo za druge pse. Izuzetno, mogu ujesti čoveka; obično ujedaju ispod kolena, a najčešće oko članaka. Ako ste mazili ili držali svog ljubimca, moguće je da će vas buve ujesti za podlakticu.

Buve skaču! Buve se vrlo brzo razmnožavaju i još lakše prenose sa jednog na drugog domaćina. Razlog tome je njihovo skakanje. Buva skoči u daljinu 150 puta više od svoje veličine, a mogu sa skoče i do 30 hiljada puta uzastopno.

Rasprostranjenost

– Veoma je važno znati da buve ne žive samo na telima svojih domaćina, već su rasprostranjene svuda u okolini. Odrasle jedinke polažu jaja na dlakama domaćina, međutim, pošto jaja ne mogu da se zalepe za dlaku, ona ispadaju u okolnu sredinu čime je i izazvana infestacija okoline. Iz ispalih jaja se izležu larve koje mogu da se zavuku u delove kreveta, u tepihe, pukotine na podu, prašinu, pesak itd.

Posebno pogodna sredina za razvoj buva su zapuštene prostorije kao što su podrumi, tavani, vikendice u koje niko nije ulazio duži vremenski period. Dok se odrasle buve hrane krvlju domaćina, ovim larvama hrana su organski otpadi. Iz larve nastaje lutka koja može dugo da preživi pod bilo kojim uslovima u sredini kao što je niska temperatura ili vlaga. Kada se iz lutke razviju odrasle buve, one onda napadaju tela sisara ili ptica. Prvi na meti su kućni ljubimci!

Buve u kući (6)

Lečenje ujeda buva

– Ako ne izazovu alergijsku rekaciju, ujedi buva izgledaju kao male, crvene tačkice koje neki ljudi ni ne primećuju. Međutim, kada počnu da svrbe, zbog češanja koža oko ujeda još više pocrveni i zbog oštećenja kože može doći do infekcije. Ako se javila alergijska reakcija, obično veći deo kože pocrveni, javlja se jak svrab i male izbočine nalik bubuljicama. Kao i kod ujeda drugih insekata, najvažnije je sprečiti češanje! Češanje dovodi do oštećenja kože i iritacije i omogućava nastanak infekcije.

Šta pomaže posle ujeda buve?

Hladne obloge mogu ublažiti svrab, kao i sredstva protiv svraba i kreme protiv alergije (antihistaminici). Ukoliko dete reaguje na ujed intenzivnim crvenilom i otokom, potrebno je konsultovati lekara. U tim situacijama koriste se antihistaminici u vidu sirupa ili tableta (zavisno od uzrasta deteta), a nekada i kortokosteroidi za lokalnu primenu. U slučaju infekcije lekar će propisati i antibiotik.

Prevencija

– Obično deca dođu u dodir sa buvama prilikom boravka na selu, gde ima životinja. Po povratku kući iz prirode, obavezno treba proveriti da li ima buva sa unutrašnje strane odeće; isto važi i posle boravka na tavanu, u podrumu i sl.

Buve u kući (5)

Buve i kućni ljubimci 

Bez obzira na to da li imate psa, mačku, zeca ili neku drugu životinju, vrlo je verovatno da vaš kućni ljubimac ima buve. U najvećem broju slučajeva, možete sami videti da li vaš ljubimac ima ujede od buva ili se intenzivno češe. Znaju da budu veoma uporne i dosadne, a ako zapustite higijenu psa, teško ćete ih iskoreniti, jer ne postoji nijedno sredstvo koje može da uništi jajašca. Redovna i besprekorna higijena domaćinstva i redovno tretiranje ljubimca sredstvima koja odbijaju ili ubijaju buve su osnovna i efikasna sredstva prevencije.

Vodite računa, jer  većina sredstava protiv buva uglavnom  su toksična, tako da je najbolje posavetovati se sa veterinarom i pridržavati se uputstva za upotrebu.

Buve se relativno brzo i lako eliminišu sa domaćina, ali problem stvaraju jajašca koja odrasle jedinke polažu na životinji ili u njenoj okolini. Tako je potrebno da, osim lečenja psa, dezinfikujete i dvorište, baštu, kućicu za psa i vašu kuću, ukoliko pas živi u kući. Stan detaljno usisajte, a iz usisivača izbacite kesu, jer se buve čak i u kesi razmnožavaju. Ukoliko pas živi u dvorištu, dezinfikujte travnjak, baštu i dvorište.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…