Buve u kući, mogu li buve preneti bolesti? Lečenje od ujeda

Buve u kući, mogu li buve preneti bolesti Lečenje od ujeda

Sadržaj

Ujedi buva izazivaju reakcije iritacije, izražen svrab, crvenilo i alergijski dermatitis. Kod alergija na pljuvačku buve, javljaju se ozbiljne promene na koži.

Mogu li buve preneti bolesti?

Buve mogu biti prenosioci različitih bakterijskih i virusnih oboljenja (poznato je da su buve davno u 14. veku izazvale epidemiju kuge u Evropi od koje je umrla četvrtina tadašnjeg stanovništva). Čak i ako ne prenose nikakvu bolest, ubod buve je neprijatan i za čoveka i za životinje, tako da je dobro znati na koji način možemo da zaštitimo svoje ukućane i kućne ljubimce i da reagujemo, ako se buve pojave u kući i krenu da „napadaju“.

Vrste buva 

Buve su mali beskrilni insekti koje se hrane krvlju sisara i ptica. Od svih buva (2000 vrsta) koje su se nastanile na zemlji, samo jedna vrsta živi na ljudima. Jedino se ova vrsta hrani ljudskom krvlju. Ona takođe živi i na psima i mačkama. Njihova boja je od crne do tamnosmeđe, veoma su sitne (1,5-3mm), a imaju oblik tela u obliku suze.

Buve se hrane krvlju životinja ili čoveka. U proseku, hrane se dva ili tri puta dnevno; jedna buva može popiti i do 15 puta više krvi nego što je njena težina. Kada ugrize čoveka, to čini najčešće u predelu glave i na intimnim delovima. Ujed buve je karakterističan, jer se najčešće javljaju tri ili više ujeda na jednom mestu, u nizu.

Buve u kući, mogu li buve preneti bolesti Lečenje od ujeda

Da li su pseće buve opasne za ljude?

One buve koje napadaju pse i hrane se njihovom krvlju ne mogu da prežive na ljudskoj jedinki, jer ne sisaju ljudsku krv. Ipak, one izazivaju brigu i neprijatnost, jer se neretko mogu videti na garderobi, pa čak i na nameštaju. Pseće buve su opasne, ali samo za druge pse. Izuzetno, mogu ujesti čoveka; obično ujedaju ispod kolena, a najčešće oko članaka. Ako ste mazili ili držali svog ljubimca, moguće je da će vas buve ujesti za podlakticu.

Buve skaču! 

Buve se vrlo brzo razmnožavaju i još lakše prenose sa jednog na drugog domaćina. Razlog tome je njihovo skakanje. Buva skoči u daljinu 150 puta više od svoje veličine, a mogu sa skoče i do 30 hiljada puta uzastopno.

Rasprostranjenost – gde žive buve?

Veoma je važno znati da buve ne žive samo na telima svojih domaćina, već su rasprostranjene svuda u okolini. Odrasle jedinke polažu jaja na dlakama domaćina, međutim, pošto jaja ne mogu da se zalepe za dlaku, ona ispadaju u okolnu sredinu čime je i izazvana infestacija okoline. Iz ispalih jaja se izležu larve koje mogu da se zavuku u delove kreveta, u tepihe, pukotine na podu, prašinu, pesak itd.

Posebno pogodna sredina za razvoj buva su zapuštene prostorije kao što su podrumi, tavani, vikendice u koje niko nije ulazio duži vremenski period. Dok se odrasle buve hrane krvlju domaćina, ovim larvama hrana su organski otpadi. Iz larve nastaje lutka koja može dugo da preživi pod bilo kojim uslovima u sredini kao što je niska temperatura ili vlaga. Kada se iz lutke razviju odrasle buve, one onda napadaju tela sisara ili ptica. Prvi na meti su kućni ljubimci!

Buve u kući, mogu li buve preneti bolesti Lečenje od ujeda

Lečenje ujeda buva

– Ako ne izazovu alergijsku rekaciju, ujedi buva izgledaju kao male, crvene tačkice koje neki ljudi ni ne primećuju. Međutim, kada počnu da svrbe, zbog češanja koža oko ujeda još više pocrveni i zbog oštećenja kože može doći do infekcije. Ako se javila alergijska reakcija, obično veći deo kože pocrveni, javlja se jak svrab i male izbočine nalik bubuljicama. Kao i kod ujeda drugih insekata, najvažnije je sprečiti češanje! Češanje dovodi do oštećenja kože i iritacije i omogućava nastanak infekcije.

Šta pomaže posle ujeda buve?

Hladne obloge mogu ublažiti svrab, kao i sredstva protiv svraba i kreme protiv alergije (antihistaminici). Ukoliko dete reaguje na ujed intenzivnim crvenilom i otokom, potrebno je konsultovati lekara. U tim situacijama koriste se antihistaminici u vidu sirupa ili tableta (zavisno od uzrasta deteta), a nekada i kortokosteroidi za lokalnu primenu. U slučaju infekcije lekar će propisati i antibiotik.

Prevencija

Obično deca dođu u dodir sa buvama prilikom boravka na selu, gde ima životinja. Po povratku kući iz prirode, obavezno treba proveriti da li ima buva sa unutrašnje strane odeće; isto važi i posle boravka na tavanu, u podrumu i sl.

Buve i kućni ljubimci 

Bez obzira na to da li imate psa, mačku, zeca ili neku drugu životinju, vrlo je verovatno da vaš kućni ljubimac ima buve. U najvećem broju slučajeva, možete sami videti da li vaš ljubimac ima ujede od buva ili se intenzivno češe. Znaju da budu veoma uporne i dosadne, a ako zapustite higijenu psa, teško ćete ih iskoreniti, jer ne postoji nijedno sredstvo koje može da uništi jajašca. Redovna i besprekorna higijena domaćinstva i redovno tretiranje ljubimca sredstvima koja odbijaju ili ubijaju buve su osnovna i efikasna sredstva prevencije.

Vodite računa, jer  većina sredstava protiv buva uglavnom  su toksična, tako da je najbolje posavetovati se sa veterinarom i pridržavati se uputstva za upotrebu.

Buve se relativno brzo i lako eliminišu sa domaćina, ali problem stvaraju jajašca koja odrasle jedinke polažu na životinji ili u njenoj okolini. Tako je potrebno da, osim lečenja psa, dezinfikujete i dvorište, baštu, kućicu za psa i vašu kuću, ukoliko pas živi u kući. Stan detaljno usisajte, a iz usisivača izbacite kesu, jer se buve čak i u kesi razmnožavaju. Ukoliko pas živi u dvorištu, dezinfikujte travnjak, baštu i dvorište.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...