Dete neće da deli svoje igračke sa drugom decom – 3 Pravila

Dete neće da deli svoje igračke

Sadržaj

Dete neće da deli svoje igračke sa drugom decom a roditelji se pitaju, da li je moje dete sebično? I zbog toga su zabrinuti. Da li je to samo faza u razvoju deteta? I kada će proći?

Moje, moje, moje, sve je moje! – Razvojna faza?

Da li se prepoznajete u situaciji u kojoj vaše dete uzima stvari i govori MOJE, MOJE, MOJE? Faza “sve je moje”  je potpuno prirodna faza u detetovom razvoju. Obično se javlja u nekom trenutku kada je dete staro između dve i tri godine.

Dete neće da deli svoje igračke
Tokom razvoja dete uči kako da zadovolji sopstvene potrebe. Ideja o deljenju i pozajmljivanju je previše složena da bi dete moglo da je razume. Takozvana posesivna faza u razvoju deteta je mnogo važna. I dete iz nje mnogo uči.

Dete neće da deli svoje igračke sa drugom decom

Ova faza nema veze sa tim da je dete na bilo koji način sebično. Upravo suprotno!  Da bi dete na kraju shvatilo šta znaci deliti, prvo mora shvatiti sta može posedovati. Ili šta ne posedovati. Odnosno da stvori granicu šta je njegovo i šta znači podeliti? Podeliti igračku na pola? Ili pozajmiti igračku drugaru na neko vreme? Pozajmiti da drugar odnese svojoj kući? Ili samo dozvoliti da drugar pogleda igračku i vrati?

Dete neće da deli svoje igračke

Naučite dete da razlikuje da nije isto dati, to jest pokloniti i pozajmiti. Nikada nemojte sami davati detetove igračke drugoj deci pred vašim detetom. Zatražite uvek dopuštenje vašeg deteta.

Zamislite da vi kao roditelj sedite i čitate knjigu ili gledate neki film na telefonu. A onda dolazi vaša drugarica koja želi sada i odmah da joj date vašu knjigu ili telefon? Da li biste bez problema prosledili predmet? Ili ne biste nikako? Ili biste dali ali ipak malo kasnije. Dok  vi završite čitanje ili gledanje?

Kada detetu kažemo da mora da deli svoje igračke, dete to razume ovako. Kao da smo mu rekli:’’ Prestani da se igraš, jer sada tvoj drugar želi da se igra. I ti više ne možeš.’’ Umesto toga, možemo da kažemodrugačije. Naprimer: ’’Kada završiš sa igranjem, da li tvoj drugar može da pogleda tvoju igračku pa će ti je vratiti? ´´

Dete neće da deli svoje igračke
Može se dogoditi da vaše dete otme igračku od drugog deteta. A da pri tome njemu ne dozvoli i da pogleda njegovu igračku. Ne brinite, naučiće da je zabavnije igrati se sa drugima nego biti sam sa svojom igračkom.

Kada vas druga osoba prisili da izvršite neku radnju i poslušate njenu volju, to obično ima suprotan učinak. Dete odgovara pobunom. Ili uradi to što tražite i dete deli, ali na račun svoje sreće, odnosno uz plakanje.

Kako postupati u ovom razvojnom periodu deteta – 3 pravila

– Tokom ovog perioda, deci trebamo posuditi naš razvijeniji mozak i voditi ih napred.

– Jedno od najvažnijih pravila za učenje vaše dece da dele je da ih ne prisiljavate na to. Nikada ne prisiljavajte svoju decu da dele.

– Ako ne žele da dozvole svojim prijateljima da koriste njihov omiljeni automobil kada dođu u vašu kuću, nemojte ga iznositi iz skrovišta gde su ga sakrili vaš dečak ili devojčica. Ne dajte auto drugom detetu. Ako to učinite, samo ćete izazvati napade besa. Takođe, vaše dete ce izgubiti poverenje u vas.

Dete neće da deli svoje igračke
Malo dete jako voli pohvale. Možete ga pohvalom učiti da deli, naravno kada zadovolji svoju potrebu za igračkom. Tako se vaspitava i uči lepom ponašanju.

Deca se ne uče velikodušnosti i empatiji tako što ćete dete primorati da da svoju igračku onda kada ne želi. To se vremenom postiže kroz pozitivne asocijacije. Na sam postupak davanja i deljenja. I vremenom na razumevanje tuđih potreba. Takođe, kada zadovolje svoju potrebu za nekom igračkom i sami je prosle dedrugaru, osetiće  pozitivan i lep doživljaj davanja.

avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...