Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka

Dete tokom razvoda roditelja

Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u porodici, a direktno utiču i na kvalitet roditeljskih uloga.

Dete tokom razvoda roditelja

Kada jednom partnerska veza više ne funkcioniše, ugrožava se i roditeljska uloga i roditeljski savez. Da bi se održao kakvtakav roditeljski savez, bivši partneri treba da rade mnogo na kvalitetnim nepatnerskim odnosima imajući u vidu da su povezani detetom kao odgovorna, humana bića. U toku razvoda svaki korak je važan u odnosu na dete. Naravno da zavisi od dečijeg uzrasta, od dotadašnjih odnosa u porodici koji su se i kako razvijali, koje će korake trebati preduzeti.

U toku razvoda svaki korak je važan u odnosu na dete.
U toku razvoda svaki korak je važan u odnosu na dete.

Kako pripremiti dete na razvod roditelja?

Uzmimo jednu prosečnu situaciju. Dete je predškolskog uzrasta, partnerski savez se raspao, postoji svest o potrebi da se dete zbrine, posebno emotivno. Preporuka se odnosi na pripremu oba roditelja da se dete uvede u novonastalu situaciju. To znači da će umeti odvagati mnogo toga. Ako se roditelji ne osećaju sigurno da to umeju važno je u toj fazi, pred izlazak teme pred dete, konsultacija sa stručnjakom- dečijim psihologom.

  1. Korak je verodostojnost, za osećaj sigurnosti, zaštite i ljubavi

Opšta pravila bi se odnosila da oba roditelja iznose isti stav, da emituju odlučnost u iskazivanju podrške i ljubavi prema detetu. I odaju sigurnost u stavu da se za dete, njegov status u porodici, ništa značajno ne menja. Naravno, bitno je i da je to istinito. Verodostojnost donosi sigurnost i poverenje. Ako oba roditelja budu usmerena na dete i detetova osećanja, prvi korak će detetu doneti osećaj poverenja i sigurnosti. A bazično što dete od nas očekuje, što mu treba, jeste osećaj sigurnosti, zaštite i ljubavi.

Dete tokom razvoda roditelja
Verodostojnost će detetu doneti osećaj poverenja i sigurnosti.
  1. Korak je doslednost

Drugi korak bi bio da ono što smo izneli pred dete sada to i živimo zajedno sa detetom, da smo u tome postojani. Iako se partnerska veza raspala ili raspada fokus na potrebe malog deteta nas čine snažnima, odgovornim odraslima. Onima koji su na putu da ovladavaju zrelijim obrascima ponašanja. U međuvermenu neophodno je praktikovati stalan, umeren, svrsishodan kontakt sa bivšim partnerom.

Sada savez bivših partera, a aktuelnih roditelja treba i dalje održavati i graditi kako dete prolazi kroz razvojne faze. Dakle, saradnja i usklađivanje su i dalje neminovni.

Dete tokom razvoda roditelja
Slavlja i rođendani su prilika da oba roditelja budu zajedno sa detetom.

Preporuke

Preporuke su da u oba nova doma, gde dete provodi vreme sa jednim od roditelja, postoji album sa zajedničkim fotografijama, da ima zajednička fotografija na zidu. Da povremeno budu svi na okupu- zajednička slavlja su obavezna.

Ono što kažemo za drugog roditelja pred detetom, govori o nama i gradi naš odnos sa detetom, a ne sa drugim roditeljem. Ako bismo nesvesno remetili detetov dobar razvoj i govorili protiv drugog roditelja na različite načine (ironija, nipodaštavanje, sarkazam, negativizam), treba da budemo svesni da direktno urušavamo razvojni put našeg deteta. Njegovu stabilnost i poverenje u život. Da bismo umeli odgovoriti na ove zahtevne zadatke potrebno nam je mnogo snage, različitih veština i kontekst koji posvećeno gradimo. Nije samohranost teška zbog finansija koliko zbog potrebe za uzajamnošću, podrškom, delenjem.

I kada imamo potpunu porodicu, mnogo puta se nalazimo u ovakvim potrebama, a u slučaju razvoda sve se značajno usložnjava.

Dete tokom razvoda roditelja - 2 Najvažnija koraka - Dete tokom razvoda roditelja 3
Predvidljivost sigurnost i poverenje uz bliskost i ljubav su detetu najvažniji.

Šta je deci važno?

Deci je važno da imaju porodicu jer im ona donosi predvidljivost, a predvidljivost sigurnost i poverenje uz bliskost i ljubav. Od toga deca rastu i razvijaju se. Kada nešto do toga manjka, sav naš trud u vidu dodatnih finansija, brda igračaka, zabavnih situacija, ne može nadoknaditi. Ne suštinski.

Test zrelosti

Dakle, kada se odlučimo na razvod, na nama je da pokažemo svu svoju zrelost da zaštitimo dete od nepotrebnih situacija. Od ličnog prilagođavanja na drugačiju organizaciju, zameranja, nezadovoljstva… Sve dok uz stručnu podršku ne proverimo koji je pristup u datoj situaciji najbolji, najmanje bolan za naše dete. Tada je razvod test naše zrelosti ili prilika da ovladamo novim, zrelijim obrascima.

Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u „Iskon“.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…