Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka

Dete tokom razvoda roditelja

Sadržaj

Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u porodici, a direktno utiču i na kvalitet roditeljskih uloga.

Dete tokom razvoda roditelja

Kada jednom partnerska veza više ne funkcioniše, ugrožava se i roditeljska uloga i roditeljski savez. Da bi se održao kakvtakav roditeljski savez, bivši partneri treba da rade mnogo na kvalitetnim nepatnerskim odnosima imajući u vidu da su povezani detetom kao odgovorna, humana bića. U toku razvoda svaki korak je važan u odnosu na dete. Naravno da zavisi od dečijeg uzrasta, od dotadašnjih odnosa u porodici koji su se i kako razvijali, koje će korake trebati preduzeti.

U toku razvoda svaki korak je važan u odnosu na dete.
U toku razvoda svaki korak je važan u odnosu na dete.

Kako pripremiti dete na razvod roditelja?

Uzmimo jednu prosečnu situaciju. Dete je predškolskog uzrasta, partnerski savez se raspao, postoji svest o potrebi da se dete zbrine, posebno emotivno. Preporuka se odnosi na pripremu oba roditelja da se dete uvede u novonastalu situaciju. To znači da će umeti odvagati mnogo toga. Ako se roditelji ne osećaju sigurno da to umeju važno je u toj fazi, pred izlazak teme pred dete, konsultacija sa stručnjakom- dečijim psihologom.

  1. Korak je verodostojnost, za osećaj sigurnosti, zaštite i ljubavi

Opšta pravila bi se odnosila da oba roditelja iznose isti stav, da emituju odlučnost u iskazivanju podrške i ljubavi prema detetu. I odaju sigurnost u stavu da se za dete, njegov status u porodici, ništa značajno ne menja. Naravno, bitno je i da je to istinito. Verodostojnost donosi sigurnost i poverenje. Ako oba roditelja budu usmerena na dete i detetova osećanja, prvi korak će detetu doneti osećaj poverenja i sigurnosti. A bazično što dete od nas očekuje, što mu treba, jeste osećaj sigurnosti, zaštite i ljubavi.

Dete tokom razvoda roditelja
Verodostojnost će detetu doneti osećaj poverenja i sigurnosti.
  1. Korak je doslednost

Drugi korak bi bio da ono što smo izneli pred dete sada to i živimo zajedno sa detetom, da smo u tome postojani. Iako se partnerska veza raspala ili raspada fokus na potrebe malog deteta nas čine snažnima, odgovornim odraslima. Onima koji su na putu da ovladavaju zrelijim obrascima ponašanja. U međuvermenu neophodno je praktikovati stalan, umeren, svrsishodan kontakt sa bivšim partnerom.

Sada savez bivših partera, a aktuelnih roditelja treba i dalje održavati i graditi kako dete prolazi kroz razvojne faze. Dakle, saradnja i usklađivanje su i dalje neminovni.

Dete tokom razvoda roditelja
Slavlja i rođendani su prilika da oba roditelja budu zajedno sa detetom.

Preporuke

Preporuke su da u oba nova doma, gde dete provodi vreme sa jednim od roditelja, postoji album sa zajedničkim fotografijama, da ima zajednička fotografija na zidu. Da povremeno budu svi na okupu- zajednička slavlja su obavezna.

Ono što kažemo za drugog roditelja pred detetom, govori o nama i gradi naš odnos sa detetom, a ne sa drugim roditeljem. Ako bismo nesvesno remetili detetov dobar razvoj i govorili protiv drugog roditelja na različite načine (ironija, nipodaštavanje, sarkazam, negativizam), treba da budemo svesni da direktno urušavamo razvojni put našeg deteta. Njegovu stabilnost i poverenje u život. Da bismo umeli odgovoriti na ove zahtevne zadatke potrebno nam je mnogo snage, različitih veština i kontekst koji posvećeno gradimo. Nije samohranost teška zbog finansija koliko zbog potrebe za uzajamnošću, podrškom, delenjem.

I kada imamo potpunu porodicu, mnogo puta se nalazimo u ovakvim potrebama, a u slučaju razvoda sve se značajno usložnjava.

Dete tokom razvoda roditelja - 2 Najvažnija koraka - Dete tokom razvoda roditelja 3
Predvidljivost sigurnost i poverenje uz bliskost i ljubav su detetu najvažniji.

Šta je deci važno?

Deci je važno da imaju porodicu jer im ona donosi predvidljivost, a predvidljivost sigurnost i poverenje uz bliskost i ljubav. Od toga deca rastu i razvijaju se. Kada nešto do toga manjka, sav naš trud u vidu dodatnih finansija, brda igračaka, zabavnih situacija, ne može nadoknaditi. Ne suštinski.

Test zrelosti

Dakle, kada se odlučimo na razvod, na nama je da pokažemo svu svoju zrelost da zaštitimo dete od nepotrebnih situacija. Od ličnog prilagođavanja na drugačiju organizaciju, zameranja, nezadovoljstva… Sve dok uz stručnu podršku ne proverimo koji je pristup u datoj situaciji najbolji, najmanje bolan za naše dete. Tada je razvod test naše zrelosti ili prilika da ovladamo novim, zrelijim obrascima.

avatar
Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u “Iskon”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...