Dnevni ritam bebe do prve godine za bolji razvoj

Dnevne rutine u prvoj godini bebe prema preporukama SZO

Dnevni ritam bebe do prve godine za bolji razvoj i aktivnosti imaju veliki značaj za rast, razvoj i zdravlje dece.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila preporuke za fizičku aktivnost, vreme ispred ekrana i spavanje za decu od rođenja do 5. godine života. Mi ćemo ovde posvetiti pažnju preporučenim dnevnim rutinama u prvoj godini života bebe.

Dnevni raspored aktivnosti i rutine su važne za razvoj deteta?

Dan se sastoji od vremena za spavanje, za aktivnosti u mirovanju i za fizičku aktivnost. Za najbolje efekte na zdravlje, treba se pridržavati svih preporuka za fizičku aktivnost, sedenje i spavanje tokom 24 sata.

Vreme koje dete provodi u „mirnoj“ igri, bez fizičke aktivnosti, veoma  je važno za kognitivni, emocionalni i psihosocijalni razvoj.

Prvih mesec dana bebina omiljena igračka ćete biti upravo vi, dragi mama i tata. Privlačiće je kontrast vaših očiju, najdivnija muzika će biti vaš glas, uživaće u vašem naručju. Prijaće joj vaš dodir. Tek sa punih mesec dana je potrebno uključiti viseću vrtešku iznad kreveca, postavite je na sredinu, u nivou gde je inače bebin stomak kada je u krevecu. Tada je vreme i za zvečku.

u prvoj godini bebe prema preporukama SZO

Interaktivne  aktivnosti sa roditeljima/osobama koje čuvaju dete (koje ne uključuju ekrane kao način zabave), mogu biti igra sa bebinim igračkama, pevanjepričanje priča. Idealno je nabaviti takozvani baby gym, podlogu sa dodacima gde možete zakačiti različite igračke da vise iznad bebine glave i da pokušava da ih dohvati. Pričajte i pevajte bebi.

Dužina i kvalitet spavanja podjednako su važni za zdravlje deteta. Nedovoljno sna udruženo je sa prekomernom težinom i gojaznošću u detinjstvu.

Fizička aktivnost čak i za bebe?

Fizička aktivnost bar nekoliko puta dnevno na različite načine, u trajanju od najmanje 30 minuta (više je bolje).  Fiskultura za bebe? Nećemo zaista raditi fiskulturu sa bebom, već vežbice, i voditi računa da ne bude predugo sputana i da ima dovoljno prostora i prilika za slobodnu i intenzivnu fizičku aktivnost.

Bavljenje fizičkim aktivnostima doprinosi dobrom zdravlju deteta, i to ne samo fizičkom, već i mentalnom, emocionalnom i socijalnom.

Koliko je dnevno preporučeno da beba bude u položaju na stomaku?

Bebe koje još nisu mobilne, u prvim mesecima života, najmanje 30 minuta u toku dana  treba da provode u položaju na stomačiću. Vreme na stomačiću je  vreme koje odojče provodi u položaju potrbuške, na tvrdoj podlozi, dok je budno, slobodno pokrećući ruke i noge, uz stalni nadzor osobe koja o njemu brine.

Za starije bebe preporučuje se interaktivna igra na podu. Igre na podu su aktivnosti  odojčeta uz nadzor odraslih, kada se dete na podu kreće i razvija motorne veštine.

Preporučeno vreme u toku koga beba sedi u jednom danu?

Dete ne treba da bude sputano u kolicima, auto sedištu, stolici za hranjenje ili u nosiljci na leđima roditelja duže od sat vremena odjednom. Vreme tokom koga dete nije fizički aktivno treba iskoristiti za igru, pevanje, pričanje pričica…

Vreme za ekranom- da li je dozvoljeno?

0 minuta; odojčetu nije mesto ispred televizora, kompjutera ili tableta!

u prvoj godini bebe prema preporukama SZO

Koliko je preporučeno da beba spava u prvoj godini?

Dete uzrasta 0-3 meseca treba da spava 14-17 sati, a uzrasta 4-12 meseci 12-16 sati; treba imati u vidu i da su potrebe za spavanjem individualne.

Jako je važan dobar kvalitet sna, uključujući i kratke „dremke“ tokom dana.

Krajem prve godine  bebino spavanje postepeno prelazi iz polifaznog u bifazno (jednom kraće u toku dana, obično oko podne ili rano popodne i kontinuirano i dugo u toku noći).  Događa se da se dete, iako mirno zaspi, probudi usred noći i plače, što je posledica pojave snova koji ga plaše, i normalno je za ovaj uzrast.

Dužina i ritam spavanja menjaju se sa uzrastom deteta, prateći njegov razvoj i sazrevanje. Naravno, postoje velike individualne razlike u dužini i ritmu spavanja u svakom životnom dobu. Veliki uticaj ima i okruženje u kome dete živi, navike, stavovi i ponašanje roditelja. Svako dete je ličnost za sebe, tako da nema saveta i metode koja odgovara svakoj bebi. Roditelji će najbolje proceniti šta njihovoj bebi prija, a šta joj ne odgovara.

Započnite sa dobrim dnevnim rutinama od prvog dana

Ove preporuke odnose se na svu zdravu decu nezavisno od pola, socioekonomskog statusa prodice, kulturoloških specifičnosti i sredine u kojoj dete živi. Podaci govore da se deca nikada nisu kretala manje nego danas i da je dete od osam godina već  porovelo punu godinu ispred ekrana! Vreme je da se nešto promeni, i roditelji male dece treba da naprave važne korake u dobrom pravcu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…