Dnevni ritam bebe do prve godine za bolji razvoj

Dnevni ritam bebe

Sadržaj

Dnevni ritam bebe do prve godine za bolji razvoj i aktivnosti imaju veliki značaj za rast, razvoj i zdravlje dece. Mi ćemo ovde posvetiti pažnju preporučenim dnevnim rutinama u prvoj godini života bebe.

Dnevni raspored aktivnosti i rutine su važne za razvoj deteta?

Dan se sastoji od vremena za spavanje, za aktivnosti u mirovanju i za fizičku aktivnost. Za najbolje efekte na zdravlje, treba se pridržavati svih preporuka za fizičku aktivnost, sedenje i spavanje tokom 24 sata.

Dnevni ritam bebe

Vreme koje dete provodi u „mirnoj“ igri, bez fizičke aktivnosti, veoma  je važno za kognitivni, emocionalni i psihosocijalni razvoj.

Prvih mesec dana bebina omiljena igračka ćete biti upravo vi, dragi mama i tata. Privlačiće je kontrast vaših očiju, najdivnija muzika će biti vaš glas, uživaće u vašem naručju. Prijaće joj vaš dodir. Tek sa punih mesec dana je potrebno uključiti viseću vrtešku iznad kreveca, postavite je na sredinu, u nivou gde je inače bebin stomak kada je u krevecu. Tada je vreme i za zvečku.

Interaktivne  aktivnosti sa roditeljima/osobama koje čuvaju dete (koje ne uključuju ekrane kao način zabave), mogu biti igra sa bebinim igračkama, pevanjepričanje priča. Idealno je nabaviti takozvani baby gym, podlogu sa dodacima gde možete zakačiti različite igračke da vise iznad bebine glave i da pokušava da ih dohvati. Pričajte i pevajte bebi.

Dužina i kvalitet spavanja podjednako su važni za zdravlje deteta. Nedovoljno sna udruženo je sa prekomernom težinom i gojaznošću u detinjstvu.

Fizička aktivnost za bebe

Fizička aktivnost bar nekoliko puta dnevno na različite načine, u trajanju od najmanje 30 minuta (više je bolje).  Fiskultura za bebe? Nećemo zaista raditi fiskulturu sa bebom, već vežbice, i voditi računa da ne bude predugo sputana i da ima dovoljno prostora i prilika za slobodnu i intenzivnu fizičku aktivnost.

Bavljenje fizičkim aktivnostima doprinosi dobrom zdravlju deteta, i to ne samo fizičkom, već i mentalnom, emocionalnom i socijalnom.

Dnevni ritam bebe

Koliko je dnevno preporučeno da beba bude u položaju na stomaku?

Bebe koje još nisu mobilne, u prvim mesecima života, najmanje 30 minuta u toku dana  treba da provode u položaju na stomačiću. Vreme na stomačiću je  vreme koje odojče provodi u položaju potrbuške, na tvrdoj podlozi, dok je budno, slobodno pokrećući ruke i noge, uz stalni nadzor osobe koja o njemu brine.

Za starije bebe preporučuje se interaktivna igra na podu. Igre na podu su aktivnosti  odojčeta uz nadzor odraslih, kada se dete na podu kreće i razvija motorne veštine.

Preporučeno vreme u toku koga beba sedi u jednom danu?

Dete ne treba da bude sputano u kolicima, auto sedištu, stolici za hranjenje ili u nosiljci na leđima roditelja duže od sat vremena odjednom. Vreme tokom koga dete nije fizički aktivno treba iskoristiti za igru, pevanje, pričanje pričica…

Vreme za ekranom- da li je dozvoljeno?

0 minuta; odojčetu nije mesto ispred televizora, kompjutera ili tableta!

Koliko beba spava u prvoj godini?

Dete uzrasta 0-3 meseca treba da spava 14-17 sati, a uzrasta 4-12 meseci 12-16 sati; treba imati u vidu i da su potrebe za spavanjem individualne.

Jako je važan dobar kvalitet sna, uključujući i kratke „dremke“ tokom dana.

Krajem prve godine  bebino spavanje postepeno prelazi iz polifaznog u bifazno (jednom kraće u toku dana, obično oko podne ili rano popodne i kontinuirano i dugo u toku noći).  Događa se da se dete, iako mirno zaspi, probudi usred noći i plače, što je posledica pojave snova koji ga plaše, i normalno je za ovaj uzrast.

Dužina i ritam spavanja menjaju se sa uzrastom deteta, prateći njegov razvoj i sazrevanje. Naravno, postoje velike individualne razlike u dužini i ritmu spavanja u svakom životnom dobu. Veliki uticaj ima i okruženje u kome dete živi, navike, stavovi i ponašanje roditelja. Svako dete je ličnost za sebe, tako da nema saveta i metode koja odgovara svakoj bebi. Roditelji će najbolje proceniti šta njihovoj bebi prija, a šta joj ne odgovara.

dnevni ritam bebe

Započnite sa dobrim dnevnim rutinama od prvog dana

Ove preporuke odnose se na svu zdravu decu nezavisno od pola, socioekonomskog statusa prodice, kulturoloških specifičnosti i sredine u kojoj dete živi. Podaci govore da se deca nikada nisu kretala manje nego danas.  Da je dete od osam godina već  porovelo punu godinu ispred ekrana! Vreme je da se nešto promeni, i roditelji male dece treba da naprave važne korake u dobrom pravcu!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...