Drugi porođaj i 5 činjenica – Drugi porođaj i iskustva

Drugi porođaj i 5 činjenica

Sadržaj

Kada očekujete drugi porođaj, još uvek imate mnogo pitanja. Drugi porođaj i 5 činjenica, članak će vam odgovoriti na veći deo vaših pitanja. Kako teku faze porođaja i koliko traju kod drugog porođaja. Koliko će se razlikovati od prvog porođaja, kroz koji ste već prošli…

Drugi porođaj i 5 činjenica – Drugi porođaj i iskustva

Svaki porođaj je drugačiji. Ovo je posebno tačno ako se „tip“porođaja razlikuje. Na primer, ako ste prvi put imali porođaj carskim rezom i planirate VBAC.  Tj. vaginalni porođaj posle carskog reza. Ako imate drugi vaginalni porođaj, verovatno će biti barem malo drugačiji od vašeg prvog. Iako je nemoguće sa sigurnošću reći kako će se to Vaš drugi porođaj razlikovati.

Drugi porođaj i 5 činjenica

1.Vaš drugi porođaj može proći brže

Dok prvi porođaji obično traju u proseku od 18 do 24 sata, drugi porođaji obično traju mnogo kraće, u proseku oko 8 sati. Naravno, ovo će varirati, ali mnoge trudnice doživljavaju brži porođaj drugi put. Kada se porođate, Vaši mišići i ligamenti će se lakše opustiti u procesu, pošto je sve već istegnuto. Tako će se beba lakše pomeriti dole. Vaš grlić se takođe može brže proširiti (otvoriti).

2.Guranje (napinjanje) je često brže kod drugog porođaja

Mišići i ligamenti u vašoj karlici i vagini su već obavili posao stvaranja mesta i izguravanja bebe. Tako da drugi put uglavnom ide brže. Ovo se takođe razlikuje, ali mame koje prvi put rađaju mogu da guraju između 20 minuta i 3 sata, dok se mame koje se bave drugim porođajem obično porode u roku od sat vremena (često čak i brže). Naučiti kako da gurate (napinjete) u početku može biti malo nezgodno. Ali drugorotke već znaju kako to da urade, tako da imaju tendenciju da efikasnije guraju od samog početka.

Drugi porođaj i 5 činjenica

3.Možda ćete, ili ne morate,  početi da se porađate ranije sa svojim drugim  detetom

Datum porođaja Vaše bebe je u 40-oj nedelji trudnoće. Verovatno ste do sada čuli da je termin porođaja samo procena na osnovu prvog dana Vaše poslednje menstruacije. Prosečna majka koja prvi put porađa sa 39 nedelja i 5 dana. Anegdotski, mame koje rode po drugi put često kažu da im je druga beba stigla nekoliko dana ranije od prve, ali ankete pokazuju da uglavnom stižu otprilike u isto vreme kada i prva. Ideja da druga beba dolazi ranije može biti mit. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da ako je razmak između trudnoća kraći od jedne godine, veća je verovatnoća da će druga trudnoća biti nešto kraća. Ipak, čekati da beba dođe nikad nije lakše.

4. Ovaj put ćete možda osećati više grčeva tokom postporođaja

Mnoge majke doživljavaju grčeve tokom prva tri do pet dana kada doje. Kada beba zaplače, Vaše telo oslobađa hormon oksitocin. On vam pomaže da se zaljubite u svoju bebu, ali takođe izaziva grčeve u materici. Tako se zaustavlja krvarenje nakon porođaja i materica smanjuje na veličinu pre trudnoće.

5. Sigurniji na porođaju i u majčinstvu

Iako će se Vaš drugi porođaj razlikovati od prvog, prošli ste kroz proces i znate nešto više o tome šta možete očekivati. Verovaćete da Vaše telo to može. A iznad svega, znate šta dobijate od svega najslađu malu nagradu ikada. Mnoge mame smatraju da drugi put više uživaju u majčinstvu, jer manje brinu i više veruju sebi. A ako to ne učinite, zapamtite da uvek možete da se obratite za pomoć.

Drugi porođaj i 5 činjenica

Koliko prosečno traje drugi porođaj?

“Stalno slušam da druga beba žene dolazi brže od prve. Da li je to istina? Želim sebi da dam dovoljno vremena da stignem u bolnicu!” Ne postoje sigrne stvari kada su u pitanju bebe (i porođaji). Ali u proseku druga beba izađe malo brže, sve su stvari jednake (što nisu uvek). Vaše telo je iskusnije drugi put, a određeni trbušni i materičnii mišići su, pa, recimo, malo opušteniji. Ovo je možda dovelo do toga da Vaša materica “iskoči” malo ranije u trudnoći. Takođe omogućava potencijalno brži prolaz i brži proces kada dođe vreme za trudove i porođaj.

Prva faza drugog porođaja 

Možete očekivati (verovatno) da se kontrakcije brže učestaju. Dakle, iako vam je lekar tokom prve trudnoće možda savetovao da ostanete kod kuće sve dok kontrakcije ne budu u razmaku od pet minuta, ovaj put idite ranije. Posebno ako je bolnica udaljena.

Takođe možete doživeti lažnu uzbunu: Vaše Brakston-Hiksove ili “lažne porođajne” kontrakcije mogu se razlikovati u drugoj trudnoći. One mogu biti uočljivije ili intenzivnije. Ili se mogu pojaviti ranije u trudnoći u odnosu na prvi put.  Ako je to prava stvar, ova prva, latentna faza porođaja može trajati oko 10 do 12 sati. U poređenju sa oko 20 sati za prvorotke, to je mnogo kraće. Vaš grlić materice će početi da se širi (otvara) i briše (istanjuje) kada počnete da doživljavate blage do umerene kontrakcije. One postaju sve jače, duže i bliže jedna drugoj. Proverite sa svojim lekarom dobar protokol kada ići u porodilište.

Sledeća faza porođaja će takođe brže napredovati. Očekujte da će ova aktivna faza – kada vam se grlić materice proširi sa 3 ili 4 centimetra na 8 ili 9 centimetara – trajati oko dva sata. U poređenju sa prosečnim pet sati za majke koje prvi put dolaze na porođaj. Verovatno ćete se brže širiti i otvarati. Vaš grlić materice je manje krut nakon prve bebe. Ovo podatnije tkivo će takođe olakšati Vašem najmlađem detetu da izađe u sledećoj fazi.

Drugi porođaj i 5 činjenica

 

Druga faza porođaja za drugu bebu

Druga faza porođaja (kada počnete da napinjete i porađate bebu) obično traje oko jedan do tri sata za prvorotke. Ali često manje od sat – a ponekad i samo nekoliko minuta – za drugorotke. Pošto stvari obično idu malo brže, verovatno će Vam biti dozvoljeno da se napinjete do dva sata.  Ako niste imali epiduralnu i tri sata ako jeste. Jer epiduralna anestezija  može produžiti ovu fazu. To je manje u odnosu na tri ili četiri sata kao majka koja se prvi put porađa.

Evo još jednog načina na koji će se ovaj porođaj razlikovati od prvog. Kada beba broj dva stigne, verovatno će biti teža, malo više od bebe broj jedan. Samo da stignete u bolnicu na vreme!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...