Odgovori na 10 pitanja Mama, o drugom porođaju

o drugom porodjaju

Sadržaj

Vaša pitanja o drugom porođaju su brojna. Iako ste već prošli kroz trudnoću i porođaj sa prvim detetom, osećate ili ste čuli da se iskustva razlikuju na drugom porođaju.

Pitanja o drugom porođaju

Da li će moj drugi porođaj biti sličan prvom?

Svaki porođaj je drugačiji. Iako porođaj nekih žena ide sličnim putem, druge imaju sasvim drugačije iskustvo. Ako je Vaš prvi porođaj bio težak, možda ćete ovog puta imati jednostavnije iskustvo. Parovi često kažu da se osećaju spremnije i sposobniji da koriste strategije koje su naučili. Ako imate brige ili anksioznosti u vezi sa prethodnim rađanjem, zaista je važno da porazgovarate sa nekim zdravstvenim radnikom.

o drugom porodjaju

Ako imam veću starosnu razliku između dece, da li je veća verovatnoća da će porođaj biti drugačiji?

Čini se da ovo nije slučaj. Ali postoji mnogo faktora koji mogu uticati da porođaj bude drugačiji. Na primer, možda planirate da se porodite na drugom mestu, imate novog partnera. Ili ste naučili nove strategije samopomoći.

Koliko je bezbedan VBAC (vaginalni porođaj posle casrkog reza)?

Zavisi od razloga za prethodni carski rez. Ako želite da imate vaginalni porođaj za ovu bebu, onda su šanse u Vašu korist. Otprilike tri od svake četiri žene koje su imale jedan prethodni carski rez imaju uspešan VBAC.

o drugom porodjaju

Da li će trudovi biti brži drugi put?

Da, porođaj će verovatno biti kraći sa drugim ili narednim rođenjem. Posebno je verovatno da će rani deo brže doći. Pa ćete možda morati da razmislite da dođete do mesta gde ćete se poroditi ranije nego prošli put. Prosečno trajanje ustanovljenog prvog stadijuma za žene koje su ranije rađale je pet sati, a ne osam. I drugi stadijum če verovatno će biti kraći od 12 sati, umesto 18. Osim, ako ranije niste imali carski rez, aktivni (gurajući) deo porođaja će takođe verovatno biti kraći, u roku od dva sata umesto tri. To je zato što su Vaši mišići i vagina već radili ovaj posao.

Da li će mi trebati sličan tretman protiv bolova kao prošli put?

Ako prošli put niste imali mnogo tretmana protiv bolova, verovatno ste naučili koje su Vam tehnike prevazilaženja pomogle. Ovog puta ćete se možda osećati sigurnije i moći ćete ponovo da upravljate jakim senzacijama koristeći iste metode. Čak i ako Vam je prošli put bilo teško, to što možete da očekujete može značiti da ste u stanju da se pripremite. Na primer, možete naučiti   tehniku disanja ili osigurati da imate partnera za porođaj koji Vas podržava.

Da li će drugi porođaj biti manje bolan?

Iako su osećaji kontrakcija verovatno isti, većina žena kaže da su u stanju da se lakše nose sa njima. Znanje šta očekivati i priprema unapred igraju ulogu u tome. Pošto je porođaj često kraći, ni Vi se nećete osećati tako umorno.

o drugom porodjaju

Ako sam imala jednostavan porođaj prvi put, da li bi se to ponovilo?

Dobra vest je da je veća verovatnoća da će drugo rađanje biti jednostavno. Ako planirate da se porodite u porodilištu, imate 97% šanse za jednostavan porođaj. U poređenju sa 76% prošli put. Ako ste prošli put imali jednostavan porođaj, vrlo je verovatno da će to biti ponovo slučaj.

Mogu li drugi put imati potpuno drugačiji porođaj?

Naravno, mogu postojati okolnosti koje ovo vreme čine izazovnijim. Sve u svemu, većina žena smatra da je drugo rađanje pozitivnije iskustvo.

Plašim se ponovnog porođaja, šta da radim?

Veoma je uobičajeno imati negativna osećanja o rađanju nakon traumatskog iskustva. Možda ćete imati ova osećanja i ako ste ranije imali pozitivno iskustvo. Strah od porođaja za ženu koja je već doživela porođaj poznat je kao sekundarna tokofobija. Veoma je važno da što ranije u trudnoći započnete dijalog sa akušerom ili lekarom opšte prakse. Od njih ćete dobiti potrebnu podršku. Dobra vest je da postoji mnogo pozitivnih statistika oko iskustva drugog  porođaja.

Hoće li druga beba doći ranije?

Mnogo je narodne mudrosti oko trudnoće i porođaja. A uobičajen refren je da će druga beba doći ranije. Ali da li je to zaista tako? Istina je, međutim, da se zaista ne može predvideti kada ćete se poroditi. Bilo da Vam je to prvi ili peti put. Ako ste ranije imali veoma prevremeni porođaj, to povećava Vaše šanse za još jedan prevremeni porođaj. Ali ako je Vaše prvo dete bilo na pun termin ili čak nekoliko nedelјa ranije, nema naznaka da će drugo doći ranije.  U stvari, bebe vole da iznenade svoje majke, a onda ponekad zakasne! Pokretanje porođaja je veoma složen proces i ne prati uvek obrazac.

Pitanja o drugom porođaju

Hoće li drugi porođaj biti brži i lakši?

Verovatno! Savet za majke koje prvi put rađaju obično je da čekaju kod kuće dok kontrakcije ne budu redovne i bliske. Ali lekari i babice često ohrabruju žene da stignu u bolnicu mnogo ranije sa narednim trudnoćama. Jer stvari imaju tendenciju da se kreću brže drugi put.

Kako se žensko telo menja posle drugog porođaja?

Nije tajna da porođaj utiče na telo. Ali ponekad te promene možda neće postati očigledne sve do druge trudnoće. Nije neuobičajeno da se trbuh pokaže ranije, brže dobijete hemoroide i proširene vene, oseti da se beba pomera ranije. I doživite Brakston-Hiks kontrakcije pre nego prošlog puta. Vaše telo pamti kroz mišićnu memoriju.

Nakon prvog porođaja, telo generalno može da se oporavi za šest nedelјa. Ali za narednu trudnoću, oporavak može potrajati duže. I to je u redu! Nakon što rodite drugog malog čoveka, moguće je da ćete primetiti deblјanje, strije, razdvojene trbušne mišiće. Zatim, slabije mišiće karličnog dna i šire kukove, da spomenemo samo neke, ali svi su različiti! Neke od ovih promena mogu da se zadrže (poput širih kukova). A druge (poput razdvajanja mišića abdomena) se mogu rešiti vremenom i lečenjem.

10 pravila kako izgubiti kilograme na zdrav način, posle porođaja, pročitajte OVDE

Oporavak posle porođaja pročitajte OVDE

Bez obzira na to kada i u kojoj meri doživlјavate promene, zapamtite da je porođaj veliki fizički događaj. A Vaše telo radi neverovatan posao. Prirodno je da nakon porođaja izgledate i osećate se malo drugačije. Svaka osoba će imati svoj jedinstveni vremenski okvir za oporavak na osnovu svojih individualnih okolnosti.

Baš kao što možete imati dvoje dece sa dramatično različitim ličnostima, iskustva pri porođaju mogu se uveliko razlikovati svaki put. I zaista se to ne može predvideti. Mišićno pamćenje je tu da učini da stvari idu glatkije drugi put, ali bebe vole da nas drže na nogama.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...