Kako Pronaći Pravu Dadilju za Dete?

Kako izabrati dadilju

Kako pronaći pravu dadilju za svoje dete? Sećate li se Mary Poppins?Poveriti dete na čuvanje jeste delikatno kada je izbor u pitanju. Žene na preporuku?

Šta se dešava kada mislite da je dete premalo za vrtić, ili ne želite da dete ide u vrtić iz bilo kog razloga, ili kada vam je potrebno da ga neko pričuva u popodnevnim ili večernjim časovima a nemate mogućnost korišćenja „baka, deka, tetka, strina, sestra“ servisa?!

Čuvanje dece

Čuvanje dece odavno se ustoličilo kao human ali i isplativ biznis. Mnoge agencije u Srbiji i regionu nude usluge ovog tipa, tako što šalju neku od dadilja koja najviše odgovara kriterijumima koje su roditelji postavili prilikom prvog razgovora sa agencijom.

Kako izabrati dadilju 2

Žene na preporuku?

Postoje i freelance dadilje, odnosno: „žene na preporuku“. To su najčešće ili mlađe žene bez posla, studentkinje, ali i gospođe u najboljim godinama 50+ koje vole i umeju sa decom.  No, da li je baš uvek tako lako…

Sasvim je izvesno da većina nas zna za bar jednu „horor“ priču o dadilji koja je kod nekoga čuvala dete. Roditeljski strah od toga kako će nepoznata osoba brinuti o našoj deci, opravdan i opšteprisutan. Pa, kako onda napraviti najbolji izbor? Ponekad je sa dadiljom sve u skladu sa našim očekivanjima, ali je dete ne prihvata…

Preporuka prijatelja nije dovoljna?

Ono što zadovoljava naše prijatelje, ma kako bliske, ne mora da zadovolji i nas. Kriterijumi, naročito u vezi sa decom, rastegljivi su i specifični. Prihvatite preporuku, ali odluku donesite isključivo na osnovu ličnih uvida tokom preliminarnog razgovora sa preporučenom osobom.

Kako izabrati dadilju 1
Važno je kako deca prihvataju novu osobu u svom životu

Osloniti se na agencije?

Ukoliko ste se odlučili da koristite usluge neke od agencija za čuvanje dece, korisno je da unapred tražite osnovne informacije ili biografiju osoba koje agencija nudi, kako biste uvrstili u uži izbor bar tri osobe sa kojima ćete lično obaviti razgovor. Na tom razgovoru korisno je sagledati način na koji osoba komunicira, stepen njene spremnosti i obučenosti za rad ili bazičan boravak sa detetom, kao i motivaciju, kada je posao dadilje u pitanju.

 

 

Šta svaka dadilja treba da zna?

  • Osnove bazične brige o detetu koja uključuje praćenje da li je dete sigurno, pripremanje obroka, pomoć u higijeni, presvlačenje pelena kod beba i nešto starije dece i organizaciju aktivnosti prilagođenih uzrastu.
  • Razume i poštuje ustanovljena kućna pravila, u koja spada i to šta dete jede ili ne jede, kada odlazi na spavanje ili koje aktivnosti su zabranjene ili poželjne.
  • Poznavanje koraka koje je potrebno sprovesti u hitnim situacijama: telefoni roditelja i bliskih osoba, dežurnih službi poput policije ili hitne pomoći, kao i jasnih koraka koje treba poštovati u slučaju da dete pati od određenog stanja ili bolesti, kada treba postupiti u skladu sa preporučenim.

Veoma je važno i korisno da dadilja poznaje faze u kognitivnom razvoju deteta, kako bi mogla da na kvalitetan način provede vreme sa detetom, prilagođavajući aktivnosti upravo uzrastu i neophodnim stimulansima.

Poznavanje razvoja će takođe preduprediti mnoge neželjene situacije, poput plača, tantruma, ali i nekih potencijalno opasnih situacija kod veoma male dece ( diranje struje, otvaranje fioka, uzimanje sitnih stvari neprilagođenih uzrastu deteta itd.)

Kako izabrati dadilju 3
Dnevni ritam deteta je od velikog značaja za razvoj

Tantrumi i odlazak na spavanje

Vreme pred počinak osetljiv je trenutak za decu, naročito ako nisu u poznatom okruženju ili sa sebi bliskima. Prevelika stimulisanost i egzaltacija mogu dovesti do otežanog odlaska na spavanje, ali i otpor koji dete može da pokaže zato što je “ostavljeno” nedovoljno poznatoj osobi na čuvanje. Zato je korisno da svoju decu poverite dadiljama koje imaju iskustva u ovakvim situacijama, kako bi izbalansirale detetovu aktivnost sat vremena pre počinka i umele da budu dovoljno prijatne i blage, kako bi detetu pomogle da zaspi u optimalno vreme.

 

Isti princip odvija se i kod dece u tantrumskom periodu (2 – 5 godina)

Tantrumi, kao izlivi besa koji često mogu biti puno neprijatniji za odraslu osobu koja im svedoči, nego za dete koje prolazi kroz splet emocija, treba da budu predupređeni jasno kreiranim i poštovanim ritmom ( spavanje, hrana, fiziološke potrebe, igranje na vazduhu ), kao i reakcijom dadilje na prve znake tantruma, koja dete neće kažnjavati ili prevaspitavati, već napraviti distrakciju ili dozvoliti da se dete samostalno smiri, nudeći mu sa roditeljima dogovorene opcije poput: kutije sa maramicama koje može da cepka u trenutku uznemirenja itd.

Magičnih #5 vrlina idealne dadilje za vaše dete:

  1. Strpljenje
  2. Pripremljenost
  3. Poštovanje ustanovljenih pravila porodice
  4. Kreativnost
  5. Doslednost

Možda je teško pronaći Mary Poppins u današnje vreme, ali na manje ne pristajte, jer se sa sopstvenom decom, njihovim razvojem i životom, ne treba kockati.  Srećno!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Kognitivno-bihejvioralni kouč u oblasti roditeljstva i licnog razvoja. Kreator pravca ličnog razvoja “Bez šećera“. Završila je Kognitivno-bihejvioralni koučing, Generativni koučing i Neuro-Lingvističko programiranje iz kojeg vuče samo dio koji je korisno upotrebiti u CBS pristupu klijentima. Orijentisala se u radu za oblasti roditeljstva i ličnog razvoja žena, osnaživanje i edukace budućih i ostvarenih majki. Razvila je program pod nazivom Neuro-matching, čiji je cilj osnaživanje partnerskih odnosa i jačanje temelja porodice.
Preporučujemo vam...