Kako Pronaći Pravu Dadilju za Dete?

0

Kako pronaći pravu dadilju za svoje dete? Sećate li se Mary Poppins?

Šta se dešava kada mislite da je dete premalo za vrtić, ili ne želite da dete ide u vrtić iz bilo kog razloga, ili kada vam je potrebno da ga neko pričuva u popodnevnim ili večernjim časovima a nemate mogućnost korišćenja „baka, deka, tetka, strina, sestra“ servisa?!

Čuvanje dece

Čuvanje dece odavno se ustoličilo kao human ali i isplativ biznis. Mnoge agencije u Srbiji i regionu nude usluge ovog tipa, tako što šalju neku od dadilja koja najviše odgovara kriterijumima koje su roditelji postavili prilikom prvog razgovora sa agencijom.

Žene na preporuku?

Postoje i freelance dadilje, odnosno: „žene na preporuku“. To su najčešće ili mlađe žene bez posla, studentkinje, ali i gospođe u najboljim godinama 50+ koje vole i umeju sa decom.  No, da li je baš uvek tako lako…

Sasvim je izvesno da većina nas zna za bar jednu „horor“ priču o dadilji koja je kod nekoga čuvala dete. Roditeljski strah od toga kako će nepoznata osoba brinuti o našoj deci, opravdan i opšteprisutan. Pa, kako onda napraviti najbolji izbor? Ponekad je sa dadiljom sve u skladu sa našim očekivanjima, ali je dete ne prihvata…

Preporuka prijatelja nije dovoljna

Ono što zadovoljava naše prijatelje, ma kako bliske, ne mora da zadovolji i nas. Kriterijumi, naročito u vezi sa decom, rastegljivi su i specifični. Prihvatite preporuku, ali odluku donesite isključivo na osnovu ličnih uvida tokom preliminarnog razgovora sa preporučenom osobom.

Važno je kako deca prihvataju novu osobu u svom životu

Agencije ?

Ukoliko ste se odlučili da koristite usluge neke od agencija za čuvanje dece, korisno je da unapred tražite osnovne informacije ili biografiju osoba koje agencija nudi, kako biste uvrstili u uži izbor bar tri osobe sa kojima ćete lično obaviti razgovor. Na tom razgovoru korisno je sagledati način na koji osoba komunicira, stepen njene spremnosti i obučenosti za rad ili bazičan boravak sa detetom, kao i motivaciju, kada je posao dadilje u pitanju.

 

 

Šta svaka dadilja treba da zna?

  • Osnove bazične brige o detetu koja uključuje praćenje da li je dete sigurno, pripremanje obroka, pomoć u higijeni, presvlačenje pelena kod beba i nešto starije dece i organizaciju aktivnosti prilagođenih uzrastu.
  • Razume i poštuje ustanovljena kućna pravila, u koja spada i to šta dete jede ili ne jede, kada odlazi na spavanje ili koje aktivnosti su zabranjene ili poželjne.
  • Poznavanje koraka koje je potrebno sprovesti u hitnim situacijama: telefoni roditelja i bliskih osoba, dežurnih službi poput policije ili hitne pomoći, kao i jasnih koraka koje treba poštovati u slučaju da dete pati od određenog stanja ili bolesti, kada treba postupiti u skladu sa preporučenim.

Veoma je važno i korisno da dadilja poznaje faze u kognitivnom razvoju deteta, kako bi mogla da na kvalitetan način provede vreme sa detetom, prilagođavajući aktivnosti upravo uzrastu i neophodnim stimulansima.

Poznavanje razvoja će takođe preduprediti mnoge neželjene situacije, poput plača, tantruma, ali i nekih potencijalno opasnih situacija kod veoma male dece ( diranje struje, otvaranje fioka, uzimanje sitnih stvari neprilagođenih uzrastu deteta itd.)

Dnevni ritam deteta je od velikog značaja za razvoj

Tantrumi i odlazak na spavanje

Vreme pred počinak osetljiv je trenutak za decu, naročito ako nisu u poznatom okruženju ili sa sebi bliskima. Prevelika stimulisanost i egzaltacija mogu dovesti do otežanog odlaska na spavanje, ali i otpor koji dete može da pokaže zato što je “ostavljeno” nedovoljno poznatoj osobi na čuvanje. Zato je korisno da svoju decu poverite dadiljama koje imaju iskustva u ovakvim situacijama, kako bi izbalansirale detetovu aktivnost sat vremena pre počinka i umele da budu dovoljno prijatne i blage, kako bi detetu pomogle da zaspi u optimalno vreme.

 

Isti princip odvija se i kod dece u tantrumskom periodu (2 – 5 godina)

Tantrumi, kao izlivi besa koji često mogu biti puno neprijatniji za odraslu osobu koja im svedoči, nego za dete koje prolazi kroz splet emocija, treba da budu predupređeni jasno kreiranim i poštovanim ritmom ( spavanje, hrana, fiziološke potrebe, igranje na vazduhu ), kao i reakcijom dadilje na prve znake tantruma, koja dete neće kažnjavati ili prevaspitavati, već napraviti distrakciju ili dozvoliti da se dete samostalno smiri, nudeći mu sa roditeljima dogovorene opcije poput: kutije sa maramicama koje može da cepka u trenutku uznemirenja itd.

Magičnih #5 vrlina idealne dadilje za vaše dete:

  1. Strpljenje
  2. Pripremljenost
  3. Poštovanje ustanovljenih pravila porodice
  4. Kreativnost
  5. Doslednost

Možda je teško pronaći Mary Poppins u današnje vreme, ali na manje ne pristajte, jer se sa sopstvenom decom, njihovim razvojem i životom, ne treba kockati.  Srećno!

Share.

About Author

Comments are closed.