Dadilja za dete – Magičnih 5 vrlina idealne dadilje za dete

Dadilja za dete

Sadržaj

Dadilja za dete, deluje lako ali i nije baš. Kako naći pravu dadilju za svoje dete? Sećate li se Mary Poppins? Poveriti dete na čuvanje jeste delikatno kada je izbor u pitanju.

Dadilja za dete – Žene na preporuku?

Šta se dešava kada mislite da je dete premalo za vrtić, ili ne želite da dete ide u vrtić iz bilo kog razloga, ili kada vam je potrebno da ga neko pričuva u popodnevnim ili večernjim časovima a nemate mogućnost korišćenja „baka, deka, tetka, strina, sestra“ servisa?!

Čuvanje dece

Čuvanje dece odavno se ustoličilo kao human ali i isplativ biznis. Mnoge agencije u Srbiji i regionu nude usluge ovog tipa, tako što šalju neku od dadilja koja najviše odgovara kriterijumima koje su roditelji postavili prilikom prvog razgovora sa agencijom.

Dadilja za dete
Šta svaka dadilja treba da zna?

Postoje i freelance dadilje, odnosno: „žene na preporuku“. To su najčešće ili mlađe žene bez posla, studentkinje, ali i gospođe u najboljim godinama 50+ koje vole i umeju sa decom.  No, da li je baš uvek tako lako…

Sasvim je izvesno da većina nas zna za bar jednu „horor“ priču o dadilji koja je kod nekoga čuvala dete. Roditeljski strah od toga kako će nepoznata osoba brinuti o našoj deci, opravdan i opšteprisutan. Pa, kako onda napraviti najbolji izbor? Ponekad je sa dadiljom sve u skladu sa našim očekivanjima, ali je dete ne prihvata…

Preporuka prijatelja nije dovoljna?

Ono što zadovoljava naše prijatelje, ma kako bliske, ne mora da zadovolji i nas. Kriterijumi, naročito u vezi sa decom, rastegljivi su i specifični. Prihvatite preporuku, ali odluku donesite isključivo na osnovu ličnih uvida tokom preliminarnog razgovora sa preporučenom osobom.

muška dadilja i malo dete
Učenje novih veština.

Osloniti se na agencije u potrazi za dadilju?

Ukoliko ste se odlučili da koristite usluge neke od agencija za čuvanje dece, korisno je da unapred tražite osnovne informacije ili biografiju osoba koje agencija nudi, kako biste uvrstili u uži izbor bar tri osobe sa kojima ćete lično obaviti razgovor. Na tom razgovoru korisno je sagledati način na koji osoba komunicira, stepen njene spremnosti i obučenosti za rad ili bazičan boravak sa detetom, kao i motivaciju, kada je posao dadilje u pitanju.

Šta svaka dadilja treba da zna?

  • Osnove bazične brige o detetu koja uključuje praćenje da li je dete sigurno, pripremanje obroka, pomoć u higijeni, presvlačenje pelena kod beba i nešto starije dece i organizaciju aktivnosti prilagođenih uzrastu.
  • Razume i poštuje ustanovljena kućna pravila, u koja spada i to šta dete jede ili ne jede, kada odlazi na spavanje ili koje aktivnosti su zabranjene ili poželjne.
  • Poznavanje koraka koje je potrebno sprovesti u hitnim situacijama: telefoni roditelja i bliskih osoba, dežurnih službi poput policije ili hitne pomoći, kao i jasnih koraka koje treba poštovati u slučaju da dete pati od određenog stanja ili bolesti, kada treba postupiti u skladu sa preporučenim.

Veoma je važno i korisno da dadilja poznaje faze u kognitivnom razvoju deteta, kako bi mogla da na kvalitetan način provede vreme sa detetom, prilagođavajući aktivnosti upravo uzrastu i neophodnim stimulansima.

Poznavanje razvoja će takođe preduprediti mnoge neželjene situacije, poput plača, tantruma, ali i nekih potencijalno opasnih situacija kod veoma male dece ( diranje struje, otvaranje fioka, uzimanje sitnih stvari neprilagođenih uzrastu deteta itd.)

muška dadilja i malo dete
Pažljiva i brižna.

Tantrumi kod dece i odlazak na spavanje

Vreme pred počinak osetljiv je trenutak za decu, naročito ako nisu u poznatom okruženju ili sa sebi bliskima. Prevelika stimulisanost i egzaltacija mogu dovesti do otežanog odlaska na spavanje, ali i otpor koji dete može da pokaže zato što je “ostavljeno” nedovoljno poznatoj osobi na čuvanje. Zato je korisno da svoju decu poverite dadiljama koje imaju iskustva u ovakvim situacijama, kako bi izbalansirale detetovu aktivnost sat vremena pre počinka i umele da budu dovoljno prijatne i blage, kako bi detetu pomogle da zaspi u optimalno vreme.

Isti princip odvija se i kod dece u tantrumskom periodu (2 – 5 godina)

Tantrumi, kao izlivi besa koji često mogu biti puno neprijatniji za odraslu osobu koja im svedoči, nego za dete koje prolazi kroz splet emocija, treba da budu predupređeni jasno kreiranim i poštovanim ritmom ( spavanje, hrana, fiziološke potrebe, igranje na vazduhu ), kao i reakcijom dadilje na prve znake tantruma, koja dete neće kažnjavati ili prevaspitavati, već napraviti distrakciju ili dozvoliti da se dete samostalno smiri, nudeći mu sa roditeljima dogovorene opcije poput: kutije sa maramicama koje može da cepka u trenutku uznemirenja itd.

muška dadilja i malo dete
5 magičnih vrlina.

Magičnih #5 vrlina idealne dadilje za dete:

  1. Strpljenje
  2. Pripremljenost
  3. Poštovanje ustanovljenih pravila porodice
  4. Kreativnost
  5. Doslednost

Možda je teško pronaći Mary Poppins u današnje vreme. Ali na manje ne pristajte, jer se sa sopstvenom decom, njihovim razvojem i životom, ne treba kockati.  Srećno!

avatar
Kreator pravca ličnog razvoja “Bez šećera“. Završila je Kognitivno-bihejvioralni koučing, Generativni koučing i Neuro-Lingvističko programiranje.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...

Dete ne sluša kada mu se obraćate? Zašto se to dešava? Kako da dete ostane sa nama u odnosu, da sarađuje? Situacije kada dete od vas okreće glavu, a vi...