Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

Hipnoporođaj

Sadržaj

Hipnoporođaj je tehnika koja se sve više koristi kao prirodan i holistički pristup olakšavanju porođaja. Ova tehnika kombinuje elemente duboke relaksacije, vizualizacije i pozitivnog menatalnog stanja. I to, kako bi se postigla što prirodnije i prijatnije porođajno iskustvo.

U svetu poznata metoda  pripreme za porođaja. Za ovaj su se pristup odlučile mnoge žene, i nepoznate, ali i slavne kao što su Gisele Bundchen i Angelina Jolie, Kate Middleton.

Hipnoporođaj

Hipnoporođaj

Kad čuju reč “hipnoporođaj”, mnoge žene zamišljaju da će biti hipnotisane ili uspavane. Ali u stvari je to metoda kojom se može služiti svako jer se zasniva na prirodnom funkcionisanju uma i tela. Trudnica je potpuno  svesna svega što se događa. Ime metode se više odnosi na ugođaj smirenosti i opuštenosti koji se postiže u hipnoporođaju.

Tokom pripreme za Hipnoporođaj, buduća majka uči tehnike relaksacije i koncentracije kako bi se oslobodila straha, napetosti i bola koji često prate porođaj. Kroz vežbe disanja, vizualizaciju pozitivnih ishoda i afirmacije, žena se priprema da doživi porođaj na prijatan, kontrolisan i samouveren način.

Hipnoporođaj

Cilj hipnoporođaja

Cilj hipnoporođaja je stvaranje pozitivnog mentalnog stanja kako bi se omogućilo prirodno otvaranje tela tokom porođaja. I tako smanjio osećaj bola i omogućilo što lakše i brže rađanje. Najvažniji deo hipnoporođaja je psihička priprema jer trudnica tačno zna što može očekivati. Pa u porođajni proces ulazi bez straha, sa samopouzdanjem i sigurnošću.

Učenje tehnika Hipnoporođaja – Priprema za Hipnoporođaj

Važno je napomenuti da Hipnoporođaj zahteva predanost vežbanju tehnika i pripremu pre porođaja. I tako se postigli najbolji rezultati. Kroz podršku i vežbanje kod kuće, žene mogu naučiti da koriste moć uma kako bi olakšale proces porođaja. I dočekale svoje dete na najmirniji i najprijatniji mogući način.

Primenujući tehnike Hipnoporođaja tokom trudnoće, vežbamo kako da se vrlo brzo prebacimo u stanje opuštenosti kada porođaj krene. I kako da se prepustimo porođaju s potpunim poverenjem svom telu i svojoj bebi. Samo kada smo opuštene porođaj se odvija s lakoćom i prirodno. Ako smo u panici, uplašene i uznemirene, telo će aktivirati naš simpatetički nervni sistem. U strahu telo prima poruku da nešto nije uredu (da smo u opasnosti). Tada  reaguje sistemom ”bori se ili beži“.

Hipnoporođaj

U tom stanju organizmu treba velika količina energije pa jetra oslobađa veću količinu glukoze potrebne za rad mišića. Oslobađaju se hormoni stresa kortizol i adrenalin. Hormon stresa u trenutku porođaja može dovesti da porođaj uspori. Ponekad i da se zaustavi i da mnogo boli. Zbog toga je važno da budemo opuštene tokom porođaja.

Hormon oksitocin igra glavnu ulogu u porođaju, a telo ga ne može proizvoditi u stanju napetosti. Kao što i njegov drugi naziv kaže to je hormon ljubavi. Oksitocin se luči u trenucima ljubavi, nežnosti, vođenja ljubavi, kada se osećamo sigurno, zaštićeno, opušteno i voljeno. Oksitocin pokreće kontrakcije i vodi porođaj. Kako kontrakcije postaju intenzivnije, nivo oksitocina u organizmu se povećava. Paralelno s oksitocinom u telu se luči i hormon endorfin. On deluje kao prirodno sredstvo protiv bolova. Dok povećan nivo oksitocina pojačava kontrakcije, nivo endorfina takođe ih prati i ekvivalentno se povećava kako porođaj napreduje. To znači da će endorfini umanjiti intenzitet kontrakcija, ublažiće ili u potpunosti eliminisati bol!

I oksitocin i endorfin luče se u telu kada je aktivan parasimpatetički deo CNS-a. Onaj koji je odgovoran za ”reakciju opuštanja”, bivanje u stanju opuštenosti i smirenosti.

Hipnoporođaj

Da li je moguć porođaj bez bola ili sa manje bola?

Porođaj bez bola ili sa manje bola je moguće, ali naši strahovi i negativna uverenja sprečavaju nas u tome. Strah bukvalno boli zato što stvara napetost u mišićima u celom telu. Pa tako i onima koji su nam potrebni za rađanje. Grč smanjuje cirkulaciju i pojačava osećaj boli.

Hipnoporođaj je kompletna priprema za porođaj koja će vam dati alate i znanje da sa poverenjem uživate u porođaju. Pomoći će vam da se oslobodite svih svojih strahova. Pomoći će vam da razumete kako sistem u porodilištu funkcioniše. Osnažiće/omogućiti vam informacije koje vam mogu zatrebati. I to jednostavno ima ogroman i moćan uticaj na ishod porođaja. Porođaj će biti prijatniji. Mame se mnogo brže oporavljaju nakon porođaja. Bebe dolaze u mirnu i opuštenu atmosferu. To okruženje zaista pomaže bebama da se brzo prilagode i lako se povežu sa svojim roditeljima. Hipnoporođaj ima nižu stopu lekova i medicinske intervencije. Partneri za porođaj su ključni za porođaj, a tokom trudnoće, igranje ove aktivne uloge je stvarno zajedničko iskustvo.

Hipnoporođaj

Pošto je porođaj za mamu prijatniji, nežniji i bez lekova, to je nežnije i prirodnije iskustvo za bebu. Roditi se na ovaj način znači započeti život na najbolji mogući način koji može uticati na vašu bebu do kraja njenog života.

avatar
Babica, instruktorka joge za trudnice i hipnoporođajni edukator

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...