Puerperijum ili babinje – Prvih 40 dana posle porođaja

Puerperijum ili babinje

Sadržaj

Dobro došla u puerperijum ili babinje – prvih 40 dana nakon porođaja. Tokom perioda babinja se dešavaju brojne promene u telu žene.

Puerperijum ili babinje

Mesecima se pripremamo za najbitniji dan u životu – porođaj. Prikupljamo snagu, hrabrost, a onda shvatimo da on prođe u sekundi, i da je beba stigla. Postala si mama, dobila si novu najlepšu ulogu u životu. Jedva čekaš da izađeš iz Bolnice i odeš kući sa svojom bebom. Međutim , onda vrtoglavom brzinom shvataš da se sve vrti u krug, okupaj, presvuci, nahrani bebu i ponovo sve isto. Rana počinje da boli, mleko da nadolazi, dojke su teške i tvrde, a beba traži samo tebe.

Puerperijum ili babinje

Puerperijum ili babinje i brojne promene u telu žene

  • Materica se polako vraća u prvobitnu veličinu i položaj
  • Pojavljuju se lohije – krvavo-sluzavi iscedak
  • Rana od carskog reza/epiziotomije polako zarasta
  • Upostavljanje laktacije – stvaranje mleka
  • Promena raspoloženja

Vraćanje materice u prvobitnu veličinu i položaj i lohije

Vraćanje materice podrazumeva da se ona pod dejstvom hormona u prvim danima nakon porođaja smanjuje i vraća u prvobitan položaj. Ovo ćete najbolje osetiti nakon podoja, kada materica pod dejstvom hormona pocinje da se kontrahuje a krv da izlazi napolje u vidu lohija.

Zato je moj savet svakoj porodilji da nakon podoja prošeta bar 10-15 minuta. Materica se sa 1000 grama koliko je teška neposredno nakon porođaja za 6 nedelja vraća na njenu uobičajenu težinu od 70-90 grama. Grlić materice, koji je na porodjaju bio potpuno izravnat i proširen da bi se beba rodila, se u prva dva-tri dana vraća u svoj prvobitni položaj.

Puerperijum ili babinje

Lohije – Vaginalno krvarenje može trajati i do 6 nedelja nakon porodjaja. Prvih nekoliko dana krv je svetlo crvene boje i liči na menstrualno krvarenje. Trećeg – četvrtog dana krv postaje svetlo ružičasta i vodenasta. Nakon desetak dana lohije će postati žućkaste boje. Ukoliko osetite neprijatan miris lohija, jezu, drhtavicu ili temperaturu javite se svom ginekologu.

Zarastanje rane od epiziotomije ili carskog reza

Epiziotomija – rana od porođaja može da Vas zateže i boli. Raspitajte se kojim koncima je ušivena rana i da li će oni sami ispasti ili je neophodno da se javite radi skidanja istih. Uobičajeno je da se konci skinu 10- 15 dan od porodjaja, a ukoliko Vas zatežu a rana je lepo zarasla mogu se skinuti i ranije.

Moj savet je da se nakon svakog toaleta, porodilja opere gelom za intimnu higijenu i vodom i naprska neki antiseptik. Većina žena se plaši pomisli da bi rana mogla da popuca po šavovima nakon prve stolice. Savet je piti dovoljno tečnosti i jesti hranu bogatu vlaknima, kako bi stolica bila što mekša.

Konac od carskog reza se obično skida 10 dan od porođaja u dogovoru sa operatorom. Ukoliko na mestu rane (bilo od carskog reza ili epiziotomije) osetite crvenilo, otok, popuštanje konaca sa otvaranjem rane, javite se odmah svom ginekologu.

ŠTA JESTI POSLE CARSKOG REZA PROČITAJTE OVDE

Puerperijum ili babinje

Upostavljanje laktacije

Laktacija- uspostavljanje dojenja se dešava u zavisnosti od načina porođaja. Ukoliko se žena porodila prirodnim putem laktacija se vrlo brzo uspostavlja i nastaje Kolostrum. Kolostrum ili prvo mleko je žućkasta tečnost koja je najbogatija hranljivim materijama koje su bebi i najpotrebnije u prvim danima.

Obično oko trećeg dana od porođaja osetićete da mleko nadolazi, grudi će biti veće i teže, a mleko će dobiti svoju uobičajenu boju i gustinu. Ukoliko uspostavite pravilan ritam dojenja, mleko će samo nadolaziti. Ovde obradite pažnju na dojke, savet je da bebi ponudite u toku jednog podoja, obe dojke po 15 minuta. Važno je naglasiti da sledeći podoj počinjete nuđenjem dojke sa kojom ste završili prethodni podoj. Nakon podoja ispraznite dojke do kraja, a pre svakog podoja blago izmasirajte dojke. Ukoliko primetite da su dojke tvrde, crvene i bolne javite se odmah svom ginekologu.

ISHRANA POSLE POROĐAJA PROČITAJTE OVDE

Puerperijum ili babinje

Promena raspoloženja u periodu babinja

Sasvim je normalno da osećate promene raspoloženja nakon porođaja, jer se nalazite u sasvim novoj životnoj ulozi. Briga o novorođenčetu nije ni malo laka, a uz nedostatak sna i sve propratne pojave koje se dešavaju u organizmu žene, veoma je česta pojava anksioznosti i depresije. Zato je od neizmerne važnosti da imate pomoć i podršku partnera. Ukoliko se ovo osećanje nastavi i nekoliko nedelja nakon porođaja savet je da potražite stručnu pomoć.

avatar
Završila je školu perinatološkog ultrazvuka, nacionalnu školu za patologiju grlića, vagine, vulve i kolposkopiju kao i školu ginekološke citologije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...