Izvijanje bebe od prvog dana, fizioterapeut skreće pažnju!

Izvijanje bebe

Sadržaj

Izvijanje bebe od prvog dana treba sprečiti. Fizioterapeut skreće pažnju na učestalost izvijanja kod zdravorođenih beba. Krenućemo da posmatramo postupanje mame sa bebom (i tate i ostalih). Ali u ovom slučaju skrećem pažnju na mame. Zbog položaja za dojenje i prebacivanje bebe s dojke na dojku. Ili zbog nameštanja bebe da lepo uhvati da sisa.

Izvijanje bebe od prvog dana – Zašto se bebina leđa izvijaju

Ako se pitate zašto se bebina leđa izvijaju, razmislite o ovome. Često ćemo videti da je mamina ruka baš ispod bebinog vrata, drži glavicu čvsto. Pri čemu glava pada malo unazad, i beba izgleda kao da se izvija, iako je mama drži. Bilo da je to dok doji bebu ili je samo nosi u naručju po sobi. Pa se mamin lakat opustio, a bebina glava prati i izvija se unazad.

Da li mislite da to može da bude jedan od uzroka da će se beba izvijati? Zašto da? Zato što je to položaj koji je bebi poznat, to je iskustvo koje je već imala. Osećaj oslonca koji će tražiti, i zato će ići unazad sve dok ne nađe u šta da se zadrži.

Izvijanje bebe

Šta ako se ovo postupanje ponavlja više puta dnevno? A ponavljaće se svaki put kad stavite bebu da sisa. Pa je zatim pomerite na drugu dojku. Pa je podignete da podrigne, a vaša ruka uvek ispod bebine glave i čvrsto drži… Pogodite šta će se desiti? Beba će početi i kad nije u vašim rukama to da radi.

Beba izvija leđa – Šta se radi pogrešno?

Zatim, ako se bebi stavlja široki povoj, pa on čvrsto drži bebine noge u jednom položaju. Novorođenče i beba do 6 meseci spava (DOK SAMA NE POČNE DA MENJA POLOŽAJE) isključivo na leđima. ne kupujte pozicionere za krevetac (urolane jastuke) i ne motajte peškir kao pozicioner. Pri tome nepravilnim korišćenjem pozicionera činite duplu štetu. Veću mogućnost SIDSA i mogućnost izvijanja leđa bebe.

A onda, ne mogu da ne spomenem – podizanje bebe i mamine ruke ispod miške. I beba koja upada u taj položaj, a mama pridržava glavu svojim prstima. Bebina glava koja sve više teži da se nađe u maminim rukama, i traži to, izvijanjem.

Jer, bebama je potreban naš dodir. Potrebno je da se osete sigurno u našem zagrljaju. Tu gde im pružamo oslonac, one će ga još više tražiti. I zato – vodite računa o tome kako podižete bebu, kako je nosite i spuštate, jer je važno! Tako beba stiče svest o svom telu, o svojim pokretima, formira šeme-obrasce za ceo život.

Pa, hajde onda da bar budu ispravne. Da ne moramo posle da popravljamo.

BEZBEDNO PODIZANJE NOŠENJE I SPUŠTANJE BEBE PROČITAJTE OVDE

Beba je zdrava a izvija se

Beba je zdrava a izvija se

Kada mame, posle nekog vremena primete da se ovo dešava, da se beba izvija dok spava, a beba se rodila zdrava i iz porodilišta izašla bez ikakvih propratnih dijagnoza, onda je to situacija koja je nastala usled nepravilnog postupanja sa bebom. Stečeno.

I jako je teško da se posle suočite sa saznanjem da, zbog nepravilnog postupanja, beba sada ima problem. A vi, niste znali da ovako može da naškodi ili niste uopšte bili svesni kako to utiče na bebu. A još više niste znali kako, jer vas to niko nije naučio.

Šta će pomoći da se beba više ne izvija?

Ovde je trenutak da vam kažem dobru vest: Ako se beba izvija usled vašeg nepravilnog postupanja sa njom, onog trenutka kada vi krenete da menjate način kako to radite, beba će takođe početi da menja svoje kretanje, da prestane da se izvija. Tako da, čak iako ste vi doveli do problema, vi ste i rešenje. I onda se to rešava tako što ćete naučiti pravilne načine kako da podižete, nosite, spuštate bebu, da ona bude sigurna u vašem naručju. A da to joj to ne smeta i ne uzrokuje dodatne probleme.

Beba je zdrava a izvija se

Zato je važno da se još tokom trudnoće informišete o ovoj temi. Kako se pripremate za porođaj ili slušate predavanja o dojenju, tako je važno i da naučite osnovne principe pravilnog postupanja sa bebom u svakodnevnim aktivnostima.

Iako u prvom trenutku izgleda teško, zato što je drugačije od onog na šta ste navikli i kako svakodnevno viđate da se postupa sa bebom, pravilno postupanje je u stvari siguran način i za vas i za bebu.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...