Još 2 mamine preterane brige o kojima se ne priča

Preterane brige o kojima se ne priča

Sadržaj

Šta su još 2 mamine preterane brige? O prve dve brige smo pričali u prethodnom članku. U ovu grupu briga spadaju sve brige vezane za prošlost koje počinju sa „Da sam barem…“ ili za budućnost „Šta ako…“

O 1. i 2. maminoj preteranoj brizi  PROČITAJTE OVDE

Preterane brige o kojima se ne priča

Postoje mnoge brige koje, srećom, ne muče sve mame. Ako se ne pronalazite u njima, divno. Ovo je tekst za one druge mame, koje se ponekad muče sa brigama o kojima se ne priča baš često.

Preterane brige o kojima se ne priča

Briga broj 3: Moram dati sve od sebe

Neke majke brinu da li su dale sve od sebe da beba bude dobro. Brinu ako hrana nije bila organska, ako pedijatar nije bio najbolji u gradu. Brinu ako je nisu odveli na još jedan dodatni pregled specijaliste. Te mame iskreno strahuju da ne rade dovoljno, iako se već na prvi pogled vidi da daju od sebe i više nego što bi trebalo. Kao da imaju neke prethodne grehe za koje treba da se iskupe svojoj bebi. Kao da veruju da je njihova beba od starta u nekoj goroj poziciji od drugih beba. Pa moraju da joj pruže bolju negu nego što je to potrebno drugim bebama.

A bebe su ljudi sa imunitetom, i kožom. Bebe su malene, ali nisu slabe i nezaštićene. Jer da jesu, da nemaju svoj imunitet, ne bi mogle biti puštene kući iz porodilišta. Sve zdravorazumne mere opreza koje treba da znate već zasigurno znate. Nijedna mama nije odrastala na drugoj planeti. Pa da ne zna da se bebi ne smeju davati tvrde bombone i da se ne sme ostavljati sama u kadi punoj vode. A i da jeste odrastala na drugoj planeti i da zaista nije znala za to, ima svoju intuiciju koja će je na tako nešto sigurno upozoriti. Dakle, sigurno će svaka mama znati da izbegne ozbiljne greške. A ostale greške, one manje ozbiljne, su deo odrastanja. Bebi smo dali previše neke hrane, pa ju je bolela tiba. Izašla joj je alergija na neku namirnicu ili materijal. Saznali smo od pedijatra na kontrolnom pregledu da smo nešto sve vreme radili pogrešno. To nisu razlozi da osećamo krivicu, nego radost što smo saznali nešto novo i što smo postali veštija mama. Sad imamo mudrost koju možemo da podelimo sa drugim mamama.

Preterane brige o kojima se ne priča

Mnogo je važno da pravimo greške. Ne mislim na svesne, namerne greške, nego na one iz neznanja, koje nam pomognu da saznamo. Kada saznamo da smo nešto pogrešno radili sve vreme, mi na trenutak osetimo strah i stid i možda ljutnju na sebe. Ta osećanja nam pomognu da naučimo i dobro zapamtimo lekciju. I nakon što smo naučili lekciju, idemo dalje. Iz grešaka se uči. I kasnije u životu deteta, mnogo je važno da dobro nosimo svoje greške koje pravimo kao roditelji. Da umemo da se izvinimo, da pokažemo detetu kako se uči. Kada bi mama bila savršena, ona ne bi umela da nauči dete šta da radi sa svojim greškama. Savršena mama bi propustila toliko prilika da se kroz izvinjenje i opraštanje zbliži sa detetom. Savršena mama zapravo uopšte ne bi bila savršena za dete.

Briga broj 4: Trebalo bi da sam srećna

Mama je, recimo, godinama čekala bebu. Nije dugo mogla da ostane trudna i nakon mnogih pokušaja vantelesne, dobila je bebu. Očekivala je da će sa bebom doći dani nepomućene sreće i zahvalnosti. A onda su došli dani kada je umorna, ljutita, razdražljiva, tužna. Ona oseća da je nezahvalna na sreći koju je dobila i pita se da li je na neki način možda i ne zaslužuje.

Važno je da shvatimo da je želja da budemo neprestano srećni nerealna. Naše raspoloženje se menja tokom dana i zavisi od mnogih faktora na koje i nemamo uticaj. Ako smo nenaspavani, veća je verovatnoća da ćemo biti tužni i razdražljivi. Možda ste primetili da vam je i inače uveče zadovoljstvo životom niže, a procena budućnosti sumornija. A da ujutru sve izgleda ostvarivo i sve ima mnogo više smisla.

Naravno, mnogo toga dobrog možemo da uradimo menjajući svoj način razmišljanja. Uzeti jednu svesku i u nju pisati sve lepo što nam padne na pamet. Svaki kompliment koji dobijemo, a koji nam se dopao. Svaku rečenicu koju smo čuli ili pročitali, a koja nas je podigla. Svaki plan za budućnost kojem se radujemo. Raduje vas pomisao da šnicle koje ćete peći za večeru? Ili vikend koji planirate da provedete na nekom lepom mestu? U svesku! I tu svesku imajte uvek pri ruci, da je prelistate kada vam zafali zahvalnosti i radosti. Kada smo tužni, deo mozga (ili srca, po nekim zanimljivim istraživanjima) gde čuvamo srećne misli nam je teže dostupan. Jednostavno, ne možemo ni da se setimo onog komplimenta za koji smo bili sigurni da ga nikada dok smo živi nećemo zaboraviti. Ni na pamet nam ne padne. Zato služi sveščica, da nas podseti da je život lep.

Preterane brige o kojima se ne priča

Nerealno je da od sebe očekujemo da osećamo jednaku zahvalnost za nešto što smo mnogo želeli, kao s početka. U životu tako ne ide. Nego se popnemo za stepenik više, podignemo kvalitet svog života, a onda nam to postane normalno. I treba da bude normalno. I da se napravi prostor za neke nove želje. To ne znači da ne treba da se potrudimo da negujemo zahvalnost. Treba, naravno. Ali ne treba sebe da krivim što i dalje nosimo sve ljudske slabosti sa sobom. Ne može drugačije da se živi, već samo tako.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...