Kada su mame i trudnice tužne i neraspoložene za praznike

Tužne i neraspoložene za praznike

Tužne i neraspoložene za praznike? Da, događa se. Ako prolazimo kroz težak period u životu, verovatno ćemo se tokom novogodišnjih praznika osećati loše. Tuga, depresija, strahovi, ljutnja ne znaju da za Novu Godinu treba da budemo srećni.

Kada smo tužne i neraspoložene za praznike

Šarene svetiljke, skvičava muzika sa kineskih novogodišnjih ukrasa, petarde, vatromet, isforsirani entuzijazam voditeljki sa TV-a, neuverljivi široki osmesi, površna i nametljiva ljubljenja, grljenja i čestitanja, bezlične SMS poruke poslate jednim klikom svima iz imenika i slično, a vi ste možda željni iskrenih čestitki i pravih zagrljaja i razgovora, ili vam je samo potrebno da budete sami i da budete tužni.

Tužne i neraspoložene za praznike

Ljudi oko vas ne moraju da uzvikuju „Ali Nova Godina je, oraspoloži se!“ da biste osetili da je to ono što od vas očekuju. I vi sami možete osetiti krivicu što ne delite njihov entuzijazam. Možda verujete da svojom tugom pomalo kvarite njihovo dobro raspoloženje. Možda biste voleli da ne odete na neku proslavu ili da ne primite neke goste, pa se osećate krivima zbog toga.

Bićemo ono što jesmo

Ipak, izvesnije je da nisu u pravu oni koji očekuju da budemo raspoloženi za praznike. Tuga i depresija ne znaju da je Nova Godina. Nije tugu briga za to. Ono što nam, nenamerno, poručuju oni koji očekuju da se nasmešimo kada smo tužni je da ta naša tuga nije stvarna. Da je ona nešto što smo mi izmislili pa sebi dozvolili i da smo to uradili baš sada, kada treba da budemo srećni (zbog njih ako ništa drugo, da im ne kvarimo). Nije kao da mi znamo kako da tuga prestane, pa biramo da to ne uradimo.

Tužne i neraspoložene za praznike

Ako ste tužni, nervozni, napeti ili prosto neraspoloženi, verovatno postoji razlog za to. Ponekad je tuga površna i zaista može da prođe ako se malo oraspoložimo, prošetamo, zainteresujemo za svet i ljude oko sebe. Ali nekad je tuga dublja od toga. Tada je važno da pričuvamo sebe, da sebi damo malo više pažnje. Da budemo dobri prema sebi. Osećanje krivice što smo tužni, odlazak negde gde nam se ne ide, spremanje gomile jela onda kada nam svaki pokret, pa i samo ustajanje iz kreveta, predstavlja mučenje – svakako ne spada u brigu o sebi.

Kao što naše telo zna da se oporavi onda kada je povređeno, čak i da mi ništa ne radimo po tom pitanju, isto tako znamo da izađemo na kraj i sa tugom, ako je ne guramo pod tepih i ne ignorišemo. Tuga nije sramota, niti slabost, a zna da se okrene protiv nas ako je ne uvažimo. Tuga nekad dođe kao talas i prođe sama od sebe i nikad ne saznamo zašto je dolazila. A nekad želi nešto da nam poruči, da nešto ne valja, i tada treba da je saslušamo.

Nemoramo biti lažno veseli

Zato ne morate, i ne treba, da budete lažno veseli za praznike ili dečije rođendane, ako vam nije do toga. Ne treba da terate sebe da pravite gomile hrane i kupujete gomile poklona, onda kada vam sve to predstavlja ogroman teret i traži energiju koju nemate. Ništa nikome neće faliti ako to ne dobiju. Ne morate odgovarati na poruke, pozive, zagrljaje koje ne želite. Ne morate zvati, pozivati i primati goste za vreme praznika. Ne morate izmišljati zašto niste raspoloženi onako kako drugi očekuju da budete. Mnogo je bolje da budete sa njima onda kada zaista budete raspoloženi za to. Prijateljstva i ljubavi se produbljuju iskrenim, a ne isforsiranim, nametnutim susretima.

Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
festival kreativnih mama
Festival kreativnih mama nudi 4 različita sadržaja
U susret Uskrsu u danima pred praznike, portal Trudnoća i zdravlje uz partnerstvo Blic Žene, organizuje festival kreativnih mama. Festival se održava 02. Aprila (nedelja), od 10 do 18 časova. U poznatom prostoru  Dorćol Platza, ulaz je slobodan i roditelji kao i budući roditelji, su dobrodošli. Povedite mališane jer smo…