Da Se Osećamo Bolje u Trudnoći

šta nam pomaže da se osećamo bolje u trudnoći

Ono što odmah pomaže da se osećamo bolje je biranje odeće za koju znamo da ćemo se gotovo sigurno osećati dobro u njoj. Šta još pomaže?

Kako da se osećamo što bolje u trudnoći?

Da bismo povećali samopouzdanje, ne treba da se još više bavimo svojim izgledom, već da dopustimo svojim željama i interesovanjima da dođu do izražaja. Najlakši način da skrenemo pažnju sa svog tela je da obučemo nešto udobno u čemu se osećamo sasvim dobro, dovoljno dobro da naš mozak može da se bavi drugim stvarima. Ako su to farmerice ili trenerica u kojima uvek sebi izgledamo ok, onda je to ono što treba da obučemo. I da nosimo svaki dan. Ako se brinete da ćete uvek izgledati isto, različiti detalji kao što su marame ili majice mogu da naprave osvežavajuću promenu.

Kada gubimo samopouzdanje?

Zapamtite da samopouzdanje gubimo onda kada se preterano koncentrišemo na svoj izgled i vratićemo ga jedino tako što ćemo početi da razišljamo i obraćao pažnju na druge stvari oko nas. A sa novom bebom u svom životu imamo mnogo zanimljivijih i lepših dešavanja oko nas od gledanja svoga tela u ogledalu.

Da Se Osećamo Bolje u Trudnoći

Kako da se povežemo sa svojim telom?

Na duže staze, da bismo se povezale sa svojim telom bolje, potrebni su nam bolji uzori. Naše mame, svekrve i komšinice verovatno imaju najbolju nameru kada nam daju savete kako da što pre skinemo „višak“ kilograma ili kako da se zategnemo. One žele da budemo srećne i zadovoljne i ne znaju za bolje od toga. S druge strane, reklame sa TV-a i časopisa nemaju baš tako dobre namere kada nam isto to poručuju. Na reklamama će se prikazivati mršave i zategnute mlade mame kao srećne i zadovoljne.

Reklame nisu realne?

Svaka reklama za kozmetički proizvod ima u sebi ugrađenu poruku koja nam povređuje samopouzdanje. Oni koji prave reklame znaju da ne možeš lako prodati proizvod ženi koja je zadovoljna kako izgleda.

Ali bez obzira na to koja motivacija stoji iza toga, poruka je ista: možeš da budeš zadovoljna i da se opustiš tek kad promeniš izgled. Mnoge žene nikada nisu dobile poruku da mogu da se opuste, da budu lepe, seksi, voljene, zanimljive, zabavne upravo takve kakve su sada. Da ništa na svom telu ne moraju menjati. Da ih njihovi prijatelji i partner beskrajno vole i ne vide ni trunku od onoga što one misle da su njihove mane.

Potrebni su nam zdraviji uzori?

Vaše mame i bake su sigurno divni uzori po mnogim pitanjima i vaš vredan resurs, ali po pitanju fizičkog izgleda moguće je da vam treba neko ko je više po vašoj meri.Da li znate neku ženu koja vam se dopada, a koja ima na svom telu isto ono što vi smatrate svojom manom, ali koja sebe prihvata u potpunosti i zrači zdravim samopouzdanjem? To može da bude žena koju lično poznajete, draga rođaka, prijateljica, a može da bude i neka žena koju ste videli na filmu, u seriji ili glavna junakinja neke knjige koju volite. Ako ne možete da se setite nijedne žene koja je upravo ono što vi želite da budete, možete je izmaštati. Zamislite kako bi izgledala i ponašala se ta žena. Kakve bi vam ona savete davala? Kako bi se ona ponašala i osećala na vašem mestu?

„Kafa sa najdražom pretkinjom“

Sa mojim klijentkinjama često radim vežbu koju sam nazvala „Kafa sa najdražom pretkinjom“, gde moja klijentkinja zamišlja sve ono što joj je oduvek nedostajalo, sve ohrabrujuće i podsticajne poruke i modele ponašanja u liku svoje zamišljene pretkinje. Ukoliko ima fotografije neke stvarne žene iz svoje porodice, može da ih iskoristi u cilju stvaranja mentalne slike te osobe, ali sve druge osobine joj pripisuje sama klijentkinja. Kada je zamislila kako pretkinja izgleda i kakve poruke o sebi su joj potrebne od nje, tada je podstičem da svakodnevno odvoji dvadesetak minuta (ili više ako želi) da sa svojom najdražom pretkinjom u svojoj mašti popije kafu i razgovara o temi koja je brine. Da čuje šta njena pretkinja (odnosno zdravi, samopouzdani deo njene sopstvene ličnosti) želi da ona zna.

Ulazna vrata ka zdravom delu sebe

Svi mi, koliko god da se ponekad osećamo loše ili da ne verujemo u sebe, imamo i dalje jedan zdrav, neoštećen deo svoje ličnosti koji želi da mi budemo dobro. „Najdraža pretkinja“ su samo jedna od mnogobrojnih ulaznih vrata ka tom zdravom delu sebe.

Fizička aktivnost nam baš pomaže?

Sa svojim telom se na duže staze možemo povezati i kroz fizičku aktivnost. Kako postajemo fizički spretniji i jači, tako više uviđamo da naše telo nije samo njegov izgled i postajemo bliži onom doživljaju svog tela koji smo imale kao male. Joga je jedan od najboljih izbora jer je suština joge u doživljaju svog tela „iznutra“, odnosno u ovladavanju svojim telom, ne toliko u postizanju mišića. Joga nas uči disanju, što je jedan od najboljih načina da ojačamo doživljaj povezanosti sa telom. Ples je takođe odličan način da se povežemo sa svojim telom i da istovremeno probudimo životnu radost u sebi.

Volimo se baš takve kakve smo!

Da bismo vratili samopouzdanje u svoje telo, ma koji da je razlog njegovog gubitka, neophodno je da MANJE, a ne više razmišljamo o svom izgledu. I da ga volimo baš tako kakvo je sada!

Lepa odeća, šminkanje, sve su to lepi svakodnevni ženski rituali koji nam daju snagu. Ali kada prestanu da budu zadovoljstvo i počnu da budu izvor stresa, to je znak da je vreme da sagledamo stvari iz zdravije perspektive i damo priliku drugim delovima svoje ličnosti i drugim svojim razmišljanjima da dođu do izražaja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
28 Nedelja trudnoće
28 Nedelja trudnoće – Beba može da sanja?
28 Nedelja trudnoće je poslednja, četvrta nedelja sedmog lunarnog meseca trudnoće.Kako se razvija beba u 28 nedelja trudnoće?Vaša beba je dugačka 37,5-38 centimetara i teška oko 1 kilogram.Beba ima još jedan, vrlo važan reflex više u svom svakodnevnom životu a to je treptanje, pored disanja, sisanja, štucanja i nakašljavanja. Isto…
26 Nedelja trudnoće
26 Nedelja trudnoće – Beba otvara oči
26 nedelja trudnoće je sedmi lunarni mesec trudnoće –  druga nedelja .Kako se razvija beba u 26 nedelja trudnoće?Plod je dugačak 35 centimetara i težak od 750-800 grama, poredi se sa veličinom tikvice.Beba aktivno udiše i izdiše plodovu vodu, razvija pluća i vežba disanje za period kada se rodi. Nastavlja…
25 Nedelja trudnoće
25 Nedelja trudnoće – Prava ste trudnica!
25 Nedelja trudnoće, počeo je sedmi lunarni mesec trudnoće (prva nedelja). Drugi trimestar trudnoće se uskoro završava, prava ste trudnica (vaš stomak je vrlo uočljiv).Kako se razvija beba u 25 nedelja trudnoće?Plod je dugačak 34-35 centimetara i težak 650-700 grama.Sada se usled razvoja centralnog nervnog sistema kod ploda formira sklonost…