Šta nam pomaže da se osećamo bolje

Šta nam pomaže da se osećamo bolje

Sadržaj

Šta nam pomaže da se osećamo bolje? Ono što odmah pomaže da se osećamo bolje je biranje odeće za koju znamo da ćemo se gotovo sigurno osećati dobro u njoj.

Šta još pomaže?

Šta nam pomaže da se osećamo bolje

Da bismo povećali samopouzdanje, ne treba da se još više bavimo svojim izgledom. Treba da dopustimo svojim željama i interesovanjima da dođu do izražaja. Najlakši način da skrenemo pažnju sa svog tela je da obučemo nešto udobno. Nešto u čemu se osećamo sasvim dobro, dovoljno dobro da naš mozak može da se bavi drugim stvarima. Ako su to farmerice ili trenerica u kojima uvek sebi izgledamo ok, onda je to ono što treba da obučemo. I da nosimo svaki dan. Ako se brinete da ćete uvek izgledati isto, različiti detalji kao što su marame ili majice mogu da naprave osvežavajuću promenu.

Kada gubimo samopouzdanje?

Zapamtite da samopouzdanje gubimo onda kada se preterano koncentrišemo na svoj izgled. Ivratićemo ga jedino tako što ćemo početi da razišljamo i obraćao pažnju na druge stvari oko nas. A sa novom bebom u svom životu imamo mnogo zanimljivijih i lepših dešavanja oko nas od gledanja svoga tela u ogledalu.

Šta nam pomaže da se osećamo bolje

Kako da se povežemo sa svojim telom?

Na duže staze, da bismo se povezale sa svojim telom bolje, potrebni su nam bolji uzori. Naše mame, svekrve i komšinice verovatno imaju najbolju nameru kada nam daju savete.  Kako da što pre skinemo „višak“ kilograma ili kako da se zategnemo…  One žele da budemo srećne i zadovoljne i ne znaju za bolje od toga. S druge strane, reklame sa TV-a i časopisa nemaju baš tako dobre namere kada nam isto to poručuju. Na reklamama će se prikazivati mršave i zategnute mlade mame kao srećne i zadovoljne.

Reklame nisu realne?

Svaka reklama za kozmetički proizvod ima u sebi ugrađenu poruku koja nam povređuje samopouzdanje. Oni koji prave reklame znaju da ne možeš lako prodati proizvod ženi koja je zadovoljna kako izgleda.

Ali bez obzira na to koja motivacija stoji iza toga, poruka je ista: možeš da budeš zadovoljna i da se opustiš tek kad promeniš izgled. Mnoge žene nikada nisu dobile poruku da mogu da se opuste, da budu lepe, seksi, voljene, zanimljive, zabavne upravo takve kakve su sada. Da ništa na svom telu ne moraju menjati. Da ih njihovi prijatelji i partner beskrajno vole. I ne vide ni trunku od onoga što one misle da su njihove mane.

Šta nam pomaže da se osećamo bolje

Potrebni su nam zdraviji uzori?

Vaše mame i bake su sigurno divni uzori po mnogim pitanjima i vaš vredan resurs. Ali po pitanju fizičkog izgleda moguće je da vam treba neko ko je više po vašoj meri. Da li znate neku ženu koja vam se dopada, a koja ima na svom telu isto ono što vi smatrate svojom manom. Ali koja sebe prihvata u potpunosti i zrači zdravim samopouzdanjem? To može da bude žena koju lično poznajete, draga rođaka, prijateljica, a može da bude i neka žena koju ste videli na filmu, u seriji ili glavna junakinja neke knjige koju volite. Ako ne možete da se setite nijedne žene koja je upravo ono što vi želite da budete, možete je izmaštati. Zamislite kako bi izgledala i ponašala se ta žena. Kakve bi vam ona savete davala? Kako bi se ona ponašala i osećala na vašem mestu?

Šta nam pomaže da se osećamo bolje

„Kafa sa najdražom pretkinjom“

Sa mojim klijentkinjama često radim vežbu koju sam nazvala „Kafa sa najdražom pretkinjom“. Tu moja klijentkinja zamišlja sve ono što joj je oduvek nedostajalo. Sve ohrabrujuće i podsticajne poruke i modele ponašanja u liku svoje zamišljene pretkinje. Ukoliko ima fotografije neke stvarne žene iz svoje porodice, može da ih iskoristi u cilju stvaranja mentalne slike te osobe. Ali sve druge osobine joj pripisuje sama klijentkinja. Prvo je zamislila kako pretkinja izgleda i kakve poruke o sebi su joj potrebne od nje. Tada je podstičem da svakodnevno odvoji dvadesetak minuta (ili više ako želi) da sa svojom najdražom pretkinjom u svojoj mašti popije kafu i razgovara. Baš  o temi koja je brine. Da čuje šta njena pretkinja (odnosno zdravi, samopouzdani deo njene sopstvene ličnosti) želi da ona zna.

Šta nam pomaže da se osećamo bolje

Ulazna vrata ka zdravom delu sebe

Svi mi, koliko god da se ponekad osećamo loše ili da ne verujemo u sebe, imamo i dalje jedan zdrav, neoštećen deo svoje ličnosti koji želi da mi budemo dobro. „Najdraža pretkinja“ su samo jedna od mnogobrojnih ulaznih vrata ka tom zdravom delu sebe.

Fizička aktivnost nam baš pomaže?

Sa svojim telom se na duže staze možemo povezati i kroz fizičku aktivnost. Kako postajemo fizički spretniji i jači, tako više uviđamo da naše telo nije samo njegov izgled. I postajemo bliži onom doživljaju svog tela koji smo imale kao male. Joga je jedan od najboljih izbora jer je suština joge u doživljaju svog tela „iznutra“. Odnosno u ovladavanju svojim telom, ne toliko u postizanju mišića. Joga nas uči disanju. To je jedan od najboljih načina da ojačamo doživljaj povezanosti sa telom. Ples je takođe odličan način da se povežemo sa svojim telom i da istovremeno probudimo životnu radost u sebi.

Šta nam pomaže da se osećamo bolje

Volimo se baš takve kakve smo!

Da bismo vratili samopouzdanje u svoje telo, neophodno je da MANJE, a ne više razmišljamo o svom izgledu. I da ga volimo baš tako kakvo je sada! Lepa odeća, šminkanje, sve su to lepi svakodnevni ženski rituali koji nam daju snagu. Ali kada prestanu da budu zadovoljstvo i počnu da budu izvor stresa? To je znak da je vreme da sagledamo stvari iz zdravije perspektive. I damo priliku drugim delovima svoje ličnosti i drugim svojim razmišljanjima da dođu do izražaja.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...