Fizički Izgled Posle Trudnoće

Kako do samopouzdanja

Mnoge mame, kada se porode i fizički izgled im se promeni, sebi stvore neku preuveličanu sliku o tome koliko ta promena negativno utiče na njihovu lepotu. 

Mame tada postanu (kada im ono malo slobodnog vremena pored bebe uopšte dozvoli) opterećene razmišljanjem o tim, navodno krupnim, novim estetskim nedostacima.

Ipak, sa samopouzdanjem stvari stoje malo drugačije. Bez obzira na to da li se njen fizički izgled promenio tokom trudnoće ili je ostao gotovo isti, većina žena ipak ima nepromenjenu količinu zadovoljstva svojim izgledom kao i pre porođaja. Ukoliko je mama nezadovoljna svojim izgledom nakon porođaja, to se verovatno nije tek tada dogodilo. Ako zaista iskreno porazmisli, je li zaista bila spokojna u svom telu pre trudnoće? Jer ako je mama nezadovoljna svojim telom nakon porođaja, velika je verovatnoća da ni ranije, dok je bila mršavija, nije bila zadovoljna sobom.

Za sreću je relativno?

Naša lepota, onako kako bi je neki strogi posmatrač procenio, i naše samopouzdanje i zadovoljstvo svojim izgledom često nemaju jedno sa drugim mnogo veze. Ne možemo ništa znati o samopouzdanju neke izuzetno lepe žene jer ona može da bude veoma nezadovoljna svojim izgledom. Isto tako, neka žena koja, u strogom smislu reči nije lepotica, može da bude istinski srećna u svom telu.

fizički izgled, samopouzdanje, trudnoca i zdravlje (1)

Jedan trik – vežba oka!

Postoji jedan naizgled jednostavan trik koji suštinski menja naš odnos prema svetu. Trik je jednostavan za objašnjenje, ali nije jednostavan kada ga je potrebno usvojiti kao trajnu osobinu. Taj trik izgleda ovako: potrebno je da naučimo da sebe (a i svet oko sebe) gledamo kroz objektiv kamere koja želi da fotografiše samo lepe stvari. Kada izađemo na ulicu, možemo odmah uočiti razbacane kese na putu, posečeno drveće, gladne ljude koji sede u uglu i mole za novac, mamu koja viče na dete. U svom stanu možemo uvek opažati samo nedostatke: eno je mrva na podu, zid treba da se okreči, šporet je flekav. A možemo početi da vežbamo svoje oko da opaža lepe stvari. Kada izađemo na ulicu, možemo da vidimo lepe jesenje boje, neku lepo uklopljenu garderobu kod prolaznica, lepo aranžirane izloge… U svom stanu možemo da počnemo da primećujemo sve one predmete koji su nam svakodnevno tu i ne vidimo ih, a koje smo nekad s toliko pažnje i ljubavi birali kada smo ih kupovali.

Isto je i kada sebe gledamo u ogledalu. Zbog čega se dešava da nam je naš izgled sasvim drugačiji, lepši, kada se pogledamo na nekom video snimku gde nas je neko neočekivano snimio? Ili kada uhvatimo svoj odraz neplanirano u staklu nekog izloga? Zbog toga što nas naš izgled tada zatekne nepripremljene.

Šta kada se gledamo u ogledalu?

Kada se pogledamo u ogledalu, mi se već unapred naoružamo kritikama, predrasudama i iskrivljenom slikom o sebi. Ogledala su, na neki način, prodala dušu jer nam ne govore realnu sliku koju drugi ljudi vide kada nas pogledaju. Zbog toga je važno da to menjamo. Za početak, možete se gledati u ogledalu što manje, samo da nanesete karmin ili da proverite je li nešto od hrane ostalo između dva prednja zuba. Dakle, samo za praktične stvari, a ne za procenu svog izgleda. Potom biste trebali početi da vežbate da sebe gledate očima onog pozitivnog fotoaparata koga sa pomenula. Dakle, šta vam se sve dopada kod sebe? Ako volite svoju kosu, usmerite pažnju na nju, a ne na delove koji vam se ne dopadaju. Ukoliko vam se dopada oblik vaših nogu, nemojte se opterećivati time što niste zadovoljne svojim stomačićem, nego istaknite ono što vam se sviđa. Možda da kupite sebi lepu kratku suknju. Ovo naizgled zvuči banalno, ali setite se koliko lako usmeravamo pažnju na stvari koje ne volimo.

Kako do samopouzdanja (2)

Mi odlučujemo

Od nas zavisi kako ćemo odabrati da gledamo na sebe, a ovaj drugačiji način posmatranja sebe može se uvežbati. Jer šta nam vredi što nas drugi smatraju izuzetno lepima, ako mi verujemo da to nismo? Nećemo uživati u svom izgledu, nećemo verovati komplimentima i nećemo pokupiti trenutke zadovoljstva koje bi ti komplimenti trebali da nam pruže.

 

Samopouzdanje

Ja svakako neću govoriti o dijetama i drugim načinima da se izgube kilogrami jer za to nisam stručnjak. Osim toga, gubljenje kilograma nije suštinski važno za povratak samopouzdanja. Samopouzdanje se gubi kada previše pažnje i razmišljanja usmeravamo na svoj izgled. Recimo da treba da odete na kafu sa prijateljima. Nakon što se kod kuće obučete i sredite, nemojte više razmišljati o tome kako izgledate (osim možda tehničkih detalja – karmin da li je razmazan ili najlon čarapa pocepana). Usmerite umesto toga pažnju na druge ljude. Razmišljajte o njima. Kako možete da im razgovor sa vama učinite prijatnijim? Kako da im ulepšate veče? Šta možete da učinite za sebe da vam bude prijatno tokom razgovora? Na primer, da inicirate razgovor na neku temu koja je vama zanimljiva.

I još neštorazmislite šta je to što verujete da bi vam zadovoljstvo fizičkim izgledom donelo? Kad biste sada odjednom postale srećne kako izgledate – šta bi to promenilo u vašem životu?

Odgovor na pitanje je?

Jer, upravo je odgovor na to pitanje ono što vas sprečava da postanete zadovoljni. Ako verujete da ćete biti odlučniji na poslu, bolji prema prijateljima, biti više motivisani da radite na svojim snovima, jednom kada postanete vitkiji, tada upravo na tim pitanjima treba da radite. Jer, jednim delom sebe vi znate da se, kada smršate, ništa magično neće dogoditi. Verovatno ste već bili u toj situaciji: trudite se da smršate jer verujete da ćete odjednom dobiti neku snagu, pa onda smršate i budete oduševljeni nekoliko nedelja. Zatim, kada shvatite da se ništa suštinski nije promenilo, a oduševljenje je splasnulo, ponovo počnete da jedete. Kada vratite stare kilograme, kažete sebi kako niste umeli da cenite ono što imate, kako niste istrajali itd, i ponovo počnete da verujete da će se nešto veliko promeniti kada smršate. I tako u krug. To je dosta čest obrazac.

Zbogom iluzije!

Ako je to i vaš obrazac razmišljanja, prekinite ga tako što ćete odmah početi da radite na onome što verujete da bi vam mršavost donela.Nema lakih rešenja. A čim vaš um shvati da ste seuhvatili u koštac sa stvarnim problemom, a ne sa iluzijom, i vaše samopouzdanje će početi da raste i vaša slika o sebi da se prolepšava. 

Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…