Fizički izgled posle trudnoće – Kako do samopouzdanja

Fizički izgled posle trudnoće

Sadržaj

Fizički izgled posle trudnoće je tema mnogih novih mama.  Kada se porode i fizički izgled im se promeni, u tom periodu, tvrde mame.  Sebi stvore neku preuveličanu sliku o tome koliko ta promena negativno utiče na njihovu lepotu. Mame tada postanu (kada im ono malo slobodnog vremena pored bebe uopšte dozvoli) opterećene razmišljanjem o tim, navodno krupnim, novim estetskim nedostacima.

Fizički izgled posle trudnoće

Ipak, sa samopouzdanjem stvari stoje malo drugačije. Bez obzira na to da li se njen fizički izgled promenio tokom trudnoće ili je ostao gotovo isti, većina žena ipak ima nepromenjenu količinu zadovoljstva svojim izgledom kao i pre porođaja. Ukoliko je mama nezadovoljna svojim izgledom nakon porođaja, to se verovatno nije tek tada dogodilo. Ako zaista iskreno porazmisli, je li zaista bila spokojna u svom telu pre trudnoće? Jer ako je mama nezadovoljna svojim telom nakon porođaja, velika je verovatnoća da ni ranije, dok je bila mršavija, nije bila zadovoljna sobom.

Fizički izgled posle trudnoće
U očima svog partnera kao trudnica i majka ste još privlačnije.

Naša lepota, onako kako bi je neki strogi posmatrač procenio, i naše samopouzdanje i zadovoljstvo svojim izgledom često nemaju jedno sa drugim mnogo veze. Ne možemo ništa znati o samopouzdanju neke izuzetno lepe žene jer ona može da bude veoma nezadovoljna svojim izgledom. Isto tako, neka žena koja, u strogom smislu reči nije lepotica, može da bude istinski srećna u svom telu.

Jedan trik – vežba oka!

Postoji jedan naizgled jednostavan trik koji suštinski menja naš odnos prema svetu. Trik je jednostavan za objašnjenje, ali nije jednostavan kada ga je potrebno usvojiti kao trajnu osobinu. Taj trik izgleda ovako: potrebno je da naučimo da sebe (a i svet oko sebe) gledamo kroz objektiv kamere koja želi da fotografiše samo lepe stvari. Kada izađemo na ulicu, možemo odmah uočiti razbacane kese na putu, posečeno drveće, gladne ljude koji sede u uglu i mole za novac, mamu koja viče na dete. U svom stanu možemo uvek opažati samo nedostatke: eno je mrva na podu, zid treba da se okreči, šporet je flekav. A možemo početi da vežbamo svoje oko da opaža lepe stvari. Kada izađemo na ulicu, možemo da vidimo lepe jesenje boje, neku lepo uklopljenu garderobu kod prolaznica, lepo aranžirane izloge… U svom stanu možemo da počnemo da primećujemo sve one predmete koji su nam svakodnevno tu i ne vidimo ih, a koje smo nekad s toliko pažnje i ljubavi birali kada smo ih kupovali.

Fizički izgled posle trudnoće

Isto je i kada sebe gledamo u ogledalu. Zbog čega se dešava da nam je naš izgled sasvim drugačiji, lepši, kada se pogledamo na nekom video snimku gde nas je neko neočekivano snimio? Ili kada uhvatimo svoj odraz neplanirano u staklu nekog izloga? Zbog toga što nas naš izgled tada zatekne nepripremljene.

Šta kada se gledamo u ogledalu?

Kada se pogledamo u ogledalu, mi se već unapred naoružamo kritikama, predrasudama i iskrivljenom slikom o sebi. Ogledala su, na neki način, prodala dušu jer nam ne govore realnu sliku koju drugi ljudi vide kada nas pogledaju. Zbog toga je važno da to menjamo. Za početak, možete se gledati u ogledalu što manje, samo da nanesete karmin ili da proverite je li nešto od hrane ostalo između dva prednja zuba. Dakle, samo za praktične stvari, a ne za procenu svog izgleda. Potom biste trebali početi da vežbate da sebe gledate očima onog pozitivnog fotoaparata koga sa pomenula. Dakle, šta vam se sve dopada kod sebe? Ako volite svoju kosu, usmerite pažnju na nju, a ne na delove koji vam se ne dopadaju. Ukoliko vam se dopada oblik vaših nogu, nemojte se opterećivati time što niste zadovoljne svojim stomačićem, nego istaknite ono što vam se sviđa. Možda da kupite sebi lepu kratku suknju. Ovo naizgled zvuči banalno, ali setite se koliko lako usmeravamo pažnju na stvari koje ne volimo.

Fizički izgled posle trudnoće

Mi odlučujemo

Od nas zavisi kako ćemo odabrati da gledamo na sebe, a ovaj drugačiji način posmatranja sebe može se uvežbati. Jer šta nam vredi što nas drugi smatraju izuzetno lepima, ako mi verujemo da to nismo? Nećemo uživati u svom izgledu, nećemo verovati komplimentima i nećemo pokupiti trenutke zadovoljstva koje bi ti komplimenti trebali da nam pruže.

Samopouzdanje

Ja svakako neću govoriti o dijetama i drugim načinima da se izgube kilogrami jer za to nisam stručnjak. Osim toga, gubljenje kilograma nije suštinski važno za povratak samopouzdanja. Samopouzdanje se gubi kada previše pažnje i razmišljanja usmeravamo na svoj izgled. Recimo da treba da odete na kafu sa prijateljima. Nakon što se kod kuće obučete i sredite, nemojte više razmišljati o tome kako izgledate (osim možda tehničkih detalja – karmin da li je razmazan ili najlon čarapa pocepana). Usmerite umesto toga pažnju na druge ljude. Razmišljajte o njima. Kako možete da im razgovor sa vama učinite prijatnijim? Kako da im ulepšate veče? Šta možete da učinite za sebe da vam bude prijatno tokom razgovora? Na primer, da inicirate razgovor na neku temu koja je vama zanimljiva.

I još nešto – razmislite šta je to što verujete da bi vam zadovoljstvo fizičkim izgledom donelo? Kad biste sada odjednom postale srećne kako izgledate – šta bi to promenilo u vašem životu?

Fizički izgled posle trudnoće

Šta me sprečava da budem zadovoljna? – Odgovor na pitanje je?

Jer, upravo je odgovor na to pitanje ono što vas sprečava da postanete zadovoljni. Ako verujete da ćete biti odlučniji na poslu, bolji prema prijateljima, biti više motivisani da radite na svojim snovima, jednom kada postanete vitkiji, tada upravo na tim pitanjima treba da radite. Jer, jednim delom sebe vi znate da se, kada smršate, ništa magično neće dogoditi. Verovatno ste već bili u toj situaciji: trudite se da smršate jer verujete da ćete odjednom dobiti neku snagu, pa onda smršate i budete oduševljeni nekoliko nedelja. Zatim, kada shvatite da se ništa suštinski nije promenilo, a oduševljenje je splasnulo, ponovo počnete da jedete. Kada vratite stare kilograme, kažete sebi kako niste umeli da cenite ono što imate, kako niste istrajali itd, i ponovo počnete da verujete da će se nešto veliko promeniti kada smršate. I tako u krug. To je dosta čest obrazac.

Zbogom iluzije!

Ako je to i vaš obrazac razmišljanja, prekinite ga tako što ćete odmah početi da radite na onome što verujete da bi vam mršavost donela. Nema lakih rešenja. A čim vaš um shvati da ste se uhvatili u koštac sa stvarnim problemom, a ne sa iluzijom, i vaše samopouzdanje će početi da raste i vaša slika o sebi da se prolepšava. 

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...