Majke, čista sila prirode

Majke

Oslobodite majke osećanja krivice, i dobićete čistu silu prirode! Period postajanja majkom je potpuno novi niz izazova za samopoštovanje. Sumnje, kajanja, strahovi, tuge, ljutnje, pa osećanja krivice nakon toga, i greške, mnogo grešaka. Period trudnoće i porođaja i period postajanja majkom su dva zasebna izazova za ženinu sliku o sebi.

Koji su sve izazovi u trudnoći?

U trudnoći izgled njenog tela se menja, ponekad na način koji je raduje i sebi postaje lepša, a ponekad na način koji joj se ne dopada. Osim u estetskom pogledu, pred žensko telo se stavlja izazov i u zdravstvenom smislu. Kako će njeno telo podneti trudnoću? Hoće li imati sreće da sve prođe glatko, bez mučnina, loše krvne slike i drugih propratnih neprijatnosti u trudnoći, sa svaki put savršenim ekspertnim ultrazvukom, bez potrebe za nekim dodatnim ispitivanjima i sa laganim porođajem na kraju, ili će, pak, morati da prođe kroz neke teške situacije i oseti bol i strah.

 

Majke
Oslobodite majke osećaja krivice i dobićete čistu silu priorode

Majke su čista sila prirode

Poštovanje prema sebi, samopoštovanje, zadobijamo kada znamo da smo preživeli nešto duboko, od značaja. Da nismo proživeli u plićaku. Kada govorimo o majčinstvu, nikakvo učenje iz knjiga, nikakve diplome i priznanja koja smo stekli ne mogu se, po efektu na naše samopoštovanje, meriti sa sećanjem na teškoće koje smo prevazišli od kada smo rodili dete. I ona najteže stečena moja diploma na zidu mi je smešno beznačajna u odnosu na saznanje da smo i moji blizanci i ja preživeli porođaj do koga su lekari u bolnici zabrljali sve što se moglo zabrljati i da je moj sin, koji je prošao najgore i bio oživljavan, sada jedna supernapredna i savršeno zdrava beba koja će im svima pokazati jednog dana.

Majke
Poštovanje prema sebi, samopoštovanje, zadobijamo kada znamo da smo preživeli nešto duboko, od značaja.

Osećanje krivice mame

Svoje blizance sam dojila dva i po meseca. Nakon toga, kad god bi jedno od njih i samo kinulo, kod mene bi se javilo osećanje krivice što sam ih uskratila za antitela. Osećanje krivice je propratni deo majčinstva i retko mu se koja žena uspe u potpunosti odupreti. Iako kao psiholog znam koliko je za bebin imunitet važno, važnije od majčinih antitela, da ima srećnu i zadovoljnu mamu, umesto očajne, razdražljive i neispavane, ipak me je pekla savest. (Neke majke, koje su se prvi put porodile sa blizancima, su možda uspele da svoje bebe doje duže i za to vreme budu i odmorne i čile. Ja nisam.) Naposletku sam pomislila kako bi bilo da sam ih usvojila, a ne rodila – tada bi svakako jeli formulu. Bili bi jednako mažena i voljena deca, na formuli. Nakon toga, kad god bih se osećala loše, ja bih zamišljala da sam ih usvojila i to me je činilo opuštenijom i daleko borbenijom. (Znate, osećanje krivice je najjače sredstvo protiv borbenosti. Oslobodite majke osećanja krivice i dobićete lavice, čistu silu prirode.)

Majke
Osećanje krivice je propratni deo majčinstva i retko mu se koja žena uspe u potpunosti odupreti.

Mamina hrabrost

Misliti da si hrabar onda kada samo nemaš izazova je naivno. Takođe, misliti da nisi hrabar zbog načina na koji si se poneo u teškoj situaciji je jednako naivno. Niko ne izgleda hrabar dok traje ono što mora da preživi. Šteta bi zaista bilo  dozvoliti da nas teškoće promene na gore, da postanemo slabiji i plašljiviji.

Majke
Da tvoje telo sada sve može.

Prelepo telo mame 

Kada imaš telo koje je začelo, nosilo i rodilo dete i imaš po koji vidljivi dokaz na njemu, kako možeš da poželiš da to sakrivaš? Zar ne pogledaš uveče pred spavanje u ogledalu svoje telo i njegove ožiljke i pomisliš kako ono više nije nekorišćeno i nevino, već mudro i snažno? Zar te to ne ispuni ponosom i verom da sada sve možeš? Da tvoje telo sada sve može. Sa svakom situacijom da se suoči, sve da preživi. Zar to saznanje nije toliko mnogo bolje nego želeti da imamo telo nedirnute lepote?

Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…