Kako pronaći novu ljubav kada si mama

Kako pronaći novu ljubav kada si mama

Kako pronaći novu ljubav kada si mama? Ovo je tekst za mame koje su same i žele da pronađu svoju ljubav. I za one mame koje se plaše da izađu iz veze u kojoj nisu srećne… Jer veruju da ih „niko neće voleti kao on“, da ih „niko neće hteti sa decom“, da ih niko neće shvatati ozbiljno ako bi im to bio već drugi razvod, da su prestare da počinju ispočetka ili imaju neki drugi sličan strah i brigu. Ovaj tekst nije za mame koje su pronašle svoju srodnu dušu i srećne su sa njim. Nije ni za one mame koje nisu pronašle ljubav svog života, ali su pronašle čoveka sa kojim žive lepo, grade odnos pun poštovanja, srećne su i ne žele ništa da menjaju.

Kako pronaći novu ljubav kada si mama

Kako pronaći novu ljubav kada si mama?- Koje strahove osećaju mame?

Potrebno je razumeti da ti strahovi često nemaju realnu osnovu, da su samo proizvod naše mašte kojom smo uspeli da uverimo sebe da ne možemo živeti lepše i srećnije. Često to radimo nesvesno, uveravamo sebe kako ne možemo bolje, a kako bismo izbegli rizik ulaska u novu vezu, rizik da budemo povređeni, kako bismo izbegli neprijatnost raskidanja sadašnje veze u kojoj nismo srećni ili prosto rizik izlaska iz svoje komforne zone. Drugim rečima, nesvesno sebi podmećemo nogu jer se plašimo nepoznatog i ne verujemo u svoju snagu. Ove strahove nije uvek lako rešiti. Ponekad je potrebno da preduzimamo korake dok još osećamo strah, sa verom da radimo pravu stvar. Strah će vremenom svakako nestati.

Nedavno sam pročitala divnu rečenicu. Ona glasi: „Nije prekasno i nisi prestara.“ Jednostavno.

Kako pronaći novu ljubav kada si mama

Svakoj ženi je važno da bude srećna

Svojim klijentkinjama nikada ne savetujem da traženju ljubavi pristupaju kao „projektu“ One dožive veliko olakšanje kada im kažem da se prava ljubav ne traži na isti način na koji se traži posao na primer. Mnoge moje kolege savetuju upravo to – da se traženju partnera pristupi kao traženju posla, da se obilaze sva mesta gde izlaze slobodni muškarci koji imaju odlike koje su nama privlačne (određenu struku, materijalno stanje itd). Ja u to zaista ne verujem. Svojim klijentkinjama pomažem da prvo naprave svoj život srećnim i lepim, da se počnu baviti onim što istinski vole, da se usmere u pronalaženje dobrih prijatelja, žena, ali i muškaraca. Da zaista razvijaju ta prijateljstva iskreno. Kada budu počele da idu na mesta koja njih i samo njih zanimaju, da se druže sa ljudima koji su im pravi prijatelji i sa kojima imaju mnogo toga zajedničkog, kada budu držale svoj život u svojim rukama, ljubav će sama da ih pronađe. Upoznaće je na času umetničke keramike, u biblioteci, na kućnoj zabavi kod prijatelja… Ja sam svoju ljubav pronašla na vrhu Fruške gore na časovima pčelarstva! Nema načina da se sakriju od prave ljubavi kada su srećne i kada istinski uživaju u svom životu.

Dva braka iza sebe

Jedna mlada žena koju poznajem brinula se jako kako će izgledati kada bi se po drugi put razvela? Kako će ljudi gledati na nju što ima dva braka iza sebe i dvoje dece? Međutim, ako bi samo pogledala na svoju situaciju očima nekoga ko je na njenoj strani, uvidela bi da muškarac koji je gleda samo kroz činjenicu da se dva puta razvela, kome bi to mnogo smetalo i koga bi to sprečavalo da je bolje upozna i nije muškarac koga bi ona poželela. Zašto bi dva razvoda predstavljala neki moralni problem ili razlog da se stidi? Ona je volela iskreno, verovala u te dve svoje veze dovoljno da zasnuje brak. I bila je dovoljno hrabra da ode onda kada je shvatila da nije srećna.

Kako pronaći novu ljubav kada si mama

Nije svakoj ženi važno da pronađe svoju pravu srodnu dušu u muškarcu. Ali je važno da bude srećna. Neke žene će živeti živote toliko ispunjene i ostvarene, imaće prisne i bliske prijateljske odnose, imaće svoje srodne duše u svojim drugaricama, da neće imati potrebu da muškarac sa kojim su bude više od prijatelja sa kojim imaju odnos poštovanja i razumevanja. Neke žene su, pak, toliko iscrpljene pogrešnim i lošim vezama i lošim muškarcima da, u vezi u kojoj dobijaju poštovanje i slobodu da budu to što jesu, istinski procvetaju! Njima ne treba zaljubljivanje i sve ludilo koje ide uz to. Već im je potreban mir uz stabilnog i pouzdanog muškarca u kojem pre svega vide prijatelja. Ne mora svaka žena da nađe ljubav svog života.  Ali svaka bi trebalo da bude presrećna u svom životu i da ga živi hrabro i po svojoj meri.

Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.
Preporučujemo vam...