Šta sve može Milena Kostić, mama iz magareće klupe?

Milena Kostić mama iz magareće klupe

Sadržaj

Milena Kostić, mama iz magareće klupe!  Supruga i mama petoro mališana. Lepa Novosađanka, sa bezbroj aktivnosti i interesovanja je naša inspiracija i kreativna mama!

Šta sve može Milena Kostić mama iz magareće klupe?

Od formalnih zvanja inženjer u menadžmentu, a neformalnih  mnogo više. Autor je popularnog bloga „Mama iz magareće klupe“, CBS savetnica za dojenje, piše za više portala, vrši preglede ispravnosti auto sedišta i njihovog korišćenja i edukaciju roditelja, apsolvent medicine, vodi udruženje Mame Novosađanke…

Kreativna mama Milena Kostić
Foto: Privatna arhiva

Blog se bavi pitanjima roditeljstva i to je nekako očekivano, obzirom da je petostruka mama, tri devojčice i dva dečaka (Katarina Lara 8,5 god, Nikolaj 6,5 god., Anastasija 4,5 god., Lav 2,5 god., Irina 9 meseci).

Blog je ipak jedna od najvećih ljubavi. Započela sam ga 2014. posle rođenja trećeg deteta, sa idejom da bude mesto za kreativne ideje za nas koje nismo kreativne Pinterest mame. Neko mesto realnosti šta svaki amater može da sprovede. Međutim, godinu dana kasnije, posle objave teksta (koji je još uvek najčitaniji) „Sramota zvana ‘treće dete’“, blog kreće drugim tokom. Više pišem o nedoumicama koje iskusi prosečan roditelj, nezavisno da li ima jedno ili petoro dece. Trudnim se da pišem realno, bez preterivanja ni u pravcu glorifikovanja roditeljstva, ni u pravcu danas popularnog „hejtovanja“. I verujem da uspevam u tome, sudeći po porukama, reakcijama, razgovorima sa drugima.

Savetnica za dojenje

Posle rođenja drugog deteta i malo težeg starta sa dojenjem, saznaje za vršnjačko savetovalište za dojenje u okviru Udruženja Roditelj, iz zahvalnosti što je imala njihovu podršku, prijavljuje se na obuku i počinje da volontira… Sa zvanjem i CBS savetnice za dojenje, drži i konsultacije sa trudnicama i dojiljama jedan na jedan. Piše savete na temu dojenja za nekoliko portala, a na nekima je stalni saradnjik. Predavač je u školama roditeljstva, što joj je posebno zadovoljstvo. I u priremi je za IBCLC zvanje, odnosno zvanje međunarodno sertifikovane savetnice za dojenje.

„Gazim četvrtu deceniju i u braku sam sa gimnazijskim drugom, Aleksandrom. I to je jedan od primera kako nas život iznenadi, jer to nije gimnazijska ljubav, već je došla godinama posle. Još jedan temelj u tezi u koju verujem, da za sve postoji ono pravo vreme“, kaže naša kreativna mama.

Apsolvent medicine

„Apsolvent sam medicine i večiti zaljubljenik u istu, ali zbog spleta svega i svačega, još uvek na jednocifrenom broju ispita od diplome. U suštini, mogu samo sebe da okrivim za isto, ali za vas ostale, to je samo ta činjenica o meni.“

I još!

Posle završene obuke, u Centru za promociju bezbednosti saobraćaja i Kancelariji za dečija autosedišta u okviru Centra, vršim preglede ispravnosti sedišta i njihovog korišćenja, kao i edukaciju roditelja o tome. Mesečno sprovodimo akcije istog u Novog Sadu, a povremeno gostujemo i u drugim gradovima.

Udruženje Mame Novosađanke

Od proleća 2017. uključila sam se u vođenje udruženja Mame Novosađanke. U pitanju je udruženje usmereno na poboljšanje dobrobita žena, pre svega mama, ovde na lokalu. Organizujemo više manifestacija u tom cilju, kao što su Mamin bazar i Mama biznis fest, vršimo promociju mama preduzetnica kroz Mama biznis veče i začetnice smo Mama biznis kluba, projekta za koji nam još uvek manjka podrška, a čija je ideja da se olakša poslovanje mamama koje rade od kuće, a nisu u prilici da obezbede čuvanje dece. U suštini, nešto što i mi iz udruženja mučimo muku, i razumemo kako je.

Milena Kostić kreativna mama
Foto: privatna arhiva

Kako sam se opredelila da imam petoro dece?

Kad sam bila mala maštala sam da imam petoro dece. Moj tata dolazi iz takve porodice, a i jedna moja tetka ima petoro. Međutim, iako sam imala tu ideju na jednoj strani, na drugoj sam imala osmišljena samo dva imena buduće dece. Jer čak i tako mala sam izgleda uočila da je „normala“ imati najviše dvoje.

Muž i ja kad smo pravili planove za buduću porodicu, planirali smo ih troje. I to onako, sa zadrškom, jer ni sami ne znate da li je to stvarno moguće ostvariti, da li će trudnoća doći baš kad priželjkujete, da li ćete želeti i posle tog prvog sledeće itd. Prvo dete sam rodila sa nepunih 29. Malo sam patila zbog toga, jer mi se činilo da sam se kasno opredelila za tu životnu ulogu. Iako je trudnoća došla relativno lako, protekla u redu, kao i period posle porođaja. Sećam se da mi je najveći problem bila ta nepoznanica – šta me/nas čeka posle (na porođaju, posle, sa bebom,…) jer sam neko ko voli organizaciju i, priznajem, pomalo sam kontrol frik. Beba je dobila ime jedno od ona dva moja u detinjstvu pripremljena (drugo mi nosi muž, pa to nije moglo da se ispuni). Kako između mene i brata, i muža i njegove sestre ima veći razmak u godinama, želja nam je bila da razlika u godinama između naše dece bude oko dve godine. Nekako se potrefilo da je razlika skoro pa bukvalno po dve godine, obzirom da svo petoro slave rođendane u dva prolećna meseca.

Druga trudnoća…

Druga trudnoća je došla brzo, ali i burno jer sam mučnine koje su me pratile inače u svim trudnoćama, imala uz dijagnozu hiperemezisa i hospitalizacije u nekoliko navrata zbog toga. Ipak, i pored pretećeg prevremenog, izgurali smo do kraja. A ime je dobio po svecu, zaštitniku naše porodice.

Ipak, taj porođaj pamtim kao najteži i oporavak posle njega kao najlošiji. Sve to me je stavilo na razmišljanje da li stvarno da se opredelim na treću trudnoću, nesigurna da li želim da ponovo kroz to prolazim. Odlučivši da presečem to kao skokom u hladnu vodu, odlučujemo se i za to planirano treće, računavši da ima 50:50 posto šanse za oba scenarija.

Tu mi je puno pomoglo i što sam počela da učim više o pozitivnom roditeljstvu, kao i o visoko senzitivnim osobama, i što sam našla grupu podrške za isto. I danas pričam da mi je period sa dvoje dece bio najstresniji do sada i da sam bila na ivici da sagorim. Ovog puta je ženski tim prevagnuo i došla nam je najmirnija beba (od njih petoro) u najlakšem porođaju i najbržem oporavku posle. Trpeljiva, tiha, ne shvatajući da će svoj karakter tek pokazati (a pokazuje nam ga svaki dan, verujte).

Gledajući njih troje, tu negde započinjem da pišem blog

A tu se negde javila i ideja za četvrtim detetom. Imali smo 50% šanse da sin ima svoj parnjaka, a imali i sreće da tako i dobijemo. Tako su oba tima bila izjednačena u kući, a mi primorani da menjamo automobil i uzmemo jedan od onih minivenova. Estetika je ustupila mesto praktičnosti. A kod mladog gospodina se pokazalo da ime puno znači, jer se rodio jedini sa dugačkom kosom – grivom, u skladu sa svojim imenom Lav. Sa četvoro dece moja produktivnost je bila maksimalna i pomalo mi je bilo krivo što to nisam znala da uočim ili naučim dok je bilo manje dece (a time i više vremena).

Milena Kostić kreativna mama

A kako smo se opredelili za peto?

Muž se šalio da imamo jedno prazno mesto u kolima koje treba popuniti!

Šalim se pomalo. Ne znam, iskreno. Valjda nekako jednostavno znate da to želite i, što je bitnije, da to možete.

Naravno, najbitnija stavka u svim višečlanim porodicama je međusobna podrška i sudelovanje oba partnera da se to „iznese“. Naš životi ritam je specifičan, ponekad kao na traci. Obično se pretpostavi da je stvar organizacije, ali mi nemamo neku organizaciju već jednostavno, drugačije se odvija dan. Verujem da nekim sa strane da bi se zavrtelo u glavi.

Super 3+

Višečlane porodice nose i mnoštvo predrasuda. Često bude i vređanja, nipodoštavanja. Postoji i neki šablon pitanja koji nas redovno pitaju, od toga da li su sve to naša deca, do zabadanja nosa u novčanik. U razgovorima sa drugim roditeljima troje i više dece, vidim da je to svima nama zajedničko. Zato sam otpočela druženja pod nazivom Super 3+, kao vid međusobne podrške, mesto gde razmenjujemo iskustva, savete, pa i kukamo ako treba. I nadam se da će vremenom prerasti u pravu mrežu podrške i pozitivnog primera

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Anđela Trajković, supruga i mama je naša kreativna mama, koja inspiriše! Ovo je priča o mladoj ženi koja je svoj zdravstveni problem sa uspehom rešavala. I koja pomaže drugim budućim...

Naša kreativna mama je Tijana Bratić, master psiholog i koautor brenda Frajla kids. Sada je supruga, majka i preduzetnica. Priča o Tijani možda i vas inspiriše da znanja koja imate...

Šta mame umeju znaju i mogu, pokazao je Festival kreativnih mama. U slavu kreativnosti i moći mama, želeli smo da prikažemo rad rukotvoraca, izdavača, umetnica… Uz partnerstvo Blic Žene i...

Kreativna mama Lea Lilić je diplomirani menadžer bezbednosti. Majka je trogodišnje ćerke Maše i supruga gospodina Darka. Kreativna mama Lea Lilić Lea je autor knjige koja je nedavno izašla iz...