Karate za Decu od 4. do 7. Godine

Karate za decu

Karate za decu DA! Kaže se da karate gradi karakter. Objedinjuje telesno, umno i duhovno. Zato je period ranog detinjstva, idealno vreme za početak bavljenja ovim plemenitim sportom.

Karate za malu decu – sportić izbora?

U prethodnom članku, već smo naglasili da se kontinuiranim vežbanjem dobija veliki učinak u psihomotornom  razvoju dece. Pored sjajnih rezultata u motoričkom razvoju kod dece, veliki značaj pridajemo umnom i duhovnom  razvoju.

Karate za decu

Važan je izbor trenera, uzor i lider!

Uloga i značaj dobrog izbora trenera je veliki. Trener je ta osoba koja treba da prenese i utemelji kod dece prihvatanje zdravog i uravnoteženog načina života i etičkog kodeksa karatea. On je ta osoba koja treba da ima pravi autoritet kod dece, kako bi ih motivisao na disciplinu i  samokontrolu, koje su osnovne pretpostavke za bavljenje ovim sportom.

Trener od malih karatista  traži da imaju dobre higijenske navike, da održavaju visoke standarde dicipline, da se poštuju između sebe i uvažavaju razlike, da nauče da pobeđuju ali i da gube, da imaju pozitivan stav, razvijaju motivaciju, osećaj sopstvene vrednosti

Zadatak svih vežbača karatea, a pre svega učitelja karatea, je obnavljanje tih principa i predstavljanje njihovog živog primera.

Trening malih karatista, podrazumeva specifičan pristup ideji, akciji, i pripremi (planiranju i programiranju), i realizaciji. On mora da uvaži specifičnosti interakcije između bioloških i psiholoških karakteristika dečjeg organizma, sa jedne, i logike trenažnih tehnologija sa druge strane.

Zato učitelj karatea mora da voli svoj poziv, poznaje psihologiju dece i predano radi, da je  celovita ličnost,  koja poštovanje malih karatista stiče znanjem i umećem koje pokazuje u sali, kao i doslednim stavom.

Karate za decu

Da dete  nauči da pobeđuje i da gubi!

Takmičenje je važno, i važno je naučiti da gubiš. Podjednako je važno da dete nauči da pobeđuje  i da nauči da se nosi sa pobedama.
Ovaj princip karatea  će sjajno razumeti oni roditelji koji imaju stidljivo introvertno dete, koje ne želi da se takmiči i da bude u centru pažnje, ali i roditelji čije dete je preambiciozno i ne ume da gubi (nameće sebi suviše velike zadatke).

Karate razvija socijalne veštine kod male dece

Karate je sport gde nema prečica, nema brzog uspeha, nema ni novca.
Svaki trening počinje sa pozdravom OSS uz naklon, kojim jedni drugima izražavamo veliko poštovanje i spremnost na uzajamno učenje i zalaganje kako za sebe tako i za druge. Isto tako se trening i završava.
Svaki javni nastup počinje poklonom i istim se završava, bilo da je pobeda ili poraz u pitanju.

Ovakvim činom jasno stavljamo do znanja i protivniku, sudijama i publici da smo dali sve od sebe i zahvalili se na svemu što smo prikazali u tom trenutku, i naravno ostavljajući prostora da će svaki sledeći put biti bolje i sadržajnije.

Koji su principi karatea?

Principi karatea su: čast i vernost, pravednost, hrabrost, dobrota, ljubaznost, iskrenost, skromnost, a naročito samokontrola u svim prilikama. Ove vrednosti neophodne su za život u zajednici. One čine čovekov duhovni sklop, ali su, nažalost, u modernom društvu  veoma retke. Veliko je bogatstvo da to bude duhovni temelj svakog čoveka.

Karate za decu

Karate razvija samopouzdanje

Deca karatisti iskuse i na delu vide da kada imaju cilj i fokusirani su na njega, korak po korak postaju bolji, brži, snažniji, izdržljiviji, veštiji! Brojna istraživanja pokazuju da je karate veoma visoko na listi sportova koji razvijaju samopoštovanje, samopouzdanje i fokusiranost na ciljeve.
Pozitivan stav i razmišljanje kojima se deca uče, povećavaju samopouzdanje, olakšavaju reakciju i prilagođavanje na novonastalu situaciju bez obzira da li je reč o onoj na borilištu ili u svakodnevnom životu. O rezultatu borbe često odlučuju stavovi i trenutno stanje duha.

Sve nagrade, pohvale i aplauzi dolaze kao posledica dugog zalaganja, truda i rada na segmentima karate veštine a takođe i na radu pri poboljšanju motoričkih sposobnosti. Stečeno samopouzdanje kroz sport se pozitivnim transverom oslikava i na druge segmente života što i jeste jedna od velikih prednosti.

Karate decu uči nenasilju? 

Vremenom će mali karatisti postati jači i sigurniji u sebe, ali to neće dati kao rezultat povećanje agresivnosti, već naprotiv treninzi karatea uvek deluju na decu da postanu odmerenija u postupanju.

Karate uči nenasilju! U karateu nema ničeg nasilnog ni napadačkog. Karate majstori znaju da se odbrane, ali mirnoća duha i samokontrola koju steknu je neverovatna.

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i karate trener. Član je karate kluba „Kolos“ Beograd, nosilac crnog pojasa i karate sudija. Karate trener koji predano radi sa polaznicima karate škole i takmičarima u borbama.
Preporučujemo vam...
Dete sve razume ali ne govori
Dete sve razume ali ne govori?
Dete sve razume ali ne govori, ne tako retko možemo čuti od roditelja. Može li ova tvrdnja da bude tačna? Dete sve razume ali ne govori – Kada će dete progovoriti prve reči? Prve reči javljaju se između jedanaestog i trinaestog meseca života deteta. Obično su dvosložne, kratke reči koje…
Kreativna mama Lea Lilić
Kreativna mama Lea Lilić autorka knjige Prvi bebin meni
Kreativna mama Lea Lilić je diplomirani menadžer bezbednosti. Majka je trogodišnje ćerke Maše i supruga gospodina Darka. Kreativna mama Lea Lilić Lea je autor knjige koja je nedavno izašla iz štampe – Prvi bebin meni. Ovu knjigu plasirala je u elektronskoj formi i od mladih mama je više nego prihvaćena.…