Kreativna Mama Ivana Petrović – Nemajka

Kreativna mama Ivana Petrović

Sadržaj

Ivana Petrović je naša kreativna mama iz Beograda koja trenutno, zbog suprugovog posla, živi sa porodicom u Nišu, i tamo stiče nova i jedinstvena iskustva.

Žena Ženi Nije Vuk, već Podrška i Inspiracija

Zaposlena je kao predstavnik korisničke podrške za jednu britansku aviokompaniju. Ivana je mama dva dečaka, od skoro 4 godine i bebe od 7 meseci. Trenutno, dok je na porodiljskom odsustvu,  svoje slobodno vreme ulaže u nova znanja, kako bi u budućnosti mogla da ostvari svoje planove, koji se tiču fleksibilnog radnog vremena i rada od kuće. Tako će moći da oblikuje svoje vreme, i više vremena podari svojoj porodici i drugim interesovanjima…

Zašto Nemajka?

Za ljude koji je poznaju, i znaju koliko je kreativna i maštovita, ali i ironična po prirodi, nije bilo veliko iznenađenje kada je pokrenula blog www.nemajka.rs. Ivana Petrović kreativna mama

Kako ste došli na ideju da pokrenete svoj blog i nazovete ga – Nemajka?

Od kako sam rodila starije dete, sa drugaricama-mamama imam grupnu prepisku na jednoj od društvenih mreža; ta prepiska mi od prvog dana neizmerno znači kao podrška i kao nepresušan izvor korisnih informacija.

S obzirom da smo sve do jedne nešto „drugačije“ majke, odnosno, odudaramo od roditeljskih standarda kakve nam nameće Balkan kao takav, u šali smo među sobom počele da se oslovljavamo nemajkama. „Nemajko, sram te bilo, nisi bebi dala pasulj sa 4 meseca, pa šta će da mu fali?“ ili „Nemajko jedna, nisi kupila dubak!“ i tome slično. Te naše šale su najčešće proizilazile iz komentara i saveta koje je svaka od nas, u nekom trenutku, doživela od nekoga iz svoje neposredne okoline.

Frustriraju li komentari?

Koliko su nas nekad takvi komentari frustrirali, toliko smo se tome i smejale – otud ideja (uz blagoslov mojih drugarica, bez kojih Nemajke nikad ne bi ni bilo) da napravim blog. Jedna od njih mi je čak rekla da odmah zakupim domen nemajka.rs, kako ga neko ne bi rezervisao, jer „genijalno je!“. Tada sam brže-bolje zakupila i nemajka.com, iako ga trenutno ne koristim. Uskoro planiram da i njega pustim „u pogon“.

Ivana Petrović kreativna mama
Foto: Sonja Milojević

Imate veliki broj pratilaca na fb. i instagramu

Blog je vrtoglavom brzinom postao veoma čitan. Za dve godine je stranica na Fejsbuku dostigla brojku od 24.000 pratilaca, što zbog tekstova, što zbog postera koji na šaljiv način opisuju svakodnevne situacije i izazove roditeljstva. Kada je Instagram u pitanju, moram reći da sam prilično zakasnila, i profil aktivnije počela da koristim tek u martu prošle (2018.) godine. Za ovih godinu dana, sa 600 pratilaca, stigla sam na (uskoro) 16.000, i moram priznati da mi je to veliki podstrek i vetar u leđa, jer mi to govori da se ljudima dopada ono što imam da kažem.

Vaše teme su vezane za roditeljstvo i vaša iskustva kao roditelja ali daju i podstrek mama da se razvijaju kao ličnosti i van roditeljske uloge

Da, osim što su teme na mom blogu najčešće o majčinstvu, trudim se da to „majčinstvo“ prevedem u „roditeljstvo“ jer je otac podjednako važan u životu svakog deteta kao i majka, i da je jedina razlika između „nas“ i „njih“ što očevi ne mogu da doje bebe, što bi rekla moja drugarica Dušica, poznatija kao Ignjatova mama.

Da raskrstimo sa staromodnim kalupima!

Između ostalog, poenta mog bloga je da ne bi trebalo da potpadamo pod neki staromodni kalup, i da bi trebalo da se, osim kao majke, indentifikujemo i kao žene, i bitne individue. Žena ne sme izgubiti sopstveni identitet kada se ostvari kao majka, i ne sme decu gušiti svojim neostvarenim ambicijama. Odavno su prošla vremena kada je majka jednako mučenica, i osoba koja sebe mora postaviti na poslednje mesto. Savremena majka mora misliti na svoju porodicu, ali da bi mogla da adekvatno brine o svojoj porodici, mora brinuti i o sebi. Srećna majka – srećna porodica.

Ivana Petrović kreativna mama
Foto: Sonja Milojević

Mišljenja i iskustva su različita?

Kakva god da je – majka je uvek u nečijim očima nemajka, jer ne možeš svetu udovoljiti.

Zalažem se za savremeno i racionalno ponašanje kada je u pitanju odgoj deteta – ne podržavam nijedan vid „ništa mu neće faliti“ odgajanja, jer smatram da smo mi ipak malo obrazovanija i obaveštenija generacija od onih kakve su bile naše bake, ali i njihovo iskustvo uvažavam.

Iako nemam ništa protiv slatkiša, ne dopada mi se kada vidim da ih daju bebama i maloj deci (kao i kada se daju u neumerenim količinama). Ima vremena da probaju sve te stvari – kuda žurite? Isto to važi i za određene namirnice i začinjenu hranu. Jednostavno – 21.vek je, edukujte se, zaista nije teško u današnje vreme, kada možemo pronaći pregršt korisnih informacija na Internetu, iz proverenih i stručnih izvora, a na sve to su i besplatne.

Mućnuti svojom glavom!

Svakako, moramo mućnuti svojom glavom i voditi se činjenicama sa Interneta, a ne teorijama zavere. Internet je doneo toliko dobrog, ali je sa tim doneo i mnogo lošeg, poput trenda nevakcinisanja i lečenja preko Interneta, što odraslih, što dece.

Kreativna mama Ivana Petrović
Foto: Sonja Milojević

Vaša parola je – Žena ženi nije vuk već podrška i inspiracija?

Kako vreme prolazi, takođe sam sve više rešena da promovišem to da se mi žene moramo držati zajedno i da je vreme da ona čuvena „Žena je ženi vuk“ postane prošlost. Jednostavno, ništa ne dobijamo time što ćemo neku ženu pokušati da na bilo koji način sabotiramo, jer smo zaključili da nam je konkurencija, ali ćemo zato i te kako dobiti ako se međusobno motivišemo, inspirišemo i navijamo jedna za drugu.

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Anđela Trajković, supruga i mama je naša kreativna mama, koja inspiriše! Ovo je priča o mladoj ženi koja je svoj zdravstveni problem sa uspehom rešavala. I koja pomaže drugim budućim...

Naša kreativna mama je Tijana Bratić, master psiholog i koautor brenda Frajla kids. Sada je supruga, majka i preduzetnica. Priča o Tijani možda i vas inspiriše da znanja koja imate...

Šta mame umeju znaju i mogu, pokazao je Festival kreativnih mama. U slavu kreativnosti i moći mama, želeli smo da prikažemo rad rukotvoraca, izdavača, umetnica… Uz partnerstvo Blic Žene i...

Kreativna mama Lea Lilić je diplomirani menadžer bezbednosti. Majka je trogodišnje ćerke Maše i supruga gospodina Darka. Kreativna mama Lea Lilić Lea je autor knjige koja je nedavno izašla iz...