Krvarenje iz nosa u trudnoći i zapušen nos – 7 pomoći

Krvarenje iz nosa u trudnoći

Sadržaj

Krvarenje iz nosa u trudnoći koje se pojavljuje svake nedelje, šta je sa tim? Zapušeni  ste kao da ste prehlađeni ili alergični. Začepljenost i krvarenje iz nosa dok ste trudni svakako su smetnja, oni se definitivno mogu lečiti.

Ako vam to pomaže da se osećate bolje, niste sami. Začepljenost nosa i krvarenje iz nosa tokom trudnoće su uobičajeni problemi. Mogu trajati čak devet meseci (naoružajte se maramicama!).

Kada zapušenost i krvarenje iz nosa počinju tokom trudnoće

Začepljenost nosa je klasičan znak trudnoće, pa nemojte da se iznenadite ako Vam se oko 16. nedelje pojavi začepljenost. Pa čak i nekoliko krvarenja iz nosa. U stvari, začepljeni nosevi su toliko uobičajeni da je začepljenost uticala na ogromnih 39 % trudnica. A ako mislite da ćete se odmoriti od kapanja i duvanja u kasnijem tromesečju, to obično nije slučaj. Zapušenje tokom trudnoće ima tendenciju da Vas prati (i ponekad se pogorša) do samog kraja. Zapamtite – držite maramice ili nekoliko maramica pri ruci!

Krvarenje iz nosa u trudnoći

Zapušenje i krvarenje iz nosa tokom trudnoće – Šta je uzrok?

Avaj, verovatno se oseća kao da svaki deo Vašeg tela ovih dana otiče.  Ako ste pre trudnoće bili skloni da se osećate zapušeno i blokirano, sada ćete verovatno to osećati još više. Osim toga  Vaše alergije mogu da se aktiviraju. To samo povećava probleme sa nosom.

Uzrok je povećanju vaskularnosti (protoka krvi) zajedno sa oticanjem sluzokože u nosu.  To je takođe poznato kao trudnički rinitis.  A krivac toga? Možemo ukazati na više od uobičajenih nivoa hormona trudnoće. Vašeg estrogena i    progesterone  koji prolaze kroz Vaše vene.

Ovaj dodatni protok krvi i otok omekšava nazalne membrane. To dovodi do začepljenja. Štaviše, stalno duvanje i kijanje mogu isušiti Vaš nos, uzrokujući da lako krvari.  Takođe možete razviti postnazalno kapanje. Što zauzvrat može izazvati kašalj ili hrkanje noću.

Može li krvarenje iz nosa uticati na trudnoću?

Vaš začepljen nos i povremeno krvarenje iz nosa nisu loš znak tokom trudnoće. Istina je da ovi uslovi neće negativno uticati na Vas ili Vašu bebu na putu. Ali ako imate krvav nos skoro svakodnevno, to može biti zbog jednog suda koji krvari. Srećom, može se kauterisati u ordinaciji ORL. Što će zaustaviti česta krvarenja iz nosa.

Krvarenje iz nosa u trudnoći

Šta može pomoći?

Iako ne možete sprečiti zapušenje tokom trudnoće ili krvarenje iz nosa koje dolazi sa tim, možete ublažiti bol i suvoću. Takođe i lečiti simptome nekim   opcijama.

Duvajte nos na pravi način

Da biste očistili svoje disajne puteve, a da pritom ne oštetite te delikatne nazalne membrane, koristite pravu tehniku duvanja. Palcem zatvorite jednu nozdrvu i nežno izduvajte drugu stranu. Ponovite sa drugom nozdrvom dok ponovo ne budete mogli da dišete. Uverite se da koristite meku maramicu da biste sprečili trljanje.

Izbegavajte neke kapi za nos

Lekovi kao što su antihistaminici i većina dekongestivnih sprejeva za nos mogu biti bezbedni za kratkotrajnu upotrebu. Zamolite svog lekara da Vam preporuči neki efikasan i u redu da ga uzimate dok ste trudni.

Slani  sprejevi, dekongestivne masti za grudi i trake za nos

Takođe se smatraju bezbednim za Vas i bebu. Međutim, izbegavajte proizvode   koji sadrže sastojke poput fenilefrina i pseudoefedrina. Oni mogu izazvati vazokonstrikciju. Sužavanje krvnih sudova malim mišićima u njihovim zidovima.

Krvarenje iz nosa u trudnoći

Navlažite vazduh 

Pokušajte da stavite ovlaživač sa hladnom maglom u svoju sobu. Da dodate malo vlage koja umiruje nos. Obavezno ga čistite svaka tri dana ili najmanje jednom nedeljno i u skladu sa uputstvima proizvođača. Praksa koja pomaže u zaštiti jedinice od bakterija.

Navlažite nos 

Da biste se borili protiv suvoće u nosu, utapkajte malo vazelina u svaku nozdrvu koristeći pamučni štapić.

Uzmite više vitamina C

Jedenje voća i povrća bogatog vitaminom C poput kivija, paprike i paradajza može ojačati Vaše kapilare. Tako se smanjuje mogućnost krvarenja iz nosa tokom trudnoće.

Nagnite se napred a ne unazad ako nos krvari!

Ako ipak dobijete krvarenje iz nosa, nagnite se malo napred, a ne nazad. I štipanjem zatvorite područje tačno iznad nozdrva i ispod mosta nosa na pet minuta. Ako se krvarenje nastavi, ponovite. Ako je krvarenje iz nosa često tokom trudnoće, razgovarajte sa lekarom.

Krvarenje iz nosa u trudnoći

Koliko traje nazalna kongestija u trudnoći?

Moraćete da se psihički pripremite da neko vreme živite sa zapušenim nosom i krvarenjem iz nosa. Šanse su da će se Vaš slučaj trudničkog rinitisa verovatno postepeno pogoršavati. I to kako budete prolazili kroz devet meseci. A Vaš nos neće osetiti olakšanje sve do porođaja. Za većinu žena, kongestija obično nestaje u prvoj nedelji nakon porođaja.

Kada treba da pozovem doktora

Uvek možete prijaviti zapušen nos i krvarenje iz nosa na sledećem prenatalnom pregledu. Možete i nazvati ranije ako Vam je veoma neprijatno. Na ovaj način, Vaš lekar može da se uveri da Vaša kongestija nije znak nečeg ozbiljnijeg. Kao što je sinusitis (infekcija sluznice sinusa).

A ako vam je nos začepljen dovoljno da izazove nesanicu. Ili iscrpljenost, prekomerno hrkanje ili druge simptome koji mogu ozbiljno da utiču na kvalitet života. Vaš lekar može da vam preporuči opcije lečenja koje olakšavaju protok vazduha. Opcije lečenja koje pomažu da se odmorite Vi i Vaša beba koja raste.

Iako začepljenost nosa i krvarenje iz nosa nisu zabavni, ali ćete lakše disati danima odmah nakon što stigne Vaš slatki snop radosti.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...