7 Saveta za trudnički rinitis i sezonske alergije

trudnički rinitis i sezonske alergije

Sadržaj

Trudnički rinitis i sezonske alergije su posebno problematične trudnicama. Većina antihistaminika prema FDA kategoriji su B i C, upotreba je ograničena, naročito u prva tri meseca trudnoće.

Začepljeni nosovi i sinusne glavobolje se češće dešavaju tokom trudnoće. Mogu biti uzrokovane alergijama ili samim stanjem trudnoće pa se zovu trudnički rinitis. Alergije mogu biti sezonske ili ekološke. Brojni su uzroci alergija: prašina, buđ, polen, pa čak i vatra ili dim cigarete mogu izazvati alergijski odgovor u telu. Uobičajeni simptomi uključuju kijanje, kašalj, curenje iz nosa, začepljenost nosa. Zatim svrab ili suzenje očiju, umor, glavobolje, piskanje.

Saveti za trudnički rinitis i sezonske alergije

Neki od simptoma trudničkog rinitisa i alergija mogu biti intenzivniji u trudnoći. Pri tome, mnogi uobičajeni lekovi nisu nužno bezbedni za mamu i bebu. Zato želimo da podelimo neke načine da pomognemo u upravljanju i ublažavanju simptoma. Da bismo vam pomogli da ostanete što udobniji. Evo sedam saveta za trudnički rinitis i sezonske alergije.

trudnički rinitis i sezonske alergije

Kako izbegavati okidače alergena?

Ako su alergije uzrok vaših simptoma, pokušajte da se odvojite od okidača. To može značiti ostanak u zatvorenom prostoru. I, držanje prozora zatvorenim kada je prijava alergija u vašem području visoka. Uglavnom možete proveriti lokalno vreme ili sajt kao što je pollen.com. Ili možda treba da nosite masku dok se brinete o prašini ili dlakama kućnih ljubimaca u svom domu.

Takođe možete razmisliti o filteru za vazduh u vašem domu. Oni koji filtriraju uobičajene alergene iz Vašeg prostora. Možete koristiti prenosivu jedinicu u svom životnom prostoru. Ili nabaviti filter instaliran direktno u Vaš klima sistem.

Određena hrana može podstaći upalu i oticanje sluzokože. Ako Vas muče alergije ili kongestija, pokušajte da izbegavate onu hranu na koju reagujete.  Jedite hranu bogatu vitaminom C, đumbir, beli luk. Jedite hranu bogatu vitaminom A (bundeva, šargarepa, zelenolisno povrće, paradajz, papaja, mango), zato što je ovaj vitamin poznat po tome da održava zdravlje sluzokože. Povećajte unos omega 3 masnih kiselina. Ove zdrave zasićene masti naći ćete u proizvodima: riba riblje ulje, alge, mleko, čija semenke, avokad, semenu lana, orasima…

Sprejevi za nos, sredstva za ispiranje i nosne trake

Slani sprejevi (morska voda) ili sredstva za pranje nosa poput neti lonca, mogu pomoći. Tako se olabavi začepljenost, i vaši nosni prolazi će biti vlažni. Savršeno su bezbedni u trudnoći. Ako koristite neti lonac, uverite se da je voda destilovana i što je moguće sterilnija. Mnogi predlažu da prethodno prokuvate i ohladite vodu. Voda iz slavine može da sadrži hlor i fluor što može pogoršati stanje vaših sinusa. Ne bi je trebalo koristiti. Možete koristiti sasvim niskomineralizovanu flaširanu vodu ili destilovanu vodu iz apoteke.

Sprejevi za nos sa ksilitolom su bezbedni u trudnoći. Proučavani su i utvrđeno je da su efikasniji od samog fiziološkog rastvora. Nosne trake (poput Breathe Right) takođe mogu pomoći da se otvore nosne šupljine i ublaži začepljenost.

trudnički rinitis i sezonske alergije

Lekovito bilje i začini deluju umirujuće

Iako morate biti oprezni sa određenim biljem u trudnoći, neke biljke mogu biti umirujuće. One mogu i smanjiti zapušenost i druge simptome. Bilje se može potopiti kroz čaj. Ili se njime pariti. Da biste se naparili, namočite bilje kao za čaj u ključalu vodu, izmaknite lonac i držite glavu iznad posude i nežno udahnite. Možete pokriti glavu peškirom da biste malo pojačali efekat.

Đumbir je jedna opcija sa širokim spektrom prednosti. To je prirodni antihistaminik, moćno antivirusno sredstvo i pojačivač imuniteta. Možete skuvati svež komad đumbira i dodati limun i lokalni med  kako želite. Ili možete rastvoriti ½ kašičice sušenog oblika. Sušeni oblik đumbira može zapravo biti malo jači od svežeg đumbira..

trudnički rinitis i sezonske alergije

Nana  je još jedna biljka koja može da umiri grlo i nosne prolaze kada je pijuckate ili se parite iznad čaja od nane.

Konačno, beli luk je prirodni antibiotik koji može pomoći u borbi protiv infekcija, virusa, pa čak i alergija. Prednosti su najsnažnije sa svežim sirovim belim lukom. Probajte sa domaćim prelivom za salatu ili ga dodajte u sos neposredno pre serviranja.

Ovlaživač za vazduh smiruje nadražene nosne prolaze

Iako neće ukloniti alergene iz okoline, korišćenje ovlaživača u Vašem domu može pomoći. Tako da se ovlaži vazduh, što može pomoći u smirivanju nadraženih nosnih prolaza. Međutim, ovlaživači takođe mogu da sadrže buđ i klice. Zato ga često čistite ili izaberite onaj koji je dizajniran da spreči rast buđi.

trudnički rinitis i sezonske alergije

Probajte sirovi lokalni med za smanjenje alergija

Lokalni sirovi med se pokazao efikasnim u smanjenju alergija i jačanju imuniteta. To je zato što pčele koje žive u Vašem kraju idu od cveta do cveta skupljajući isti polen od kojeg i Vi patite. Mala izlaganja (oko 1 kašika dnevno) kroz lokalni med mogu pomoći u izgradnji tolerancije. Savršeno su bezbedna tokom trudnoće.

U stvari, Međunarodni arhiv za alergiju i imunologiju objavio je studiju. Ona je testirala kako je predsezonska upotreba meda od polena breze uticala na ljude sa alergijama na polen breze. Otkrili su da su pacijenti koji su uzimali med prijavili

  • 60 posto niži ukupni rezultat simptoma,
  • Dvostruko više asimptomatskih dana i
  • 70 posto manje dana sa teškim simptomima.
  • Pacijenti koji su uzimali med takođe su na kraju koristili 50 odsto manje antihistaminika u poređenju sa kontrolnom grupom koja je uzimala konvencionalne lekove.

Na osnovu ovog istraživanja, preporučuje se da počnete da konzumirate lokalni med svakodnevno. Pre očekivanog porasta sezonskih alergija u Vašem području. Ali uzimanje meda i tokom izbijanja može ipak doneti neke prednosti. Ljudi u studiji počeli su otprilike 4 meseca pre početka prolećnih alergija. Često možete pronaći lokalni med na lokalnoj pijaci ili prodavnici prirodne hrane.

Sirovi med je med koji je apsolutno prirodan. Neprocesuiran, nepasterizovan, nefiltriran i baš onakav kakvim ga pčele za nas proizvode. Bez ikakve naknadne obrade.

trudnički rinitis i sezonske alergije

Jabukovo sirće može pomoći kod nazalne konzistencije

Jabukovo sirće ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Može pomoći u razbijanju zapušenja. Pokušajte da pomešate supenu kašiku u čašu vode i dodajte malo lokalnog meda ako želite da ga zasladite. Možete ga uključiti i u prelive za salatu i sosove da biste malo ublažili ukus. Kao dodatni bonus, jabukovo sirće može pomoći kod žgaravice.

Bavite se umerenim vežbama

Kretanje dok se osećate zapušeno možda ne zvuči zabavno. Međutim, istraživanja sugerišu da umerena vežba zapravo može pomoći u ublažavanju nazalne kongestije. Naravno, vežbanje treba da se radi u zatvorenom prostoru ako alergeni na otvorenom igraju ulogu.

Podignite gornji deo tela za spavanje

Podizanje gornjeg dela tela dok spavate može pomoći u smanjenju otpora nazalnih disajnih puteva. Možete koristiti klinasti jastuk ili nekoliko jastuka za krevet i postaviti na ugao od oko 45 stepeni.

trudnički rinitis i sezonske alergije

Budite pametni u vezi sa lekovima

Mnoge trudnice ne vole ideju da uzimaju lekove. Ali ako ništa drugo ne funkcioniše, Vaš ginekolog će vam preporučiti lekove.

Diši bolje!

Znamo iz prve ruke da alergije u trudnoći i trudnički rinitis mogu biti prava bol. Nadamo se da ćete se osećati naoružani sa ovih nekoliko novih alata u svojoj kutiji sa alatkama.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...