Rinitis u trudnoći, zapušenost nosa, 7 simptoma i lečenje

Rinitis u trudnoći

Sadržaj

Rinitis u trudnoći, zapušenost nosa u trudnoći, takođe je poznat kao rinitis trudnoće ili trudnički rinitis. Šta je uzrok rinitisa u trudnoći, koji su simptomi, koliko dugo traju simptomi i kako se leči?

To je upala sluzokože u nosu koja uzrokuje zapušenost ili začepljen nos u trudnoći. Rinitis u trudnoći nije povezan sa infekcijom ili alergijom i traje najmanje šest nedelja. Ovo uobičajeno stanje se naziva i nealergijski rinitis. Neka istraživanja sugerišu da oko 39% trudnica doživljava začepljenost nosa i druge simptome rinitisa.  Nedavna studija je pokazala da se pacijentkinjama koji nose ženske bebe dijagnostikuje značajno češće nego pacijentkinjama koji nose muške bebe.

Rinitis u trudnoći

Rinitis u trudnoći

Kada pomislite na neželjene efekte ili simptome koje izaziva trudnoća, nazalna kongestija i curenje iz nosa obično nisu među prvima koji Vam padaju na pamet.

Ali možda bi trebali. Začepljen nos, otežano disanje ili spavanje i hrkanje tokom trudnoće mogu biti alarmantni. Posebno usled pandemije COVID-19 i   sezone gripa. Ako ste pre trudnoće imali osnovna stanja kao što su astma ili alergije, možda ćete primetiti da se njihovi simptomi pogoršavaju tokom trudnoće, posebno tokom trećeg trimestra. Nazalni simptomi uzrokovani trudnoćom obično nestaju u roku od oko 10 dana nakon što ste dobili bebu.

Kako da znam da imam trudnički rinitis? Simptomi rinitisa u trudnoći

Da biste  smatrali da imate  pravi rinitis trudnoće, nijedan drugi poznati uzrok kao što su alergije ili infekcija gornjih disajnih puteva ne mogu izazvati Vaše simptome.

Simptomi rinitisa tokom trudnoće uključuju: 

 • Kongestija, koja često uzrokuje otežano disanje i spavanje noću.
 • Curenje iz nosa.
 • Postnazalno slivanje ili kapanje (Drenaža sluzi niz zadnji deo grla).
 • Kijavica.
 • Infekcije sinusa.
 • Infekcije uva.
 • Tečnost u ušima (serozni otitis media).

Ovi simptomi takođe mogu dovesti do lošeg sna kada Vaš stomak koji raste možda već otežava odmor. Svi ovi problemi mogu dramatično uticati na Vaše raspoloženje i kvalitet života. Studije su pokazale da nazalna kongestija povezana sa trudnoćom može smanjiti kvalitet života trudnicama.

Rinitis u trudnoći

Dobra vest je da je za većinu pacijenata trudnički rinitis privremen i da postoje bezbedni, efikasni tretmani. U teškim slučajevima, može biti opasno za fetus (naročito ako trudnica ima astmu).

Šta je uzrok rinitisa u trudnoći?

Uzrok nazalnih simptoma izazvanih trudnoćom nije u potpunosti jasan. Dugo se  smatralo da je uzrokovan promenom nivoa hormona, posebno estrogena i progesterona. To takođe može biti delimično zbog ukupnog hipervaskularnog i hipermetaboličkog stanja povezanog sa trudnoćom. Osnovni uzrok rinitisa može biti alergija (na koga utiču iritanti iz okoline) ili nealergijski (uzrokovan infekcijom). Međutim, još uvek učimo kako je rinitis povezan sa trudnoćom. Znamo da pušenje, kao i hronični rinitis pre trudnoće, predisponira pacijentkinje na razvoj trudničkog rinitisa.

Istraživanja sugerišu još nekoliko potencijalnih uzroka:

 • Postojanje viška tečnosti u telu. Tokom trudnoće, telo proizvodi više krvi i tečnost. To može izazvati oticanje, čak i na neočekivanim mestima kao što su nazalni prolazi. Krvni sudovi u nosu mogu nabubriti sa ovom dodatnom zapreminom, uzrokujući začepljenost.
 • Viši nivoi estrogena. Estrogen u starijim formulacijama kontracepcijskih pilula je povezan sa nuspojavama nazalne opstrukcije. Međutim, u studijama menstrualnog ciklusa, ne vidimo zapušenost sa fluktuirajućim nivoima estrogena. Dakle, veza za sada ostaje nejasna.
 • Stvaranje ljudskog hormona rasta. Placenta stvara varijantu ljudskog hormona rasta (HGH). On je povezan sa nazalnim simptomima u drugim uslovima. Na primer, tumori koji rastu na hipofizi luče hormone rasta, što može izazvati ozbiljnu nazalnu kongestiju.

Gestacijski rinitis je nedovoljno istražen. Dosadašnji podaci sugerišu da nema poznate povezanosti rinitisa sa već postojećom astmom, uzrastom majke, trajanjem trudnoće ili brojem puta koliko je pacijentkinja bila trudna.

Rinitis u trudnoći

Međutim, nedavna studija je pokazala da se pacijentkinjama koji nose ženske bebe dijagnostikuje značajno češće nego pacijentkinjama koji nose muške bebe!

Koliko dugo traju simptomi?

Dosadni, neprijatni simptomi trudničkog rinitisa obično traju šest nedelja ili duže. Za većinu pacijentkinja, simptomi obično nestaju dve nedelje nakon porođaja.

Približno trećina pacijentkinja koje su imale hronični rinitis pre trudnoće imaće isti nivo simptoma tokom trudnoće. Trećina će doživeti pogoršanje simptoma rinitisa. Međutim, preostala trećina će imati manje ozbiljne ili nikakve simptome tokom trudnoće. Mnogo žena mi je reklo da su se osećale najbolje, u smislu sinusa, kada su bile trudne. Međutim, ne postoji poseban razlog zašto se to dešava.

Kako se leči rinitis u trudnoći – Saveti za lečenje trudničkog rinitisa

Prvi korak ka olakšanju je poseta lekaru kako bi se isključila infekcija. Kao što je COVID-19, grip ili sinusitis. Takođe možemo preporučiti ispitivanje na sumnju kao što su sinusitis ili tumor trudnoće (*piogeni granulom).  Nekancerozni rast krvnih sudova koji se može pojaviti tokom trudnoće. Zapušenost može dovesti do drugih stanja kao što su infekcije sinusa ili infekcije uva, koje treba lečiti antibioticima. Održavanje zapušenja pod kontrolom može sprečiti ove infekcije.

Rinitis u trudnoći

Vaš lekar i ginekolog mogu predložiti:

 • Pijenje puno vode.
 • Redovno vežbanje. Pokazalo se da vežbanje značajno pomaže u ublažavanju začepljenosti nosa i reguliše ciklus spavanja. Razlog više da vežbate tokom trudnoće! Učestvovanje u laganim vežbama. Ali, ne bi trebalo da se bavite novim vrstama vežbi dok ste trudni bez prethodnog odobrenja Vašeg lekara.
 • Podizanje dušeka. Pokušajte da postavite dušek tako da vam celo telo bude pod uglom od 45 stepeni. Iako nije široko proučavano, pacijenti su prijavili da ovo pomaže da se pročiste nosni prolazi dovoljno za spavanje. Držite uzglavlje Vašeg kreveta podignuto pomoću dodatnog jastuka ili klina.
 • Korišćenje ovlaživača. Dodavanje malo vlage u vazduh može pomoći u ublažavanju iritacije nosa. Koristite ovlaživač sa hladnom maglom pored kreveta dok spavate. Mnoge pacijentkinje koje  ih koriste noću  osećaju se manje zapušeno.
 • Korišćenje fiziološkog (slanog) spreja za nos da bi sekret ostao redak.
 • Izbegavanje poznatih okidača alergija. Zagađenog vazduha, hemikalija ili dima cigareta.
 • Pokušaj ispiranja sinusa. Fiziološki sprejevi za nos ili sistemi za irigaciju sinusa, kao što je neti lonac, mogu pomoći u čišćenju sinusa. Obavezno koristite destilovanu ili kuvanu (i ohlađenu) vodu. Ne preporučuje se korišćenje vode direktno iz česme.

Lekovi za teže slučajeve trudnićkog rinitisa

Ako gore navedene mere nisu dovoljne da Vaše simptome držite pod kontrolom, možete razgovarati sa svojim lekarima o korišćenju jednog ili više od mogućih lekova. Oni koji Vam mogu pomoći u lečenju težih slučajeva rinitisa u trudnoći.

·       Nazalni (inhalacioni) kortikosteroidi.

Inhalacijski nazalni kortikosteroidi se često koriste za kontrolu astme tokom trudnoće. U nekim slučajevima se mogu koristiti za kontrolu nazalnih simptoma izazvanih trudnoćom. Prema savetu vašeg ginekologa. Generalno, trudnice mogu uzimati decongestive. Međutim, uvek preporučujemo da prvo razgovarate sa svojim ginekologom. Posebno ako imate visok krvni pritisak.

·       Nazalni dekongestivi

Većina nazalnih dekongestiva se ne smatra bezbednim tokom prvog trimestra trudnoće. Nemojte koristiti nazalni dekongestiv bilo kada tokom trudnoće osim ako niste posebno proverili sa svojim akušerom. Nazalni dekongestivi su veoma efikasni u privremenom ublažavanju začepljenosti. Međutim, trebalo bi ih koristiti štedljivo, ako i uopšte, tokom trudnoće Ali ne tokom prvog tromesečja. Studije na životinjama su pokazale potencijalne rizike za fetus.

Rinitis u trudnoći

U nekim slučajevima, upotreba nazalnih dekongestiva za lečenje trudničkog rinitisa zapravo može pogoršati simptome. Posebno ako se koriste duže vreme. Upotreba nazalnih dekongestiva duže od tri dana zaredom može dovesti do povratne kongestije.  Lokalni dekongestivi mogu biti neverovatno i odmah efikasni, ali postoji rizik od zavisnosti. Ako koristite ovu vrstu tretmana više od jednom ili dva puta nedeljno, Vaš nos može postati zavisnik o njemu. To može dovesti do medikamentoznog rinitisa. Sprej će takođe prestati da deluje, a simptomi se mogu pogoršati. Takođe, za razliku od gestacionog rinitisa, medikamentozni rinitis se neće povući nakon porođaja. To će se rešiti tek kada prestanete da koristite lokalne dekongestive.

Da biste izbegli nepotreban rizik za svoju bebu, nemojte koristiti nikakve nove lekove. Bilo da su dostupni na recept ili koji se prodaju bez recepta. Kao što su biljni suplementi, homeopatski i drugi dijetetski suplementi. Bez posebnog odobrenja Vašeg lekara.

Ideja o upotrebi bilo kog leka može biti zastrašujuća za mnoge trudnice. Morate zapamtiti da ostavljanje simptoma nelečenim može dovesti do drugih ozbiljnijih stanja. Ona mogu predstavljati pretnju po zdravlje Vaše bebe. Stoga, trudnički rinitis uvek treba prijaviti svom lekaru kako bi se simptomi mogli pravilno lečiti.

Vaše telo će se promeniti na zanimljive načine tokom trudnoće. Ako imate nove ili neobične simptome, pozovite svog lekara.

* Piogeni granulom je mesnati, obično jarko crveni krvožilni čvorić čija površina može vlažiti ili biti pokrivena krastom. Građen od proliferisanih kapilara okruženih edematoznom stromom. Promena, koja je građena od krvožilnog tkiva nije bakterijskog porijekla, niti se radi o pravom granulomu. Nastaje naglo, često na mestu nedavne ozlede (premda se bolesnik ozlede ne mora sećati). Te verovatno predstavlja krvožilni i vezivni odgovor na ozledu. Pokrovni epidermis je tanak a promena je ranjiva i lako krvari i ne bledi na pritisak. Promjene ponekad nalikuju na melanom i druge zloćudne promene od kojih se moraju razlikovati. Tokom trudnoće, piogeni granulomi mogu postati veliki. Npr. trudnički tumori gingive ili teleangiektatični epulis). Dijagnoza se postavlja biopsijom i histološkom pretragom. Lečenje se sastoji od odstranjenja ekscizijom ili kiretažom i elektrodisekacijom, no promene se mogu vratiti.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...