Kijanje u trudnoći – Koji su uzroci i kako se leči?

Kijanje u trudnoći

Sadržaj

Kijanje u trudnoći može biti učestalije nego pre trudnoće. Koji su sve uzroci kijanja u trudnoći? Kako lečiti kijanje tokom trudnoće i koje su nefarmakološke metode? Kada se odmah javiti lekaru?

Trudnički rinitis

Mnoge žene kijaju više nego normalno kada su trudne. Lekari ovo zovu trudnički rinitis. Rinitis u trudnoći je nazalna kongestija koja počinje u bilo kom trenutku tokom trudnoće i nestaje u roku od dve nedelјe od rođenja Vaše bebe.

Simptomi uklјučuju:

 • Curenje iz nosa.
 • Zapušenost.
 • Kijavica.

Uzrok je nepoznat, ali je verovatno povezan sa hormonskim promenama.

Kijanje u trudnoći

Kijanje u trudnoći zbog alergije

Žene sa alergijama mogu nastaviti da imaju simptome alergije tokom trudnoće. Ovo uklјučuje sezonske alergije (polen, seno) i alergije u zatvorenom prostoru (perut kućnih lјubimaca, grinje).

A nedavna studija  je otkrila da alergije tokom trudnoće ne povećavaju rizik od neželјenih ishoda porođaj. Kao što su niska porođajna težina ili prevremeni porođaj.

Kijanje u trudnoći zbog prehlada ili gripa

Možda kijate jer imate prehladu ili grip. Tokom trudnoće, Vaš imuni sistem je ugrožen. Normalno, Vaš imuni sistem brzo reaguje na štetne klice koje izazivaju bolesti. Međutim, kada ste trudni, Vaš imuni sistem pazi da Vašu bebu koja raste ne zameni sa štetnim napadačem. To dovodi do toga da sporije reaguje na stvarne napadače. Kao što su virusi koji izazivaju simptome prehlade.  Obična prehlada ne predstavlјa nikakav rizik za Vas ili Vašu bebu. Ali grip može biti opasan. Ako sumnjate na grip ili imate temperaturu, odmah se obratite lekaru.

Kijanje u trudnoći

Postoje li rizici u trudnoći zbog kijanja?

Vaše telo je izgrađeno tako da Vaša beba bude veoma bezbedna. Kijanje ne može povrediti Vašu bebu. Kijanje ne predstavlјa nikakav rizik za Vašu bebu u bilo kojoj fazi trudnoće. Međutim, kijanje može biti simptom raznih  bolesti, kao što su grip ili astma.

Kada imate grip, ima i Vaša beba. Kada imate poteškoća sa disanjem, beba takođe ne dobija potrebanu količinu kiseonika. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate grip ili astmu. Postoje rešenja koja se mogu primeniti u  trudnoći kako bi osigurali dobre ishode porođaja.

Neke trudnice osećaju oštar bol koji zrači oko stomaka kada kijaju. Ovo može biti bolno, ali nije opasno. Kako materica raste, ligamenti koji je pričvršćuju za bočnu stranu stomaka se rastežu. Lekari ovo zovu bolom okrulog ligamenta. Kijanje i kašalј mogu da izvrše veći pritisak na ligament, uzrokujući ubodnu bol.

Kijanje u trudnoći

Kako se leči kijanje tokom trudnoće

Sve što unesete tokom trudnoće može se preneti Vašoj bebi. To znači da morate paziti šta unosite u svoje telo. Posebno kada su u pitanju lekovi. Neki lekovi protiv bolova, antihistaminici i lekovi protiv alergija su bezbedni za upotrebu tokom trudnoće. Razgovarajte sa svojim doktorom o Vašim opcijama.

Možda ćete želeti da probate nefarmakološke metode

 • “Neti pot”. Koristite neti lonac da očistite sinuse slanim rastvorom ili destilovanom vodom.
 • Ovlaživač vazduha. Koristite ovlaživač tokom noći kako biste sprečili da suvi vazduh iritira Vaše nosne prolaze.
 • Prečistač vazduha. Možda ste alergični na nešto u Vašem domu ili kancelariji, poput buđi ili prašine. Prečistač vazduha može pomoći u tome.
 • Slani sprej za nos. Koristite fiziološki sprej za nos da očistite sinuse.
 • Izbegavanje okidača. Ako ste izazvani sezonskim alergijama ili peruti kućnih lјubimaca, presvucite se kada dođete kući i istuširajte se.
 • Preuzimajući položaj. Ako imate bol u stomaku kada kijate, pokušajte da držite stomak ili ležite na boku u fetalnom položaju.
 • Lečenje astme. Ako imate astmu, napravite plan sa svojim lekarom i pažlјivo ga pratite.
 • Vežbanje. Redovne vežbe koje su bezbedne za trudnoću će Vas održati zdravim. Ojačaće Vaš imuni sistem.
 • Nosite uložak. Ako kijanje izaziva izbacivanje urina, upijajući jastučić može pomoći u smanjenju vlažnosti i sprečiti neugodnost.
 • Korišćenje pojasa za trudnoću. Pojas za trudnoću može pomoći u smanjenju bolova u stomaku uzrokovanih kijanjem.
 • Hrana bogata vitaminom C. Konzumiranje hrane bogate vitaminom C može pomoći da prirodno ojačate Vaš imuni sistem.

Kijanje u trudnoći

Odmah potražite pomoć ako imate bilo koji od sledećih simptoma

 • Otežano disanje.
 • Groznica preko 37,8°C.
 • Problemi sa zadržavanjem tečnosti.
 • Nemogućnost da jedete ili spavate.
 • Bol u grudima ili piskanje.
 • Iskašlјavanje zelene ili žute sluzi.
avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...