Bol u trudnoći – Bol u okruglim ligamentima

Bol u okruglim ligamentima

Sadržaj

Bol u okruglim ligamentima je uobičajen tokom drugog tromesečja trudnoće. Može se osećati kao jak grč oko stomaka ili kukova. Vežbe, kućni lekovi i lekovi bez recepta mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti.

Ako Vam je to prva trudnoća, možete se plašiti da je ova bol posledica većeg problema. Vaša zabrinutost je razumlјiva, ali prepoznavanje simptoma bola okruglog ligamenta može Vam olakšati brige.

Bol u okruglim ligamentima

Bol u okruglim ligamentima

Bol u okruglim ligamentima može da Vas uhvati nespremnu, ali se smatra normalnom pojavom. Nema razloga za uzbunu. Okrugli ligamenti su par ligamenata u Vašoj karlici koji drže Vašu matericu na mestu. Neke žene nemaju problema sa svojim okruglim ligamentima sve dok ne zatrudne. Kako se veličina stomaka povećava tokom trudnoće, okrugli ligamenti se rastežu kao odgovor na rast.

Netrudnice imaju debele i kratke okrugle ligamente. Ali trudnoća može dovesti do toga da ovi ligamenti postanu dugi i zategnuti. Okrugli ligamenti se normalno skuplјaju i popuštaju polako. Trudnoća stvara dodatni pritisak i opterećenje na Vaše ligamente, tako da oni mogu postati napeti, poput preopterećene gumene trake.

Iznenadni, brzi pokreti mogu izazvati prebrzo stezanje ligamenata i povlačenje nervnih vlakana. Ova akcija izaziva oštar bol i nelagodnost.

Bol u okruglim ligamentima

Simptomi bola okruglog ligamenta

Najprepoznatlјiviji simptom bola okruglog ligamenta je intenzivan, iznenadni grč u predelu stomaka ili kuka. Bol se obično javlјa na desnoj strani. Neke trudnice osećaju bol okruglog ligamenta sa obe strane.

Dobra vest je da je bol u okruglim ligamentima privremen. Obično prestaje nakon nekoliko sekundi ili minuta, ali bol može biti povremen i vraća se. Određene aktivnosti i pokreti mogu izazvati bol. Dok Vaš lekar može preporučiti laganu vežbu tokom trudnoće, važno je napomenuti da neki oblici fizičke aktivnosti mogu izazvati ili pogoršati Vašu bol.

Drugi okidači za bol okruglog ligamenta uklјučuju:

 • kašalј ili kijanje
 • smejanje
 • prevrtanje u krevetu
 • prebrzo ustajanje
 • drugi nagli pokreti

Veća je verovatnoća da ćete osetiti nelagodnost tokom fizičke aktivnosti jer kretanje izaziva istezanje ligamenata. Ali možete da izvršite prilagođavanja da biste olakšali nelagodnost kada identifikujete aktivnosti koje vam izazivaju bol. Na primer, ako ste skloni bolovima u okruglim ligamentima dok se prevrćete u krevetu, prevrtanje sporijim tempom može ublažiti ili smanjiti bol.

Bol u okruglim ligamentima

Kako se dijagnostikuje bol okruglog ligamenta?

Ne postoje specifični testovi za dijagnozu bola okruglog ligamenta. Ako je ovo Vaša prva trudnoća i niste upoznati sa ovom vrstom bola, zakažite pregled kod lekara da biste razgovarali o Vašim simptomima ako ste zabrinuti. U većini slučajeva, Vaš lekar može da dijagnostikuje bol u okruglim ligamentima na osnovu opisa Vaših simptoma. On  može obaviti fizički pregled kako bi se uverio da bol nije uzrokovan drugim problemom.

Čak i ako znate kako izgleda bol u okruglim ligamentima, važno je da obavestite svog lekara. I to, ako bol u okruglom ligamentu ne prođe sam od sebe nakon nekoliko minuta ili ako imate jak bol praćen drugim simptomima.

Ovi uklјučuju:

 • groznica
 • jeza
 • bol sa krvarenjem
 • bol sa mokrenjem
 • otežano hodanje

Bol okruglog ligamenta se javlјa u donjem delu stomaka, tako da možete pomisliti da je bol koji osećate u ovoj regiji posledica istezanja ligamenata. Ali ovo nije uvek slučaj. Možete imati ozbilјnije stanje koje zahteva pažnju lekara.

Šta još može izazvati bol u stomaku tokom trudnoće

Teška bol u stomaku tokom trudnoće može se pojaviti iz više razloga, uklјučujući abrupciju placente. Druge bolesti koje mogu izazvati bol u donjem delu stomaka uklјučuju upalu slepog creva, kilu i probleme sa jetrom ili bubrezima.

U slučaju jakog bola, Vaš lekar će možda morati da isklјuči prevremeni porođaj. Prevremeni porođaj može se osećati kao bol u okruglom ligamentu. Ali za razliku od bola okruglog ligamenta koji prestaje nakon nekoliko minuta, bol kod prevremenog porođaja se nastavlјa.

Bol u okruglim ligamentima

Lečenje bola okruglog ligamenta

Bol u okruglim ligamentima je uobičajen tokom trudnoće, ali postoji mnogo toga što možete učiniti da smanjite nelagodnost. Prilagođavanje kako biste izbegli iznenadne pokrete je jedan od načina da se smanji bol.

Vaš lekar može preporučiti druge tretmane, uklјučujući:

Nošenje pojasa za trudnice takođe može da otkloni bol u okruglim ligamentima. Pojas za podršku stomaku nosi se ispod odeće. Pojasevi pomažu da poduprete Vašu matericu i mogu ublažiti bol i pritisak koji su rezultat rastućeg stomaka. Ne samo da pojas za trudnice može olakšati bol u okruglim ligamentima, već pomaže i u ublažavanju:

 • bol u krstima
 • bol od išijasa
 • bol u kuku

Pojas za trudnice može Vam pružiti dodatnu podršku ako ste višeplodno trudni.

Važno je razumeti Vaše individualne pokretače

Bol u okruglim ligamentima je uobičajen simptom i malo šta možete učiniti da sprečite da se pojavi. Ali kada počnete da osećate bol, možete preduzeti korake da ublažite nelagodnost. Važno je razumeti Vaše individualne pokretače. Bol može potpuno prestati sam od sebe kako pređete u treće tromesečje. Uvek razgovarajte sa svojim doktorom o svojim zabrinutostima.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...