3 vrste infekcija urinarnog trakta i bubrega u trudnoći

Infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta (UTI) je veoma čest zdravstveni problem u trudnoći. UTI može izazvati ozbiljne probleme u trudnoći ako se ne leči.

Urinarni trakt

Normalan urin je sterilan. Ima tečnosti, soli i otpadne proizvode. Ne sadrži bakterije, viruse ili gljivice. Tkiva bešike se drže odvojeno od urina i toksičnih supstanci premazom. Ovaj premaz pomaže u sprečavanju pričvršćivanja i rasta bakterija na zidu bešike.

Infekcija urinarnog trakta
U okviru redovnih kontrolnih pregleda rade se laboratorijske analize koje obuhvataju i celokupan pregled urina. Ako su nalazi uredni rade jednom u 4-6 nedelja. Trudnice koje u anamnezi imaju česte urinarne infekcije treba uz analizu celokupnog urina raditi i urinokulturu.

Glavni delovi urinarnog trakta su:

  • Dva bubrega. Ljubičasto-smeđi organi koji se nalaze ispod rebara prema sredini leđa.
  • Dva uretera. Uske cevi koje prenose urin od bubrega do bešike.
  • Bešika. Šuplji organ u obliku trougla u donjem delu stomaka.
  • Dva mišića sfinktera. Kružni mišići koji pomažu u sprečavanju curenja urina. Oni to rade tako što se čvrsto zatvaraju poput gumene trake oko otvora bešike.
  • Uretra. Cev koja omogućava urinu da prođe iz bešike van tela.

NA ŠTA UKAZUJU ANALIZE URINA U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Vrste infekcije urinarnog trakta i bubrega u trudnoći

Tokom trudnoće, normalne promene se dešavaju u načinu rada urinarnog trakta. Jedna promena je da bubrezi postaju veći. Rastuća materica takođe može stisnuti uretere i bešiku. Tokom trudnoće, bešika se takođe oslabljeno prazni. Urin nije tako kiseo. Sadrži više šećera, proteina i hormona. Svi ovi faktori mogu povećati rizik od UTI.

Infekcija urinarnog trakta
Koji će antibiotik biti primenjen zavisiće od rezultata antibiograma. Odnosno, osetljivosti izolovane bakterije na određeni antibiotik.

Sve urinarne infekcije treba otkriti na vreme i lečiti. Ovo su moguće vrste infekcije urinarnog trakta:

  • Asimptomatska bakteriurija. Ova infekcija nema simptome. Često ga uzrokuju bakterije koje se nalaze u ženskom sistemu pre trudnoće. Ova vrsta infekcije se javlja kod otprilike 1 od 20 do 1 od 10 trudnica. Može dovesti do akutne infekcije bešike ili infekcije bubrega ako se ne leči.
  • Akutni uretritis ili cistitis. Infekcija uretre ili bešike. Ovo uzrokuje simptome uključujući bol ili peckanje pri mokrenju, često mokrenje, osećaj potrebe za mokrenjem i groznicu.
  • Pijelonefritis. Infekcija bubrega. Simptomi mogu uključivati simptome akutnog cistitisa i bolova u leđima. To može dovesti do prevremenog porođaja, teške infekcije i sindroma respiratornog distresa kod odraslih.
Infekcija urinarnog trakta

Trudnice uporedo sa korišćenjem terapije treba da unose 2-3 litre tečnosti. Najbolje obične negazirane vode. Preporučuje se i sok od brusnice. Brusnica sadrži D-manozu. D-manoza, se vezuje za površinske receptore bakterije E.coli i tako sprečava njihovo vezivanje za zid mokraćne bešike.

Infekcija urinarnog trakta – Bakterije koje uzrokuju UTI

Najčešća bakterija koja uzrokuje UTI je E. coli (Escherichia coli). Obično se nalazi u vagini i rektalnom području. Druge bakterije takođe mogu izazvati UTI. To uključuje streptokok grupe B i polno prenosivu gonoreju i klamidiju.

Posebno treba napomenuti da neke od polno prenosivih infekcija u trudnoći mogu izazvati pobačaj, prevremeni porodjaj. Takođe preneti se na plod i uzrokovati anomalije ploda, čak i mrtvorodjenost. Zato se preporučuje da se trudnicama uradi vaginalni bakteriološi bris u prvom trimestru trudnoće.

Infekcija urinarnog trakta
Ako se javi veliki broj leukocita u nalazu urina a urinokultura je sterilna, ima razloga da se uradi bris uretre. I to na na chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu. Ovo su specifične bakterije koje imaju i neke karakteristike virusa i običnom urinokulturom se ne mogu izolovati. Zbog toga se mora tražiti bris uretre na njih.

Da bi dijagnostikovao UTI, Vaš  lekar će uzeti punu zdravstvenu istoriju i obaviti pregled. Takođe će Vam trebati testiranje urina i kultura na bakterije. Stručnjaci savetuju da se testiraju pri prvoj prenatalnoj poseti i tokom trudnoće.

Lečenje urinarnih infekcija

Lečenje je važno kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije. Možda ćete morati da uzimate antibiotike. U svemu, prema urinokulturi. Žene sa pijelonefritisom u trudnoći često moraju da ostanu u bolnici da bi dobile IV (intravenozne) antibiotike.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…