Pojas za trudnice – DA ili NE u trudnoći i posle porođaja

Pojas za trudnice

Često pitanje trudnica i majki posle porođaja: Da li je pojas za trudnice poželjan u trudnoći i posle porođaja? Da li je bezbedan za bebu? U kojim slučajevima je preporučen?

Pojas za trudnice u trudnoći i posle porođaja da ili ne?

Sa napredovanjem trudnoće javljaju se i određene poteškoće, a jedna od njih su bolovi u leđima. Kod ovakvih problema pojas može ublažiti tegobe i pomoći budućim mamama da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. Međutim, većina trudnica se pita, da li sme da koristi pojas i kada je najbolje vreme za njega? Da li pojas može izazvati neke zdravstvene smetnje za trudnicu i bebu?

Pojas za trudnice

Kada je preporuka lekara da se nosi steznik u trudnoći?

Postoje specijalni steznici – pojasevi za trudnice, prilagođeni ovom fiziološkom stanju. Ginekolog će vam preporučiti steznik u ovim slučajevima:

-Kod bolova u leđima.

-Kod blizanačke trudnoće.

-Kod trudnica koje nisko nose bebu.

-Kod visoko-rizičnih trudnoća i pretećeg prevremenog porođaja.

-Kod gojaznih trudnica.

-U trećem trimestru trudnoće zbog veličine stomaka.

-U slučajevima kad je beba krupna, a trudnica sitnije građe.

Koje su prednosti nošenja pojasa osim zdravstvenih preporuka lekara?

  • Trudnica se oseća sigurnije, daje psihološku podršku.
  • Odličan je za dobro držanje tela.
  • Sprečava rastezanje mišića stomaka (diastasis recti).
  • Lagodnije se rade fizičke vežbe.

Vežbanje u trudnoći po trimestrima – prvi, drugi i treći PROČITAJTE OVDE

Da li pojas u trudnoći ima i neka neželjena dejstva?

Pored svih dobrobiti postoje i neka neželjena dejstva kod dugotrajnog nošenja. Najčešće su to slabljenje mišića stomaka i leđa. To može biti problem nakon porođaja. Posle porođaja će ovi mišići biti aktivniji zbog podizanja bebe. I tako, zbog slabljenja mišića može doći do bolova i neprijatnosti. Neželjeno dejstvo može biti gorušica i poteškoće sa disanjem zbog pritiska koji pojas vrši. Ako se pojas neumereno često i dugo koristi, može izazvati i druge neprijatnosti. Može remetiti normalnu cirkulaciju u stomaku, što nije poželjno zbog bebe.

Pojas za trudnice

Koji steznik izabrati za period trudnoće?

Obične steznike koji nisu namenjeni za korišćenje u trudnoći treba izbegavati. Najčešće su steznici koji se koriste u toku trudnoće napravljeni od posebnog materijala. Njihova svrha je da pruže fizičku podršku stomaku i nesmetan rast materice i bebe. Širi deo pojasa ide na leđa i čini mu potporu, dok uži deo ide napred i podupire stomak.

Prilikom odabira steznika posavetujte se sa svojim ginekologom koji model je za Vas najbolji. I koliko vremena treba da ga nosite. Koliko i kada u toku dana, i u kom vremenskom periodu. Pri izboru steznika/pojasa vodite računa da se u njemu osećate prijatno. Izaberite onaj koji Vam prija i koji Vas ne steže. Vodite računa o higijeni steznika i regije ispod steznika.

Pojas za trudnice

Pojas za trudnice – koje vrste pojasa za trudnice postoje?

U trudnoći se najčešće koriste tri vrste pojasa:

  1. U obliku trake koji obuhvata donji deo stomaka i karlice.
  2. U obliku dve trake koji obuhvataju gonji i donji deo stomaka, dok sam stomak ostaje slobodan.
  3. Pojas koji na prvi pogled izgleda kao obični steznik jer obuhvata ceo stomak. Najčešće je ojačan trakom ispod stomaka.

Najpraktičniji su pojasevi sa čičak trakom, koji se mogu popuštati kako veličina stomaka raste.

Da li je preporučljivo nositi pojas posle porođaja?

Nakon porođaja pod dejstvom određenih hormona materica se polako smanjuje i vraća u prvobitni položaj. Većina porodilja se bori sa viškom kilograma. Kod velikog broja porodilja stomak i dalje predstavlja veliki problem.

Trudnički stomak usled slabosti trbušnih mišića – Vežbe PROČITAJTE OVDE

U prvim danima nakon porođaja steznik pomaže da se kičma rastereti. Isto, da se materica i mišići vrate u svoj položaj. Kod žena koje su se porodile carskim rezom pojas smanjuje bol prilikom zarastanja rane. Takođe, sedenje , ustajanje, kijanje i kašljanje su manje neprijatni prilikom nošenja steznika.

Pojas za trudnice

Kada početi sa nošenjem steznika?

Steznik se može nositi odmah po izlasku iz porodilišta. Najčešće 40-60 dana nakon porođaja. Njegovo nošenje uz adekvatnu ishranu i vežbe može pomoći vraćanje prvobitnog izgleda pre trudnoće.

Stomak posle porođaja, trudnički stomak – proverite 2 stvari PROČITAJTE OVDE

Završila je školu perinatološkog ultrazvuka, nacionalnu školu za patologiju grlića, vagine, vulve i kolposkopiju kao i školu ginekološke citologije.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…