Blizanačka trudnoća – 5 karakteristika višestruke trudnoće

Blizanačka trudnoća

Sadržaj

Blizanačka trudnoća, u telu žene rastu dva ili čak više života! Kada se šanse za blizance povećavaju? Koje su karakteristike višestruke trudnoće. Blizanci su identični i bratski – Koje su razlike?

Blizanačka trudnoća, velika radost

Bebe rastu i spremaju se da se rode, a buduća mama prolazi kroz svoju uzbudlјivu avanturu čekajući trenutak kada može da odnese kući ne jednu bebu, već dve odjednom. Naravno, budući roditelјi su veoma zadovolјni takvim popunjavanjem u porodici, a istovremeno imaju mnogo pitanja.

Prema statistikama, verovatnoća višestruke trudnoće sa prirodnim začećem je prilično mala 1,5-2%. Istovremeno, pre širokog uvođenja ART metoda u medicinsku praksu, to se dešavalo još ređe, samo u 1 od 90 slučajeva. Ako su se oba deteta razvila iz istog oplođenog jajeta (to jest, monozigotna su), onda nužno imaju isti pol i genotip. Blizance je teško razlikovati jer izgledaju veoma slično. Ako su embrioni nastali usled oplodnje dva jajeta sa dva spermatozoida, onda mogu imati drugačiji pol i genotip.

 

Blizanacka trudnoca
Veoma je važno da Vas posmatra akušer-ginekolog kome verujete, imaćete više pregleda nego da nosite jednu bebu.

i sa kojim ste planirali trudnoću. Poznavajući karakteristike Vašeg tela, lekar će izabrati optimalan plan posmatranja i obezbediti mir i samopouzdanje, brigu o Vašem zdravlјu i zdravlјu beba. Zahvalјujući poverlјivom odnosu i profesionalnosti lekara, kao i blagovremenosti i tačnosti praćenja zakazanih termina, trudnoća će teći mirno, a dugo očekivane, najomilјenije bebe će se roditi!

Kada se šanse za blizance povećavaju?

 • Postoji nasledna predispozicija; Višeplodna trudnoća je češća u porodicama u kojima majka ili otac, ili oba supružnika, vode poreklo od blizanaca. Takođe, verovatnoća višestruke trudnoće se povećava tokom generacije.
 • Višestruka ovulacija. Ovulacija se ponekad dešava istovremeno u oba jajnika. U jednom jajniku mogu sazreti dva ili više folikula, a u jednom folikulu može biti nekoliko jajnih ćelija. Ovo povećava šansu da imate blizance za 10 puta.
 • Starost buduće majke je više od 35 godina; Kod žena od 35-40 godina povećava se lučenje folikle-stimulirajućeg hormona, što promoviše višestruku ovulaciju.
 • Pre početka planiranja trudnoće, žena je uzimala hormonsku kontraceptivnu terapiju (u ovom slučaju postoji takozvani povratni efekat);
 • Više od jednog embriona je prebačeno u IVF programu; Trenutno se, naravno, povećao broj višestrukih trudnoća, a to je zbog široke upotrebe potpomognutih reproduktivnih tehnologija (IVF, hiperstimulacija ovulacije). Dakle, ako je incidenca višestruke trudnoće bez intervencije 1-2%, onda uz upotrebu potpomognutih reproduktivnih tehnologija (ART) – do 40%.
 • Žena već ima nekoliko dece. Prema statistikama, u oko 30% slučajeva, četvrta trudnoća je višestruka.
Blizanacka trudnoca
Negujte se od prvog danatrudnoće.

Znaci višeplodne trudnoće

Na mnogo načina, znaci jednoplodne i višeplodne trudnoće su isti. U oba slučaja, u ranim fazama, buduće majke mogu brzo da se umore i dožive promene raspoloženja. Teška toksikoza takođe nije specifičan simptom. Kada se nosi nekoliko fetusa, stomak se brže povećava, prvi pokreti se primećuju ranije, a telesna težina se primetnije povećava. Međutim, po pravilu, u ovim trenucima žena već zna da očekuje blizance, jer se na ultrazvuku otkriva nekoliko fetusa u materici odjednom.

Dijagnoza višestruke trudnoće

 1. Ultrazvučna procedura. Tokom ultrazvuka, doktor vidi nekoliko embriona u uterinoj šuplјini.
 2. Neusklađenost između veličine materice i gestacionog doba i njihovo dalјe brzo povećanje, zabeleženo na naknadnim pregledima kod ginekologa.
 3. Nivo humanog horionskog gonadotropina (hCG) je veći u višeplodnim trudnoćama. Odnosno, ako je koncentracija hCG u krvi buduće majke veća od normalne za određeni period trudnoće, to znači da ona očekuje više od jednog deteta.
 4. Određivanje dve tačke otkucaja srca fetusa.

Očigledno, ako žena nosi ne jednu, već nekoliko beba odjednom, njena trudnoća zahteva povećanu pažnju.

Blizanacka trudnoca
Odmarajte, kada god za to budete osetili potrebu.

Karakteristike višestruke trudnoće

 1. Zapremina cirkulišuće krvi se povećava za 50-60%, povećava se potreba za gvožđem i folnom kiselinom.
 2. Racionalna ishrana je jedan od glavnih uslova za povolјan tok i ishod trudnoće. Važno je posmatrati ishranu i pravilno distribuirati proizvode za svaki obrok. Za doručak i ručak u ishranu treba uklјučiti meso, ribu, žitarice. Za večeru treba jesti mlečnu i bilјnu hranu. Obilan obrok uveče, ne preporučuje se slana i začinjena hrana. Ishrana buduće majke treba da bude kalorična.
 3. Žene sa višestrukom trudnoćom češće se žale na povećan umor, kratak dah, žgaravicu, zatvor i poremećaje mokrenja.
 4. Povećava se broj ultrazvučnih pregleda koji se sprovode kod žena. Ovo je povezano sa rizikom od prevremenog porođaja i pobačaja. Pored skrining studija, vrši se i cervikometrija (ultrazvuk za određivanje dužine grlića materice), što vam omogućava da identifikujete rizik od pobačaja. U višeplodnim trudnoćama, istmično-cervikalna insuficijencija (ICI) je vrlo česta. Razvija se mnogo češće nego kod jednoplodne trudnoće, posebno u prisustvu trojki ili više, što je povezano sa uticajem mehaničkog faktora (povećan pritisak u šuplјini materice i njeno istezanje). Prva cervikometrija se radi u 16. nedelјi gestacijePrevencija prevremenog porođaja se sprovodi ograničavanjem aktivnog načina života.
 5. Pacijentkinje sa višestrukom trudnoćom zahtevaju posebnu pažnju tokom čitavog perioda. S tim u vezi, potrebno je češće da posećuju akušera-ginekologa, koji će pratiti zdravlјe žene i fizički razvoj njene buduće dece. Posebnu pažnju treba obratiti na funkcije kardiovaskularnog sistema i bubrega, kao i na identifikaciju ranih simptoma preeklampsije.
Blizanacka trudnoca
Dupla sreća

Blizanci su identični i bratski – Koje su razlike?

Jednojajčani blizanci su rezultat deobe jedne oplođene ćelije, nakon čega se svaka od novih ćelija razvija u embrion. Jednojajčani blizanci su uvek istog pola, imaju istu krvnu grupu, istu boju očiju, kosu, oblik i raspored zuba.

Dvojajčani blizanci se razvijaju iz dve jajne ćelije oplođene različitim spermatozoidima.

U narodu se ovaj izraz naziva bratskim blizancima.  Bratski blizanci mogu biti različitog pola i slični su jedni drugima na isti način kao i obična braća ili sestre.

Prema vrsti placentacije (varijanta vezivanja horiona (placente) u materničoj šuplјini) dolazi do višestruke trudnoće:

 • Monohorionski – to znači da je placenta kod beba jedna za dvoje;
 • Dihorionski – svaki fetus ima svoju placentu;
 • Monoamnionska – to jest, postoji jedna fetalna membrana, a deca se razvijaju u jednoj amnionskoj tečnosti;
 • Diamniotska – opcija kada bebe imaju dve fetalne membrane i dve amnionske kese.

Tipovi blizanaca

 • monohorionski monoamnionski – oba embriona su u istoj amnionskoj kesi i takođe se hrane kroz istu placentu;
 • monohorionska diamniotska – placenta kod takvih beba je jedna za dve, ali svaka ima svoju amnionsku bešiku;
 • dihorionski diamniotska – sa ovom opcijom, svaki plod ima svoju placentu i svoju fetalnu kesu.

Vođenje blizanačke trudnoće

Pošto je nošenje blizanaca ozbilјno opterećenje za žensko telo, kvalifikovani lekari sa iskustvom u vođenju komplikovanih trudnoća treba da prate stanje buduće majke i bebe do porođaja. Ultrazvuk vam omogućava da utvrdite činjenicu višestruke trudnoće već oko 6 nedelјa. Obim analiza u celini se ne razlikuje, međutim, neke testove (na primer, koagulogram) treba raditi češće kako bi se identifikovala verovatna kršenja u početnoj fazi i blagovremeno ispravila.

Ultrazvučni pregled se obavlјa mesečno. Ako govorimo o monozigotnim blizancima, onda se UZ u drugom tromesečju (u intervalu od 16 do 28 nedelјa) sprovodi dva puta mesečno kako se ne bi propustio razvoj takvih komplikacija kao što je feto-fetalna transfuzija.

Blizanačka trudnoća - 5 karakteristika višestruke trudnoće
Vaš ginekolog će znati koliko je optimalno da dobijete kilograma u toku blizanačke trudnoće

Preporuke

Pošto blizanačka trudnoća podrazumeva povećan rizik od raznih komplikacija, buduće majke treba redovno da se posmatraju kod lekara i striktno poštuju sve njegove preporuke. Ako trudnoća teče normalno, pokušajte da vodite umereno aktivan način života, hodajte češće na svežem vazduhu. U isto vreme, ne bi trebalo da idete daleko od kuće, posebno u kasnijim fazama.

Ne dižite tegove. Normalizujte svoje obrasce spavanja i buđenja. Tokom dana možete leći nekoliko puta da se odmorite. Poseta bazenu će biti korisna, ali za sada je bolјe odbiti kupku ili saunu.

Ishrana trudnice sa blizancima

Dnevni sadržaj kalorija u ishrani prilikom nošenja blizanaca povećava se na 3.500 kilokalorija. Treba jesti često, ali porcije treba da budu male. Preporučuje se odustajanje od masne, pržene, začinjene i slane hrane. Najbolјe je jesti hranu u kuvanom, dinstanom, pečenom obliku. Pored toga, korisna su jela na pari.

Vaša ishrana treba da sadrži dovolјnu količinu masti, proteina i uglјenih hidrata, kao i vitamine i elemente u tragovima. Ne zaboravite da da biste sprečili zatvor, morate jesti hranu bogatu vlaknima.

Često postavljana pitanja

Kada se saznaje da će biti blizanaca?

Ponekad u šestoj nedelјi trudnoće sa transvaginalnim ultrazvukom možete snimiti otkucajedva srca.

Koje povećanje težine se može smatrati normalnim tokom trudnoće sa blizancima?

Ako je vaša težina bila normalna pre trudnoće, ukupno povećanje telesne težine za trudnoću trebalo bi da bude između 16,5 i 24,5 kg. Lekar će vam moći dati individualne preporuke, jer povećanje telesne težine i njegov tempo zavise od mnogih faktora.

Sa blizancima može biti teško, ali radosne emocije slede. Može se reći da je duplo više nevolјe, ali i zadovolјstva. Naravno, dvoje novorođenčadi kod kuće zahtevaju ogromnu količinu vremena i truda, ali radost komunikacije sa mališanima će zaseniti sve. Vi to možete!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...