Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje

Sadržaj

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće je vaš treći trimestartrudnoće. Buduće majke mogu osetiti više nelagodnosti u ovom periodu. Pokušajte da se fokusirate na pozitivne misli – na primer, susret sa Vašim mališanima je sve bliži!

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće

U blizanačkim trudnoćama, porođaj je često preran. Više od 50% blizanaca je rođeno pre 37. nedelјe. U nekim slučajevima, kako bi se izbegle komplikacije, lekar može preporučiti izazivanje porođaja pre očekivanog datuma. Ali ne brinite, lekar koji prati vašu trudnoću i poznaje vaše zdravstveno stanje, najbolje će znati koji je to trenutak. Imajte na umu, da ako se blizanci rode prerano, moraće da provedu neko vreme pod nadzorom lekara pre nego što svi zajedno krenete kući.

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje
Odmarajte kada god možete. Evo predloga kako se boriti protiv umora ishranom.

Ako ste trudni sa blizancima, veća je verovatnoća da će vam trebati carski rez. Ali, ako nema komplikacija, a deca su optimalno položena u odnosu na grlić materice, nema kontraindikacija za prirodni porođaj. Doktor će izabrati najsigurniju opciju za vas. Kod prirodnog porođaja blizanaca, kontrakcije, obično traju duže nego kod jednoplodnih trudnoća.

Od 28. do 32. nedelјe blizanačke trudnoće, koje manifestacije možete primetiti?

Bol u kukovima i karlici. Ovi osećaji obično nestaju nakon što se beba rodi, ali ako osetite utrnulost udova, odmah se obratite lekaru.

Brakston-Hiksove kontrakcije. U ovom tromesečju mogu započeti kontrakcije. Ali to možda nisu porođajne, već trenažne kontrakcije – Brakston-Hiksove kontrakcije, one su takođe pripremne kontrakcije. One pripremaju telo za pravi porođaj, ali kod njih se grlić materice ne otvara. Ako ste zabrinuti zbog ovih senzacija, razgovarajte sa svojim lekarom. Zapamtite da se kontrakcije Brakston Hiksa, za razliku od stvarnih, dešavaju u različitim intervalima, mogu se javiti sa promenom položaja i ne postaju intenzivnije.

Hemoroidi. Hemoroidi, bolno zapalјenje vena u rektnom području, mogu biti uzrokovani pojačanom cirkulacijom krvi u predelu karlice i pritiskom rastuće materice. Uklјučite hranu bogatu vlaknima u svoju ishranu i uzmite kratke tople kupke da biste ublažili nelagodnost.

blizanačka trudnoća po nedeljama
CTG pregledi  će biti redovni, pratiće se otkucaji srca vaših beba.

Razvoj beba od 28. do 32. nedelјe blizanačke trudnoće

Oči otvorene. Oko 28. nedelјe blizanci već mogu da otvaraju i zatvaraju oči i da uočavaju promene na svetlosti. Oni su uglavnom u REM snu, u kojem im se očne jabučice brzo pomeraju ispod očnih kapaka.

Pada lanugo. U 32. nedelјi trudnoće blizanci gube lanugo – tanke dlake kojima su bebe bile prekrivene nekoliko nedelјa.

Razvoj mozga. Sada mozak svake bebe kontroliše telesnu temperaturu tako da fetusi ne dobijaju svu toplotu iz amnionske tečnosti.

Kosti se stvrdnu. Kosti beba otvrdnu, ali lobanja je i dalјe meka. Zahvalјujući tome, glava bebe će lakše proći kroz porođajni kanal tokom prirodnog porođaja.

Od 33 do 36 nedelјa blizanačke trudnoće, šta trudnica oseća?

Otok ili bol u nogama. Zbog zadržavanja tečnosti, noge mogu da oteknu. Držite noge podignute tokom dana ako je moguće. Iznenadno ili masivno oticanje nogu takođe može biti simptom ozbilјne komplikacije preeklampsije, pa ako je otok zabrinjavajući, obratite se svom lekaru.

Umor. Ako se osećate kao isceđeni limun, imate najbolјi izgovor na svetu. Nošenje blizanaca nije lak posao! Ako je moguće, pokušajte da odspavate tokom dana i radite jednostavne vežbe – one će vam dati energiju.

Ako bebice dođu pre termina biće od koristi pogledati ove članke:

Dolazak Prevremeno Rođene Bebe Kući

Nedonošče, Prevremeno Rodjeno Dete

Ishrana Prevremeno Rođene Bebe

Od 33 do 36 nedelјa, kako se razvijaju bebe?

Razvijaju se vitalni organi. Pluća beba se pripremaju za disanje u spolјašnjem svetu, a cirkulatorni i mišićno-skeletni sistem se praktično formira.

Težina. Bebe se deblјaju i deblјaju. Po pravilu, blizanci pri rođenju teže manje od dece iz jednoplodne trudnoće – u proseku 2,3 kg.

Blizanacka trudnoca od 28. do 40. nedelje
Blizanci se pomeraju u optimalan položaj za prirodan porođaj.

Od 37. do 40. nedelјe blizanačke trudnoće, promene kod trudnice

Hrkanje. Da li Vam je rečeno da hrčete u poslednje vreme? Ne brinite – to je sasvim normalno. Ne postoji definitivan razlog za ovu pojavu – verovatno je da se do kraja trudnoće proces disanja promenio. Probajte trake za nos protiv hrkanja ili pokrenite ovlaživač vazduha noću.

Teško se krećete. Nosite blizance, pa je sasvim prirodno da Vam promena veličine otežava kretanje. Odvojite vreme i pokušajte da se češće odmarate.

Bebice u periodu od 37. do 40. nedelje blizanačke trudnoće

Položaj glave dole. Sada se blizanci pomeraju u optimalan položaj za prirodan porođaj – glavom nadole. U nekim slučajevima, samo jedan od blizanaca okreće glavu nadole ili oboje mogu hodati nogama napred. Na pregledima se redovno proveravaju položaji beba kako bi se uverilo da je sve pod kontrolom, bez obzira na njihov položaj.

Razvoj se nastavlјa. Vitalni organi bebica su spremni za veliki svet, ali neki, poput mozga, razvijaće se još mnogo godina.

TORBA ZA PORODILIŠTE , ŠTA SADRŽI POGLEDAJTE OVDE

TORBA ZA IZLAZAK IZ PORODILIŠTA POGLEDAJTE OVDE

KAKO IZABRATI NAJBOLJA DEČIJA KOLICA POGLEDAJTE OVDE

KAKO IZABRATI AUTO SEDIŠTA POGLEDAJTE OVDE

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...