Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće je vaš treći trimestartrudnoće. Buduće majke mogu osetiti više nelagodnosti u ovom periodu. Pokušajte da se fokusirate na pozitivne misli – na primer, susret sa Vašim mališanima je sve bliži!

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće

U blizanačkim trudnoćama, porođaj je često preran. Više od 50% blizanaca je rođeno pre 37. nedelje. U nekim slučajevima, kako bi se izbegle komplikacije, lekar može preporučiti izazivanje porođaja pre očekivanog datuma. Ali ne brinite, lekar koji prati vašu trudnoću i poznaje vaše zdravstveno stanje, najbolje će znati koji je to trenutak. Imajte na umu, da ako se blizanci rode prerano, moraće da provedu neko vreme pod nadzorom lekara pre nego što svi zajedno krenete kući.

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje
Odmarajte kada god možete. Evo predloga kako se boriti protiv umora ishranom.

Ako ste trudni sa blizancima, veća je verovatnoća da će vam trebati carski rez. Ali, ako nema komplikacija, a deca su optimalno položena u odnosu na grlić materice, nema kontraindikacija za prirodni porođaj. Doktor će izabrati najsigurniju opciju za vas. Kod prirodnog porođaja blizanaca, kontrakcije, obično traju duže nego kod jednoplodnih trudnoća.

Od 28. do 32. nedelje blizanačke trudnoće, koje manifestacije možete primetiti?

Bol u kukovima i karlici. Ovi osećaji obično nestaju nakon što se beba rodi, ali ako osetite utrnulost udova, odmah se obratite lekaru.

Brakston-Hiksove kontrakcije. U ovom tromesečju mogu započeti kontrakcije. Ali to možda nisu porođajne, već trenažne kontrakcije – Brakston-Hiksove kontrakcije, one su takođe pripremne kontrakcije. One pripremaju telo za pravi porođaj, ali kod njih se grlić materice ne otvara. Ako ste zabrinuti zbog ovih senzacija, razgovarajte sa svojim lekarom. Zapamtite da se kontrakcije Brakston Hiksa, za razliku od stvarnih, dešavaju u različitim intervalima, mogu se javiti sa promenom položaja i ne postaju intenzivnije.

Hemoroidi. Hemoroidi, bolno zapaljenje vena u rektnom području, mogu biti uzrokovani pojačanom cirkulacijom krvi u predelu karlice i pritiskom rastuće materice. Uključite hranu bogatu vlaknima u svoju ishranu i uzmite kratke tople kupke da biste ublažili nelagodnost.

blizanačka trudnoća po nedeljama
CTG pregledi  će biti redovni, pratiće se otkucaji srca vaših beba.

Razvoj beba od 28. do 32. nedelje blizanačke trudnoće

Oči otvorene. Oko 28. nedelje blizanci već mogu da otvaraju i zatvaraju oči i da uočavaju promene na svetlosti. Oni su uglavnom u REM snu, u kojem im se očne jabučice brzo pomeraju ispod očnih kapaka.

Pada lanugo. U 32. nedelji trudnoće blizanci gube lanugo – tanke dlake kojima su bebe bile prekrivene nekoliko nedelja.

Razvoj mozga. Sada mozak svake bebe kontroliše telesnu temperaturu tako da fetusi ne dobijaju svu toplotu iz amnionske tečnosti.

Kosti se stvrdnu. Kosti beba otvrdnu, ali lobanja je i dalje meka. Zahvaljujući tome, glava bebe će lakše proći kroz porođajni kanal tokom prirodnog porođaja.

Od 33 do 36 nedelja blizanačke trudnoće, šta trudnica oseća?

Otok ili bol u nogama. Zbog zadržavanja tečnosti, noge mogu da oteknu. Držite noge podignute tokom dana ako je moguće. Iznenadno ili masivno oticanje nogu takođe može biti simptom ozbiljne komplikacije preeklampsije, pa ako je otok zabrinjavajući, obratite se svom lekaru.

Umor. Ako se osećate kao isceđeni limun, imate najbolji izgovor na svetu. Nošenje blizanaca nije lak posao! Ako je moguće, pokušajte da odspavate tokom dana i radite jednostavne vežbe – one će vam dati energiju.

Ako bebice dođu pre termina biće od koristi pogledati ove članke:

Dolazak Prevremeno Rođene Bebe Kući

Nedonošče, Prevremeno Rodjeno Dete

Ishrana Prevremeno Rođene Bebe

Od 33 do 36 nedelja, kako se razvijaju bebe?

Razvijaju se vitalni organi. Pluća beba se pripremaju za disanje u spoljašnjem svetu, a cirkulatorni i mišićno-skeletni sistem se praktično formira.

Težina. Bebe se debljaju i debljaju. Po pravilu, blizanci pri rođenju teže manje od dece iz jednoplodne trudnoće – u proseku 2,3 kg.

Blizanacka trudnoca od 28. do 40. nedelje
Blizanci se pomeraju u optimalan položaj za prirodan porođaj.

Od 37. do 40. nedelje blizanačke trudnoće, promene kod trudnice

Hrkanje. Da li Vam je rečeno da hrčete u poslednje vreme? Ne brinite – to je sasvim normalno. Ne postoji definitivan razlog za ovu pojavu – verovatno je da se do kraja trudnoće proces disanja promenio. Probajte trake za nos protiv hrkanja ili pokrenite ovlaživač vazduha noću.

Teško se krećete. Nosite blizance, pa je sasvim prirodno da Vam promena veličine otežava kretanje. Odvojite vreme i pokušajte da se češće odmarate.

Bebice u periodu od 37. do 40. nedelje blizanačke trudnoće

Položaj glave dole. Sada se blizanci pomeraju u optimalan položaj za prirodan porođaj – glavom nadole. U nekim slučajevima, samo jedan od blizanaca okreće glavu nadole ili oboje mogu hodati nogama napred. Na pregledima se redovno proveravaju položaji beba kako bi se uverilo da je sve pod kontrolom, bez obzira na njihov položaj.

Razvoj se nastavlja. Vitalni organi bebica su spremni za veliki svet, ali neki, poput mozga, razvijaće se još mnogo godina.

TORBA ZA PORODILIŠTE , ŠTA SADRŽI POGLEDAJTE OVDE

TORBA ZA IZLAZAK IZ PORODILIŠTA POGLEDAJTEOVDE

KAKO IZABRATI NAJBOLJA DEČIJA KOLICA POGLEDAJTE OVDE

KAKO IZABRATI AUTO SEDIŠTA POGLEDAJTE OVDE

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…