Blizanačka trudnoća po nedeljama, od 14. do 27. nedelje

Blizanačka trudnoća po nedeljama

Blizanačka trudnoća po nedeljama, od 14. do 27. nedelje vi ste u drugom trimestru trudnoće. Oko 16. nedelјe očne jabučice počinju polako da se kreću ispod očnih kapaka. Bebama rastu obrve i trepavice.

Blizanačka trudnoća po nedeljama

Kod budućih majki blizanaca, stomak je obično vidlјiv ranije nego kod majki sa jednoplodnom trudnoćom. Samo u  drugom tromesečju  drugi lјudi to mogu primetiti – osim ako im, naravno, ranije niste  to rekli. Evo šta Vas čeka u narednim nedelјama.

PREPORUČENI I SVAKAKO PREPORUČENI PREGLEDI U DRUGOM TRIMESTRU POGLEDAJTE OVDE

Od 14. do 17. nedelje blizanačke trudnoće

Težina. Ako je vaša težina bila normalna pre trudnoće, ukupno povećanje telesne težine u trudnoći trebalo bi da bude između 16,5 i 24,5 kg. Budućnim majkama blizanaca savetuje se da povećaju dnevni kalorijski unos za oko 600 kcal. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koja stopa povećanja telesne težine je normalna za vašu situaciju, a koja nije.

Bol u leđima. Pod pritiskom rastuće materice, centar gravitacije se pomera, držanje se menja, dok glavno opterećenje pada na leđa. Vaš lekar će vam preporučiti nežne vežbe istezanja i jačanja mišića leđa kako biste ublažili nelagodnost.

Blizanačka trudnoća po nedeljama
Planirajte ishranu i suplementaciju, potrebe za nutrijentima rastu!

Razvoj beba 

Dečak ili devojčica? U ovoj fazi se formiraju polni organi. Međutim, pol beba možete saznati tek na ultrazvučnom pregledu u 18-20. nedelјi.

Oči se pomeraju. Oči embriona se još nisu otvorile, ali oko 16. nedelјe očne jabučice počinju polako da se kreću ispod očnih kapaka. Bebama rastu obrve i trepavice.

Bebe su aktivne. Bebe postaju sve aktivnije i vrlo brzo ćete to moći da osetite pokrete beba.

Ode 18. do 22. nedelјa blizanačke trudnoće

Problemi sa spavanjem. Raste vam stomak i sve teže zaspite. Preporučlјivo je spavati na boku i staviti jastuke ispod stomaka i između kolena.

Strije i svrab. Kako se koža rasteže, a elastično tkivo ispod epidermisa slabi, pojavlјuju se strije i možete početi da osećate svrab. Nećete moći da se zaštitite od pojave strija, možete da ih umanjite negom. Možete da ublažite svrab: da biste to uradili, kontrolišite balans vode, pijte puno vode i nanesite hidratantnu kremu na kožu.

Blizanačka trudnoća po nedeljama
Negujte se “od glave do pete”!

Vrtoglavica. Zbog povećanja zapremine cirkulišuće krvi, cirkulacija krvi se menja, što može dovesti do povremenog pojavlјivanja vrtoglavica. Izbegavajte nagle pokrete, a tokom napada lezite na bok ako je moguće.

Pokret. Vrlo brzo ćete moći da osetite kako deca počinju da se kreću. Svaka trudnoća je drugačija, pa nemojte da se obeshrabrujete ako još ništa niste osetili, za sve postoji vreme. Ako je prošlo neko vreme, a bebe se ne pomeraju i to vas brine, obratite se lekaru. Nakon što osetite prve pokrete, lekar vam može zamoliti da odvojite nekoliko minuta i prebrojite njihov broj.

Razvoj beba od 18. do 22. nedelje blizanačke trudnoće

Sisanje. Bebe razvijaju refleks sisanja – sada ponekad prinesu pupčanik ustima i sišu palac.

Razvija se sluh. Do 18. nedelјe, embrioni razvijaju sluh, a uši se formiraju sa strane glave.

Koža je podmazana. Na koži dece pojavlјuje se masni lubrikant nalik siru, koji štiti kožu od dejstva plodove vode.

Na telu se pojavlјuju fine dlake. U ovoj fazi, na telu beba pojavlјuje se tanka pahulјasta zaštitna dlaka koja se zove lanugo. Zadržava sirasti maz  na koži i štiti je od uticaja amnionske tečnosti.

Blizanačka trudnoća po nedeljama
Razmišljate o izboru porodilišta?

Od 23. do 27. nedelјa blizanačke trudnoće

Navale toplote. Zbog promena u hormonskoj pozadini i ubrzanja metabolizma, telo proizvodi više toplote, što Vas baca u groznicu. Da biste održali ugodnu telesnu temperaturu, pijte puno vode i nosite udobnu odeću i obuću.

Visok krvni pritisak. Na svakom pregledu u antenatalnoj ambulanti, proverava Vam se krvni pritisak. Između ostalog, visok krvni pritisak može biti znak ozbilјne komplikacije – preeklampsija. Češće je kod višestrukih trudnoća. Ako imate otok na licu i rukama, upornu glavobolјu, zamaglјen vid ili otežano disanje, odmah se obratite lekaru.

PROŠIRENE VENE U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE 

Kako se bebe razvijaju od 23. do27. nedelјe blizanačke trudnoće?

Pojavlјuju se otisci prstiju. Papilarni uzorci se pojavlјuju na dlanovima i tabanima embriona. To su budući otisci prstiju i stopala.

Bebe reaguju na glas. Fetusi počinju da se kreću kao odgovor na glasne ili poznate zvukove, kao što je vaš glas.

Pluća se pripremaju za prvi dah. U 26. nedelјi, pluća beba počinju da proizvode surfaktant, surfaktant koji sprečava leplјenje vazdušnih kesa. Ovo je važna razvojna prekretnica koja priprema vaše blizance za njihov prvi dah.

Veština hvatanja. U ovoj fazi, bebe uče pokrete hvatanja.

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće PROČITAJTE OVDE

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...